Categorii
Opinii

Omul anului

Revista Time are un fetiș pentru ucigași… și o actualizare pentru 2019. Publicat inițial la În Linie Dreaptă pe data de 1 ianuarie 2008

Partajare
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Omul anului 1939. Apreciat pentru pactul Ribbentrop-Molotov, în urma căruia Polonia a fost desfiinţată şi România ajustată pe la margini. Apreciat pentru revoluţionarea agriculturii sovietice, cu rezultate deosebite în Ucraina, unde peste trei milioane au murit de foame în perioada 1932-1933 şi nenumăraţi alţii au fost deportaţi în Siberia, sau ucişi pe loc. Apreciat pentru instituirea terorii drept principiu călăuzitor al politicii de stat.

Omul anului 2007. Apreciat pentru trecutul de kaghebist şi de fin connoisseur al bucătăriei unde se preparau înaltele idealuri ale reţetelor clasice moştenite de la omul anului 1939. Apreciat pentru revitalizarea economiei ruseşti într-o perioadă cînd preţul barilului de petrol oscila între 90 şi 100 dolari. Apreciat pentru fermitatea cu care îşi distruge adversarii politici şi din presă. Apreciat pentru principiile antiamericane şi transformarea resurselor energetice ale Rusiei în armă de şantaj la adresa Europei.

Nu merita să fie omul anului 2007. După ce a preluat comanda forţelor americane din Irak generalul Petraeus a reușit să câștige un război pe care revista Time şi ziarul New York Times îl vroiau pierdut cu orice preţ. Al Qaeda este bătută măr de americani și irakieni, iranienii au din ce în ce mai puţin succes în întreţinerea conflictelor sectariene, dar sindromul anti-Bush învinge realitatea din teren.
Generalul Petraeus: man with a message of hope

Omul anului 2019. Primul laureat complet fără vreun merit, virtute, sau realizare notabilă. Este de fapt un premiu acordat unei enorme mașinării mediatice căreia îi aparține și revista Time și care a transformat-o pe tânăra mediocritate într-o vedetă globală. Cazul ei este unul clasic de agitprop, sau propagandă agitatorică, în cea mai curată tradiție sovietică. Pentru aducere aminte: tehnica de agitprop (агитпроп) a fost inventată și perfecționată de către bolșevici și constă în răspândirea de propagandă politică cu ajutorul mijloacelor de comunicare în masă cum ar fi presa, pamflete, piese de teatru mobilizatoare, literatură, panouri vizuale, filme și alte forme artistice cu mesaj politic explicit. O caracteristică importantă constă în prezentarea mesajului politic prin intermediul unor idei, situații sau personaje simplificate la extrem și aflate într-o încleștare pe viață și pe moarte – în esență dintre virtutea perfectă și răul absolut. Pentru a extinde rețelele orale de agitație bolșevicii s-au folosit în premieră și de mijloace moderne de transport cum ar fi trenul și vaporul, transportând broșuri, foi volante, afișe și alte materiale de propagandă. Artiștii și actorii de la bord debarcau periodic în localitățile de pe traseu, împărțeau localnicilor materialele de propagandă și prezentau piese moralizatoare de teatru scurt pe scene improvizate. Sceneta J’Accuse interpretată de Greta Thunberg la ONU, cu patos și fără îndoială sincer, a fost un exemplu strălucit de agitprop televizat la nivel planetar. Traversarea Atlanticului din America spre Europa într-o ambarcațiune, pentru a evita folosirea avionului, și transformarea acestei călătorii într-un eveniment mediatic viral este alt exemplu de agitprop, coborât direct din trenurile și vasele sovietice. De aceea numirea Gretei Thunberg drept persoana anului 2019 vine în mod firesc: este tot un act de agitprop, în continuarea tradiției sovietice de a fabrica eroi pozitivi și modele de urmat precum Alexei Stahanov sau Pavlik Morozov. Printre candidații la titulatura de “om al anului 2019” s-a numărat și mișcarea protestatară pentru democrație din Hong Kong. Chinezii iubitori de libertate din Hong Kong erau singurii cu adevărat îndreptățiți la recunoaștere și recunoștință internațională, dar libertatea și democrația nu sunt valori bolșevice. A fost preferată o marionetă moșită peste timp de premiantul anului 1939.

0
Partajare
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Emil Borcean

De Emil Borcean

Sunt geolog prin formație universitară și programator software de profesie. Am trăit numeroși ani în Anglia, Canada și Germania. În 2007 am întemeiat patruped:bun biped:rău, unul dintre primele bloguri conservatoare de limbă română. (Titlul parafraza expresia "two legs bad, four legs good" din romanul Ferma Animalelor de George Orwell.)
În anul 2010 am înființat, împreună cu colegii de la blogul Dreapta.net, publicația conservatoare În Linie Dreaptă.
Mă consider un conservator de rând, adică al omului de rând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *