Vortex Șmortex

0

În aceste zile Canada și mare parte din SUA sunt efectiv congelate. Un instantaneu din prima zi a anului arată că până și marțienii o duc mai bine decât canadienii:

Iată cum explica presa astfel de fenomene în urmă cu 40 de ani:

Oamenii de știință au descoperit și alte indicii ale răcirii globale. De exemplu, a fost observată o expansiune a marii centuri de vânturi polare uscate și de mare altitudine – așa numitul vortex circumpolar – care înconjoară planeta de la vest la est în jurul polilor.

Another Ice Age?Revista Time, 1974

Și iată cum explică presa astfel de fenomene în prezent:

Dar nu numai că acest interludiu friguros nu neagă schimbarea climatică, se prea poate ca de fapt încălzirea globală să cauzeze perioadele de frig extrem din Statele Unite. Mare parte din SUA este acum sub influența unui vortex polar, care este ceea ce pare: un vârtej de aer dens și foarte rece care se formează deasupra polilor. Vânturile rapide din acest vortex – care pot atinge viteze de 161 km/h – țin de obicei acest aer rece pe cuprinsul Arcticii. Dar când vânturile slăbesc atunci vortexul începe să se clatine ca un bețiv la al patrulea pahar de Martini, iar aerul arctic se răspândește spre sud, aducând cu el și vremea arctică. În acest caz aproape întreg vortexul polar s-a rostogolit spre sud, ducând la scăderi record de temperatură.

Climate Change Might Just Be Driving the Historic Cold SnapRevista Time, 2014

În Biserica Scientologică a Climei același argument justifică și frigul și căldura.

Publicat inițial la În Linie Dreaptă pe data de 8 ianuarie 2014

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here