Film documentar despre Polonia, altfel decât portretul robot din mass-media

1

Autorul acestui film este canadianul Stefan Molyneux, gazdă a emisiunilor radio și video din cadrul propriei inițiative numită Freedomain Radio, difuzate sub formă de podcast, pe YouTube și alte canale digitale de media. Canalul YouTube se laudă cu 250 milioane de descărcări ale înregistrărilor de acolo.

Stefan Molyneux este caracterizat fie ca anarho-capitalist, sau alt-right, sau chiar extremă dreaptă; etichetele variază și nu au relevanță pentru filmul de mai jos. El însuși se descrie drept filozof, dar această titulatură trebuie luată cu un grăunte de sare: nu este în niciun caz un filozof de formație academică, ci mai degrabă un om cult și în dezvoltare intelectuală. Nici acest lucru nu are relevanță în contextul acestui film.

Ceea ce merită reținut este faptul că Molyneux este un individualist statornic, credincios ideilor și principiilor acestei orientări. Noțiunile de colectivitate, comunitate și națiune sunt pentru el capcane de evitat, cântece de sirenă care atrag într-un prizonierat pentru naivi și exaltați.

Aceastea au fost convingerile lui ferme până la contactul direct cu Polonia. Schimbarea produsă acolo este o temă majoră a acestui film.

Filmul a fost realizat anul trecut, în decembrie 2018, cu ocazia festivităților prilejuite de sărbătorirea centenarului polonez. Autorul s-a deplasat în Polonia, curios să afle la fața locului cât de adevărate sunt clișeele mediatice ale presei occidentale în ce privește viața și atmosfera din această țară. În loc de confirmare a acestor clișee, el a înțeles ceva cu totul neașteptat: tragediile care s-au prăvălit asupra Poloniei în secolul trecut – războiul de asasinare națională dezlănțuit simultan de Germania nazistă și Uniunea Sovietică și lunga siluire impusă de comunism – în loc să le desființeze conștiința națională și demnitatea, i-au transformat pe polonezi într-un popor nu numai iubitor de libertate, dar și hotărât să o înfăptuiască indiferent de ce spun nemții, Uniunea Europeană, sau ziarele și televiziunile spilcuite ale nou-socialismului, de la The Guardian la New York Times și BBC.

Vizionați acest film, are trei caracteristici care îl recomandă: este instructiv, emoționant și dramatic. Dramatismul provine din evoluția interioară a personajului principal (autorul), evoluție care în germană poartă numele de Wende. Acea întoarcere a ființei către o perspectivă nebănuită, însoțită de surpriză și iluminare.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here