Categorii
Opinii

Care este adevărata dictatură din America de Sud?

După victoria lui Bolsonaro în Brazilia: spune-mi mie oglinjoară, care este cea mai extremistă țară? Publicat inițial la În Linie Dreaptă pe data de 31 octombrie 2018

Partajare
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Așa cum ați aflat pînă acum de la presa corectă și diverși oameni cu păreri importante, pe continentul sud-american a avut loc o tragedie politică. S-a lăsat întunericul fascismului și extremismului în țara care i-a dat lumii pe Lula și Pelé.

In Brazilia a castigat presedintia un fascist cu aere populiste si armata a iesit la parada in uralele multimii.

Lucian Mîndruță, jurnalist

Teribil declin al democrațiilor în lume, coordonat parcă de o mână nevăzută. Oamenii se retrag în iluziile trecutului, visează la guvernări cu mână de fier, caută disperați un stăpân. Nu-i mai suportă pe cei care nu sunt ca ei… Cu victoria extremistului de dreapta Jair Bolsonaro în Brazilia orizontul politic global devine și mai sumbru.

Mircea Cărtărescu, prozator

Păcatul de neiertat al noului președinte constă în faptul că intenționează să renunțe la politicile socialiste care, după 16 ani de guvernare neîntreruptă a Stângii, au adus țara sa într-o stare de epuizare economică și morală.

În ce privește economia Fondul Monetar Internațional a avertizat în urmă cu câteva luni asupra faptului că finanțele publice braziliene au ajuns într-o situație deosebit de precară: datoria publică se ridică la 1.5 trilioane USD, adică 84% din PIB, iar rialul (moneda braziliană) a înregistrat o depreciere de 20% în acest an. FMI estimează că există un pericol real ca această situație să se deterioreze în continuare. Astfel chiar în eventualitatea unei relansări economice modeste, care să cuprindă măsuri de reducere a deficitului, acesta ar continua să crească la 95% în următorii trei ani, iar în eventualitatea ignorării acestei probleme va ajunge la 120% în viitorul apropiat. A doua variantă poate duce la implozie economică și recesiune severă, cu un impact major asupra economiei globale: Brazilia deține a opta economie mondială, iar efectul unui colaps local va fi resimțit în întreaga lume.

În ce privește imoralitatea sistemului politic e de ajuns să ne aducem aminte de scandalurile de corupție care au zguduit cele două președinții socialiste anterioare. Compania petroliferă de stat Petrobras a fost implicată într-un scandal imens de corupție în 2015, care a torpilat președinția Dilmei Rousseff la scurt timp după câștigarea celui de-al doilea mandat – Dilma Rousseff s-a aflat la conducerea firmei în perioada când s-au înregistrat fărădelegile săvârșite de Petrobas. Sfârșitul ignobil a survenit în vara lui 2016 când Senatul a aprobat îndepărtarea Dilmei Rousseff din funcție, pentru infracțiunea de deturnare de fonduri din băncile de stat în scopul finanțării ilegale a unor programe de cheltuieli publice. În ce-l privește pe Lula da Silva, predecesorul Dilmei Rousseff, acesta se află în pușcărie din aprilie 2018 unde a ajuns în urma unei condamnări definitive pentru spălare de bani și fapte de corupție. Cei trei judecători de la tribunalul din Porto Alegre, care au menținut în vigoare sentința dată inițial de o curte inferioară, au mărit pedeapsa de la nouă ani și jumătate la doisprezece ani și o lună.

„Realizările” de mai sus – deteriorarea severă a finanțelor publice, scăderea nivelului de trai și disensiunea socială sporită, corupție și furt la cel mai înalt nivel – aparțin implicit și partidului care a guvernat Brazilia în ultimii 16 ani: Partidul Muncitoresc. Un nume bine ales, în tradiția nomenclatorului stângist unde una scrie pe hârtie și contrariul se face în realitate.

Dar toate aceste lucruri nu prezintă interes pentru bocitoarele de serviciu gen Mîndruță și Cărtărescu. La fel cum nu prezintă interes nici țara sud-americană într-adevăr guvernată de un regim extremist și unde într-adevăr se desfășoară o represiune politică cruntă.
Este vorba de Venezuela.

Liderul opoziției, Leopoldo Lopez, a fost condamnat în 2015 la aproape 14 ani de detenție sub acuzația de a fi incitat la violențe cu ocazia protestelor de stradă din 2014. Unul din capetele de acuzare a fost transmiterea de „mesaje subliminale”. Numeroși alți politicieni de opoziție au ales calea exilului după această condamnare.

În această lună – octombrie 2018 – a fost asasinat consilierul Fernando Albán, un opozant al regimului Maduro. Versiunea oficială susține că Albán s-a sinucis aruncându-se dintr-o toaletă de la etajul 10 al sediului SEBIN (serviciile secrete bolivariene). Însă informațiile din certificatul de deces și cele obținute din surse non-guvernamentale indică mai degrabă posibilitatea unui asasinat. De exemplu planul de construcție al sediului SEBIN, dezvăluit de jurnalista Carla Angola, care arată că toaletele de la etajul 10 nu au ferestre.

Foarte recent a avut loc și atentatul asupra liderului de opoziție Maria Corina Machado care a fost bătută, în semn de avertisment, de mardeiași ai aceluiași SEBIN.

Țara sud-americană cu un adevărat regim extremist nu este Brazilia. S-ar putea ca harta Americii de Sud să fie prea mare pentru câmpul vizual al mîndruțo-cărtăreștilor, dar îi încurajez să privească puțin mai la nord. Acolo vor descoperi „binefacerile” socialismului la care Brazilia s-a decis să renunțe.

Publicat inițial la În Linie Dreaptă pe data de 31 octombrie 2018

Post Scriptum

0
Partajare
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Emil Borcean

De Emil Borcean

Sunt geolog prin formație universitară și programator software de profesie. Am trăit numeroși ani în Anglia, Canada și Germania. În 2007 am întemeiat patruped:bun biped:rău, unul dintre primele bloguri conservatoare de limbă română. (Titlul parafraza expresia "two legs bad, four legs good" din romanul Ferma Animalelor de George Orwell.)
În anul 2010 am înființat, împreună cu colegii de la blogul Dreapta.net, publicația conservatoare În Linie Dreaptă.
Mă consider un conservator de rând, adică al omului de rând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *