Polonia și-a dublat rezervele de aur

0

Rezervele de aur ale Băncii Naționale a Poloniei (BNP) au crescut de la 125,7 tone la 228,6 tone în intervalul 2018-2019 și sunt acum aproape de două ori mai mari decât cele ale Sudediei (126 tone) și puțin mai mari decât cele ale Belgiei (227 tone). Această cantitate plasează Polonia în vecinătatea Austriei și Spaniei (câte 280 de tone).

De asemenea, banca a anunțat că aproape jumătate din rezerva națională de aur va fi transferată în Polonia și va fi păstrată în siguranță în seifurile BNP.

„În anul în care aniversăm 100 de ani de existență a Złoty, moneda noastră națională, drept un element fundamental al puterii noastre economice, am reușit să creștem rezervele strategice de aur și să luăm măsuri pentru a repatria în țară o cantitate semnificativă de aur polonez”, a declarat Adam Glapiński, directorul executiv al BNP. El a subliniat că BNP își îndeplinește astfel „datoria ei constituțională, legală și pur și simplu patriotică”.

Directorul executiv a explicat, de asemenea, faptul că, prin crearea unei astfel de rezerve de aur, se consolidează nu numai economia poloneza, ci și siguranța financiară în general.

Datorită recentei achiziții de aur, BNP a avansat de la locul 34 la locul 22 în cadrul băncilor centrale din lume și de la locul 15 la al 11-lea în Europa.

Toate băncile centrale din lume dețin un total de 30 mii de tone de aur. Statele Unite au cel mai mult aur (8,1 mii tone), Germania este a doua cu 3,4 mii tone, acestea fiind urmate de Italia, Franța, Rusia și China, toate cu aproximativ 2 mii tone fiecare.

Rezerva de aur a României este de 103,7 tone.


SURSA icon-caret-right   Remix

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here