Categorii
Știri

Mexic intensifică detectarea imigranților ilegali, folosind un aparat uriaș de imagistică cu raze X

În ultimele două zile oficialii mexicani au capturat peste 200 de imigranți ilegali ascunși în compartimente secrete din camioane de transport de mărfuri, printre care câteva zeci detectați de un aparat uriaș de imagistică cu raze X.

Mexic a început să coopereze în mod susținut cu SUA în ce privește stoparea imigrației ilegale, în urma cerințelor insistente și presiunilor din partea președintelui Trump.

Imaginile obținute duminică arată un camion aproape fantomatic, plin cu siluetele luminoase ale migranților, unii șezând și alții întinși pe podea, de-a lungul a două compartimente interioare aglomerate.

Un număr adițional de 228 de migranți ascunși a fost reperat luni, cu ocazia unei inspecții de rutină a unui camion de transport de băuturi răcoritoare, în statul sudic Chiapas, a declarat ministerul de securitate al Mexicului.

Arestările survin la câteva săptămâni după numirea lui Francisco Garduno, fost director al penitenciarelor din Mexic, în funcția de șef al autorității de imigrație din Mexic, Institutul Național pentru Migrație (INM).

Sub Garduno, agenția a reușit o serie de capturi importante de migranți traficați în vehicule comerciale. În săptămâna în care Garduno a preluat mandatul, INM a reperat 800 de persoane ascunse în patru camioane, în provincia estică Veracruz.

Eforturile intensificate ale Mexicului de a opri fluxul record de migrație ilegală îndreptată către SUA, compus mai ales din persoane din Guatemala, Honduras și El Salvador, survin după o înțelegere parafată pe 7 iunie, în urma căreia Mexic a scăpat de penalizările comerciale cu care a amenințat președintele american Donald Trump, după ce a promis să întețească eforturile de a intercepta mai mulți migranți fără acte.

Într-un videoclip difuzat de autoritățile mexicane, referitor la detectarea migranților ilegali prin utilizarea aparatului de imagistică cu raze X, un oficial mexican se apropie de vehiculul de marfă pe timp de noapte, pentru a deschide ușa containerului. După ce a auzit un plâns înfundat, oficialul mexican s-a identificat drept un ofițer de poliție și a întrebat dacă migranții erau în stare bună de sănătate.

Migranții erau din Guatemala, Honduras, El Salvador, Nicaragua și Ecuador – 21 dintre aceștia minori – și se află acum în custodia INM, a declarat duminică ministrul de securitate, adăugând că vor fi trimiși în țările lor de origine.

Camionul, șoferul său și 225.000 de pesos mexicani (12.000 de dolari) în numerar, găsiți în vehicul, se află acum în custodia poliției și vor face obiectul unei anchete, a adăugat ministrul.

Marcelo Ebrard, ministrul de externe al Mexicului, a declarat că procurorul general are aproximativ 11 investigații deschise legate de contrabandiștii de migranți.

„Este obiectivul nostru strategic de a pune capăt impunității de care s-au bucurat până acum traficanții de persoane”, a declarat Ebrard luni, într-o conferință de presă.


SURSA icon-caret-right   Reuters

0
Partajare
  • 28
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Emil Borcean

De Emil Borcean

Sunt geolog prin formație universitară și programator software de profesie. Am trăit numeroși ani în Anglia, Canada și Germania. În 2007 am întemeiat patruped:bun biped:rău, unul dintre primele bloguri conservatoare de limbă română. (Titlul parafraza expresia "two legs bad, four legs good" din romanul Ferma Animalelor de George Orwell.)
În anul 2010 am înființat, împreună cu colegii de la blogul Dreapta.net, publicația conservatoare În Linie Dreaptă.
Mă consider un conservator de rând, adică al omului de rând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *