Categorii
Știri

Deplasarea lui Bolsonaro către Japonia, pentru întâlnirea la vârf G-20, afectată de un episod neplăcut: un membru al echipajului arestat pentru posesia a 39 kg de cocaină

Incident stânjenitor pentru președintele brazilian.

Partajare
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Președintele brazilian Jair Bolsonaro, cunoscut pentru politicile sale severe în ce privește respectarea legii și a ordinii publice, și-a început călătoria către Japonia, pentru întâlnirea la vârf G-20, pe o notă stingheritoare, după ce un membru al echipajului trimis în avans cu un avion separat a fost acuzat că transporta cocaină în bagajele sale.

Poliția l-a arestat marți pe respectivul membru al echipajului în Sevilia, Spania, după ce un avion brazilian din suita prezidențială a efectuat o escală în drum spre Japonia. Autoritățile spaniole declară că acel membru al echipajului, identificat de mass-media braziliană și spaniolă drept sergent Manoel Silva Rodrigues, transporta 39 de kilograme de cocaină. Potrivit agenției de știri spaniole ABC, drogurile erau împărțit în 37 de pachete – iar Manoel Silva Rodrigues a declarat agenților din Garda Civilă că el transporta pachete de brânză.

Potrivit portalului de știri brazilian Folha de Sao Paulo, președintele a zburat cu un avion separat care și-a modificat ruta după arestarea lui Rodrigues, pentru a evita Sevilla, și a făcut în schimb o escală la Lisabona.

Funcția lui Rodrigues era aceea de steward de zbor. El a lucrat de zeci de ori în această calitate, cu trei președinți brazilieni diferiți. Într-o notă legată de arestarea lui Rodrigues, forțele aeriene braziliene au declarat că, la întoarcere, avionul lui Bolsonaro nu va trece prin Sevilla, ci prin Seattle, S.U.A.

Răspunzând la această știre, Bolsonaro a subliniat faptul că arestarea lui Rodrigues, pentru posesie de cocaină, nu este legată de echipa sa personală. Dar el a menționat că incidentul este „inacceptabil” și a cerut o investigație și o pedeapsă severă.

„Nu vom tolera o astfel de lipsă de respect față de țara noastră” a spus președintele.

Prezența narcoticelor pe un avion militar brazilian este o lovitură pentru Bolsonaro, care „a fost ales în baza promisiunii de a fi aspru față de proliferarea actelor criminale – în special față de industria de cocaină din Brazilia”, afirmă Philip Reeves, raportor al NPR din Rio de Janeiro. „Președintele este, de asemenea, un fost căpitan de armată, care îi laudă adesea pe militari pentru profesionalismul lor”.

Descoperirea acestei mari cantități de droguri ilegale a generat preocupări legate de protocoalele de securitate în uz pentru călătoriile președintelui, precum și întrebări legate de faptul că acel membru acuzat al echipajului ar fi putut lucra cu alții.

Vicepreședintele brazilian Hamilton Mourão a declarat că i se pare clar faptul că Rodrigues a lucrat împreună cu alți contrabandiști.

„Având în vedere cantitatea de droguri pe care o transporta, este evident că nu a cumpărat-o la colț de stradă, nu-i așa?” a declarat Mourão jurnaliștilor din Brasilia, capitala țării. „A lucrat ca un contrabandist, să zicem un contrabandist bine pregătit.”


SURSA icon-caret-right   NPR

0
Partajare
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Emil Borcean

De Emil Borcean

Sunt geolog prin formație universitară și programator software de profesie. Am trăit numeroși ani în Anglia, Canada și Germania. În 2007 am întemeiat patruped:bun biped:rău, unul dintre primele bloguri conservatoare de limbă română. (Titlul parafraza expresia "two legs bad, four legs good" din romanul Ferma Animalelor de George Orwell.)
În anul 2010 am înființat, împreună cu colegii de la blogul Dreapta.net, publicația conservatoare În Linie Dreaptă.
Mă consider un conservator de rând, adică al omului de rând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *