Categorii
Opinii

Jos sutienul!

Islamiștii din Somalia aplică preceptele șaria la traficul pietonal feminin. Sutienul este interzis pentru femeile care nu au sânii tari, iar singura modalitate de verificare este un control inopinat la bustul gol. Femeile găsite în contravenție sunt pedepsite pe loc. Publicat inițial la În Linie Dreaptă pe data de 19 octombrie 2009

Partajare
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Portul de sutien pentru femeile care nu au sânii tari este interzis în capitala Somaliei. Orice femeie poate fi somată să se dezbrace în public pentru a demonstra că nu încalcă edictul impus de islamiștii din oraș, în numele șariei. Femeile găsite în contravenție sunt biciuite pe loc.

Cuvîntul cheie din șaria pentru ţinuta femeilor este modestie. Modestia la vorbă şi la port este la mare preţ, iar în ce priveşte portul ultimul răcnet în materie de rafinament provine din Somalia. Gruparea islamistă Al Shabaab, care controlează o bună parte din centrul şi sudul ţării, a trimis echipe de experţi în modestie pe străzile din Mogadishu pentru a controla sînii femeilor.

Poliţiştii sînilor calculează din privire volumul şi dinamica glandei mamare, ceea ce nu e deloc uşor în condiţiile în care modestia islamică presupune adesea un înveliş vestimentar asemănător cu un cocon negru. De aceea femeile suspectate de măsluirea naturii şi necinste faţă de Allah sînt somate să se dezbrace în stradă.

Logica e simplă şi imbatabilă. Dacă nu ai sînii tari şi porţi sutien înseamnă că vrei să induci în eroare; emiţi pretenţia falsă de a avea sîni tari. Dar șaria nu admite compromis la capitolul adevăr şi dreptate. În consecinţă poliţia sînilor face dreptate atunci cînd femeile mint. Pari a avea un bust ferm pe sub burka? Jos burka. Ai sutien? Jos sutienul şi saltă-ţi sînii. Ai sînii moi? Eşti biciuită în stradă pentru port înşelător de sutien.

Din păcate există tentaţia de a reacţiona în grabă şi cu totul greşit la o astfel de ştire. Insenzitiv (se manifestă prin disconfort moral), intolerant (te gîndeşti „ce barbarie!”) sau, foarte grav, islamofob (îţi vine să strigi „ce animale!”). Din fericire există şi modalitatea de a ajunge la o reacţie corectă; o reacţie matură şi echilibrată, informată de raţiune şi călăuzită de moderaţie.

O reacţie corectă nu poate porni decît de la intersecţia fertilă dintre feminism şi multiculturalism. Ce vrea feminismul? Progresul femeii, asuprită de secole de bărbaţi. Ce vrea multiculturalismul? Progresul culturilor, asuprite de secole de cultura albilor din spaţiul occidental iudeo-creştin. Cînd intersectăm feminismul cu multiculturalismul devine evident că femeile au fost asuprite de cultura occidentală dominată de masculul alb.

Dar multiculturalismul mai spune şi altceva: nu există culturi bune sau rele, superioare sau inferioare, cu excepţia culturii occidentale și albe care este în mod cert coruptă, imperialistă şi opresivă. Așadar orice evaluare din interiorul respectivei culturi este implicit falsă. De aceea un punct de vedere feminist în situaţia somaleză, pentru a fi autentic, trebuie formulat din afara culturii occidentale și ţinînd cont de resorturile şi particularităţile islamului. Rezultă că numai un feminism islamic poate genera o reacţie informată de raţiune şi călăuzită de moderaţie.

O călăuză excelentă în acest sens este Dalia Mogahed: autentic musulmană, autentic feministă şi consilier al președintelui Obama în problematica inter-confesională:

Consider că motivul datorită căruia numeroase femei sînt în favoarea șariei constă în faptul că acestea înţeleg șaria foarte diferit de percepţia comună din presa vestică.

Majoritatea femeilor din lume asociază justiţia de gen, adică justiţia pentru femei, cu concordanța la legile șaria.

În numeroase cazuri șaria a fost portretizată foarte simplist.

Barack Obama adviser says Sharia Law is misunderstood

Iată, o autoritate autentică a confirmat faptul că, pentru femei, șaria este sinonimă cu justiţia. Aşadar caz închis, nimic de văzut aici: justiţia a fost administrată aşa cum cere genul şi specificul somalez. Cel mult o sugestie de îmbunătăţire: eliminaţi discriminarea şi promovaţi femei biciuitoare.

Astfel va fi asigurată o modestie ca la carte, potențată de o deplină egalitate de șanse din punct de vedere profesional.

Publicat inițial la În Linie Dreaptă pe data de 19 octombrie 2009

0
Partajare
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Emil Borcean

De Emil Borcean

Sunt geolog prin formație universitară și programator software de profesie. Am trăit numeroși ani în Anglia, Canada și Germania. În 2007 am întemeiat patruped:bun biped:rău, unul dintre primele bloguri conservatoare de limbă română. (Titlul parafraza expresia "two legs bad, four legs good" din romanul Ferma Animalelor de George Orwell.)
În anul 2010 am înființat, împreună cu colegii de la blogul Dreapta.net, publicația conservatoare În Linie Dreaptă.
Mă consider un conservator de rând, adică al omului de rând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *