Categorii
Știri

Studiu academic norvegian: extremiștii musulmani sunt principalii factori de violență antisemitică în Europa Occidentală

Această știre a fost difuzată de sursa originară în iulie 2017, dar și-a păstrat relevanța și în prezent.

Un raport recent, publicat de o universitate norvegiană, cu privire la violența antisemitică din Europa a concluzionat că în șase dintre cele șapte țări care au fost analizate, „indivizii care provin din țările musulmane se disting drept autorii principali ai violenței îndreptate împotriva evreilor din Europa Occidentală”.

„Violența antisemitică în Europa” – un studiu realizat de Johannes Due Enstad de la Centrul de Cercetare a Extremismului al Universității din Oslo – a analizat incidentele de violență antisemitică din Franța, Marea Britanie, Germania, Rusia, Norvegia, Suedia și Danemarca în perioada 2005-2015. Numai în Rusia – unde a fost înregistrat cel mai scăzut nivel de violență împotriva evreilor pe parcursul acestei perioade de zece ani – predomină skinheads și extremiștii neo-naziști ca autori ai acestor acte de violență.

„Studiile de atitudine confirmă această perspectivă, întrucât atitudinile antisemite sunt mult mai răspândite în rândul musulmanilor decât în ​​rândul populației generale din Europa de Vest”, a conchis Enstad.

Raportul relevă o situație deosebit de gravă în Franța, unde au fost înregistrate peste 4.000 de incidente – clasificate drept „violență fizică împotriva persoanelor și atacuri serioase asupra clădirilor, care amenință viața umană”, fără a include vandalismul sau hărțuirea verbală. Franța trece în prezent printr-un scandal politic și mediatic în legătură cu uciderea brutală a pensionarului evreu parizian Sarah Halimi, de către un intrus islamist în aprilie.

Raportul subliniază că, în special în Franța, evreii se simt în general mult mai puțin în siguranță și sunt mult mai puțin înclinați să se identifice vizibil ca evrei, în public. „Franța se află mult deasupra altor țări în ce privește întrebările referitoare la emigrare, îngrijorările legate de posibilitatea de a fi atacat fizic și percepția generală a antisemitismului drept o problemă majoră în țară”, se arată în raport.

Manfred Gerstenfeld, o autoritate mondială în domeniul antisemitismului și autorul cărții Miturile în prăbușire ale Europei: Originile post-holocaust ale antisemitismului de astăzi, a declarat vineri pentru Algemeiner: „Faptul că Franța este țara Europei Occidentale unde problemele antisemitismului sunt cele mai mari a devenit evident după anul 2000.”

„Cele mai multe omoruri îndreptate împotriva evreilor, toate înfăptuite de musulmani și numai datorită originii evreiești a victimelor, au fost înregistrate în Franța după anul 2000.”, a continuat Gerstenfeld. „În prezent, autoritățile franceze încearcă să ignore sau să atenueze caracterul antisemit al asasinării lui Sarah Halimi, o crimă comisă din nou de către un musulman”.

Raportul a subliniat, de asemenea, preocupările legate de Marea Britanie – care este a doua după Franța, cu aproape 3900 de incidente în perioada 2005-2015 – și situația cu care se confruntă comunitățile mici de evrei din țările scandinave, mai ales Suedia. „Conform măsurătorilor care iau în considerare numărul de incidente raportat la o mie de evrei – o măsură care indică expunerea sau șansele evreilor de a fi supuși violenței antisemite – Suedia se situează pe primul loc, cu un scor de patru ori mai mare decât Franța, iar Germania și Marea Britanie se situează la mijloc”, se spune în studiul norvegian.

Rolul extremismului musulman în implicarea în violență antisemită a fost principala constatare a raportului, a spus Gerstenfeld.

„Experții în antisemitism au recunoscut această situație încă de la începutul secolului XXI”, a menționat el. „Însă establishment-ul corect politic al Europei Occidentale consideră că menționarea dovezilor despre atitudinile și criminalitatea antisemitice ale musulmanilor este un subiect tabu.”

În urma examinării datelor furnizate de organele de aplicare a legii și de agențiile comunale din Franța, Marea Britanie, Germania și Suedia, raportul a constatat că „extremiștii de Dreapta, care sunt adesea asociați cu antisemitismul, constituie de fapt o minoritate clară de făptași. Respondenții din cele patru țări observă, cel mai adesea, că făptașii sunt persoane ‘cu o viziune musulmană extremistă’.”

Raportul menționează: „Este de remarcat și faptul că în Franța, Suedia și Marea Britanie (dar nu și în Germania) autorii violențelor antisemitice au fost percepuți a fi mai degrabă de Stânga, decât de Dreapta”.


SURSA icon-caret-right   The Algemeiner

0
Partajare
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Emil Borcean

De Emil Borcean

Sunt geolog prin formație universitară și programator software de profesie. Am trăit numeroși ani în Anglia, Canada și Germania. În 2007 am întemeiat patruped:bun biped:rău, unul dintre primele bloguri conservatoare de limbă română. (Titlul parafraza expresia "two legs bad, four legs good" din romanul Ferma Animalelor de George Orwell.)
În anul 2010 am înființat, împreună cu colegii de la blogul Dreapta.net, publicația conservatoare În Linie Dreaptă.
Mă consider un conservator de rând, adică al omului de rând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *