Unii comemorează cu timbre, alții cu semafor și clopot

0

Două orașe înfrățite din Germania: Trier și Herxheim am Berg.

În primul au fost amplasate anul trecut lumini pietonale speciale, care îl înfățișează pe Karl Marx. Arată ca un moșnegel simpatic, la gimnastica de înviorare.

Marx s-a născut la Trier și primii 17 ani i-a petrecut acolo, iar autoritățile locale au dorit să-l comemoreze pe acest fiu distins al urbei. E în plan și o statuie, cadou din partea partidului comunist chinez.

Am relatat despre acestea într-o știre publicată pe ILD în luna martie a anului trecut, iar cu acea ocazie observam o anumită asimetrie:

Tot în acest an [2018] se împlinesc 125 de ani de la nașterea lui Hermann Göring, născut pe 12 ianuarie 1893, în localitatea Rosenheim din Bavaria.

Autoritățile din Rosenheim nu au anunțat planuri de comemorare a acestei zile de naștere cu semafoare speciale, sau măcar cu o statuie, cu toate că și acest german de seamă a contribuit în mod semnificativ la bilanțul de orori ale secolului XX.

În Germania sunt celebrați numai ucigașii de vârf.

Oraș german sărbătorește bicentenarul nașterii lui Karl Marx cu semafoare speciale pentru trecerea de pietoni

Trebuie să recunosc că m-am înșelat; nemții nu discriminează, ei știu să-și onoreze toți ucigașii de vârf.

Iată de ce: astăzi, 30 ianuarie 2019, au apărut rapoarte de presă din care afăm că în orașul Herxheim am Berg există un clopot de biserică inedit. Pe clopot este inscripționată svastica nazistă, iar deasupra următoarea dedicație: „Totul pentru patrie – Adolf Hitler”. Un evreu local a înaintat o plângere, dar curtea regională de justiție din Koblenz a găsit că respectivul clopot este în ordine, mai ales că acea biserică s-a angajat să amplaseze și o plăcuță informativă în apropiere, pentru (citez) „a stimula un dialog despre violență și nedreptate”.

Dacă e vorba despre DIALOG să fie nu unul, ci mai multe clopote cu citate din Hitler.

„Franz, cum a fost azi?

Sehr gut, sehr gut!

Am fost la clopot și am dialogat cu niște Herren und Damen de la Antifa despre violență, până când mi s-a învinețit fața. Azi s-a ținut seminarul practic din seria Demokratische Aktion. Pe evreu l-au dat afară în șuturi, din cauza nedreptăților la care sunt supuși palestinienii.”

Marx și Hitler sunt omagiați în Germania cu discreție, pe semafoare și clopote. Cine crede că libertatea de exprimare în Germania nu e chiar Zeiss nu are decât să îl întrebe pe Franz.

Dacă absolvă cu succes stagiatura din cercul lui de dialog, primăria îi va emite și o siglă de certificare pentru Facebook: RP.

Adică Rein Politisch, sau Curat Politic.

Post Scriptum

Iată un lucru asupra căruia merită să zăbovim cu un gând sau două: țara în care o primărie îl comemorează pe Marx și o curte regională de justiție aprobă un clopot cu zvastică și citat din Hitler este foarte îngrijorată de „extremismul” conducerii din Polonia.

De fapt este mai mult decât atât: respectiva țară, foarte influentă în Uniunea Europeană, marginalizează și demonizează în mod activ Polonia.

Este ca în bancul cu „ai șapcă?”.

Ai semafor ca în Germania? Nu.
Ai clopot ca în Germania? Nu.
Atunci ești extremist!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here