Categorii
Știri

Beretele verzi antrenează forțe speciale din Polonia și Latvia în Virginia de Vest

Forțe speciale ale armatei americane au încheiat prima iterație de antrenament al forțelor de apărare teritorială poloneze și al unităților Zemmessardze din Letonia pentru desfășurarea de misiuni în cadrul unui război neregulat și neconvențional, ca parte a programului de cooperare militară Ridge Runner, desfășurat în Virginia de Vest.

Beretele verzi din cadrul Batalionului 2, Grupul Forțelor Speciale 19 și din cadrul Gărzii Naționale din Virginia de Vest au utilizat exercițiul Ridge Runner pentru a oferi trupelor americane și forțelor aliate ale NATO cursuri de formare în conflicte armate asimetrice.

Forțe armate din Letonia și Polonia s-au deplasat în Virginia de Vest în această vară, pentru a participa la program. Ambele națiuni au înființat forțe noi de apărare națională, capabile să respingă o armată invadatoare și să se opună unei posibile ocupații.

Unitățile sunt instruite să asigure rezistență armată în primele etape ale unui conflict hibrid. Sarcinile lor includ încetinirea avansării unităților ale unei națiuni agresoare, prin distrugerea infrastructurii de transport cheie, cum ar fi podurile, atacarea forțelor inamice în punctele expuse și sensibile și, eventual, servind drept ghizi avansați pentru aviația NATO care intervine cu lovituri precise din aer.

Forțele poloneze de apărare teritorială, de exemplu, au de obicei un rol similar celui al Gărzii Naționale a SUA, sprijinind comunitățile locale și acționând ca bază de rezervă pentru forțele convenționale.

„Aici, la Ridge Runner, am dezvoltat abilități dincolo de cele obișnuite nouă”, a declarat Marek Zaluski, un ofițer de presă polonez. „Am învățat cum să cooperăm cu Forțele Speciale americane, să servim drept legătură între armata americană și cea poloneză, să vorbim aceeași limbă, să punem la punct interoperabilitatea și cooperarea”.

Forțele speciale americane au accelerat antrenamentele comune cu aliații din statele baltice și din alte națiuni din Europa de Est, în urma anexării Crimeei de către Federația Rusă în 2014.

Un conflict la nivel scăzut continuă și în prezent în regiunea Donbas din estul Ucrainei, între separatiștii susținuți de ruși și forțele guvernamentale ucrainene.

Acest conflict i-a determinat pe baltici să intre în acțiune, după ce Lituania, Letonia și Estonia au adoptat conceptele de apărare totală și de război neconvențional, combinând forțele active, gărzile naționale formate din civili și forțele de rezervă, fiecare preluând misiuni diferite pentru a rezista unei agresiunii rusești și chiar unei ocupații.

În mod similar, Polonia a înființat în 2017 unități de forțe teritoriale de apărare, pentru a materializa preocupările legate de integritatea patriei și a descuraja Rusia.

Potrivit lui Stephen J. Flanagan, un cercetător de științe politice la Rand Corporation și coautor al unui studiu despre descurajarea agresiunii rusești, armata americană ar trebui să furnizeze echipamente mai avansate, să ajute la elaborarea planurilor de rezistență, să dezvolte centre comune pentru colectarea de informații și să contracareze dezinformarea rusească și războiul cibernetic.

„Conform evaluării noastre generale, noi și mulți dintre liderii baltici nu credem ca rușii vor invada, ocupa teritorii și apoi solicita pace”, a declarat Flanagan pentru Army Times în aprilie. „Dar rușii sunt oportuniști. Dacă ei cred că pot provoca o criză în NATO și că ar putea face astfel încât NATO să apară drept ineficace, inutil, sau incapabil de a răspunde rapid, atunci ar putea lua hotărârea să riște.”

Interoperabilitatea dintre trupele americane și forțele europene ar fi atunci un factor critic, în cazul unui atac asupra unui aliat al NATO.

Trupele vor trebui să împărtășească tactici comune, să se folosească de termeni și fraze similare pe undele radio și să înțeleagă protocolul de apelare al susținerii aeriene pentru a coopera pe câmpul de luptă. Chiar și atunci când forțele partenere vorbesc foarte bine limba engleză, este posibil să nu fie familiarizate cu jargonul militar american și de aceea este necesar să se antreneze împreună cu trupele americane și să ducă aceste cunoștințe înapoi în țările lor de origine.

„Militarii care au venit la noi pentru acest exercițiu au fost selectați în mod special dintr-un grup mai mare, deoarece ei posedă abilitățile necesare pentru a conlucra cu forțele speciale americane în calitate de călăuze și interfață de contact în situații de război neconvențional”, a spus Zaluski.

Programul Ridge Runner se desfășoară pe aproximativ 500.000 de acri de teren public și privat din Virginia de Vest.

„Participarea la acest antrenament este excepțional de importantă atât pentru Virginia de Vest, cât și pentru aliații noștri din Polonia și Letonia, cu care avem o relație de lungă durată în statul nostru, prin programele de parteneriat cu Garda Națională din Illinois și Michigan”, a declarat James Hoyer, general al Gărzii Naționale din Virginia de Vest.

Programul de Parteneriat este administrat de Biroul Național al Gărzii Naționale și are în vedere obiectivele politicii Departamentului de Apărare și ale Departamentului de Stat american.

Această inițiativă stabilește legături între gărzile naționale din diverse state americane și țări partenere și aliate, pentru a facilita diverse oportunități de formare și antrenament atât în Statele Unite, cât și în străinătate.

Garda Națională din Illinois, de exemplu, este partener cu Polonia, in timp ce Garda Națională din Michigan este în parteneriat cu Letonia.

„Virginia de Vest este locul perfect pentru forțele noastre speciale să ajute la antrenamentul și dezvoltarea forțelor militare ale acestor două națiuni, în scopul de a dezvolta abilitățile lor vitale pentru îndeplinirea misiunii care le este încredințată acasă. Susținerea noastră este extrem de importantă în această perioadă de incertitudine geopolitică”, a adăugat Hoyer.


SURSA icon-caret-right   Army Times

0
Partajare
  • 33
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Emil Borcean

De Emil Borcean

Sunt geolog prin formație universitară și programator software de profesie. Am trăit numeroși ani în Anglia, Canada și Germania. În 2007 am întemeiat patruped:bun biped:rău, unul dintre primele bloguri conservatoare de limbă română. (Titlul parafraza expresia "two legs bad, four legs good" din romanul Ferma Animalelor de George Orwell.)
În anul 2010 am înființat, împreună cu colegii de la blogul Dreapta.net, publicația conservatoare În Linie Dreaptă.
Mă consider un conservator de rând, adică al omului de rând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *