Categorii
Știri

Munca în sectorul agricol a devenit obligatorie în Venezuela

Potrivit unui nou raport al organizației Amnesty International, guvernul Venezuelei a emis un decret care „practic instituie munca forțată”, în încercarea de a face față unei crize alimentare severe.

Un ministru venezuelean a anunțat săptămâna trecută Rezoluția nr. 9855, care solicită instituirea unui „regim de muncă tranzitoriu” pentru relansarea sectorului agricol și alimentar. Decretul prevede că guvernul trebuie să facă ceea ce este „necesar pentru a atinge niveluri strategice de autosuficiență” și afirmă că orice lucrător poate fi mutat forțat de la locul său de muncă într-o actvitate din sectorul agricol, pentru o perioadă de 60 de zile anual.

„Încercarea de a combate penuria severă a alimentelor din Venezuela, forțând oamenii să lucreze pe câmp, este ca și cum ați încerca să vindecați un picior rupt cu un plasture”, a declarat Erika Guevara Rosas, director la Amnesty International.

Legea este vagă în stabilirea exactă a categoriilor de muncitori care pot fi forțați să lucreze în sectorul agricol, deși indică faptul că atât lucrătorii din sectorul public cât și din cel privat pot fi incluși. Pe perioada cât lucrează în producția de alimente, lucrătorii vor fi suspendați de la locurile lor de muncă obișnuite. După terminarea stagiului agricol ei vor avea dreptul să se întoarcă la locurile lor de muncă originare.

„Noul decret este complet irațional în ce privește gasirea unor modaliăți pentru ca Venezuela sa iasă din criza profundă în care se zbate de ani de zile”, a spus Rosas. „Autoritățile din Venezuela trebuie să se concentreze asupra solicitării și obținerii de ajutoare umanitare foarte necesare pentru milioanele de oameni nevoiași din întreaga țară și să dezvolte un plan realist pe termen lung, care să stăvilească criza”.

Sub președintele Nicolas Maduro, țara a fost sufocată de o inflație debordantă și de o penurie de alimente care a dus la tulburări sociale din ce în ce mai largi.

Economia dependentă de petrol a Venezuelei a eșuat odată cu scăderea prețurilor la țiței în 2014, cauzând o penurie severă de alimente și alte necesități de bază pentru populația de 31 de milioane a țării. Potrivit Fondului Monetar Internațional, este de așteptat ca inflația să atingă aproape 720% în acest an, iar produsul intern brut să scadă cu 8%.

Hugo Chavez, predecesorul lui Maduro, a lăsat națiunea într-o poziție economică vulnerabilă, în urma naționalizării activelor energetice și a cheltuielilor masive pentru diverse programe sociale în perioada când prețul petrolului era ridicat. Căderea prețului petrolului din 2014 a dus la o cădere masivă a veniturilor guvernului venezuelean, în condițiile în care sectorul privat era prea anemic pentru a genera locuri de muncă sau venituri suplimentare pentru guvern, prin impozitare.


SURSA icon-caret-right   CNBC

0
Partajare
  • 20
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Emil Borcean

De Emil Borcean

Sunt geolog prin formație universitară și programator software de profesie. Am trăit numeroși ani în Anglia, Canada și Germania. În 2007 am întemeiat patruped:bun biped:rău, unul dintre primele bloguri conservatoare de limbă română. (Titlul parafraza expresia "two legs bad, four legs good" din romanul Ferma Animalelor de George Orwell.)
În anul 2010 am înființat, împreună cu colegii de la blogul Dreapta.net, publicația conservatoare În Linie Dreaptă.
Mă consider un conservator de rând, adică al omului de rând.

Un răspuns la “Munca în sectorul agricol a devenit obligatorie în Venezuela”

Hmm..ciudat, unde am mai vazut/auzit asta ?
Venezuela is definitively, not ‘real socialism’ !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *