Categorii
Știri

Brexit, un subiect major la prima reuniune a cabinetului Johnson

Premierul britanic Boris Johnson se întâlnește astăzi, joi 25 iulie, pentru prima oară cu echipa sa de miniștri compusă din numeroși susținători Brexit, pentru a planifica un curs de a convinge Uniunea Europeană să accepte o nouă învoială Brexit, înainte de termenul final din 31 octombrie.

Ascensiunea lui Johnson în funcția de vârf a Marii Britanii pune, pe plan internațional, a cincea economie din lume într-o confruntare cu UE și pe plan intern în situația posibilă a unei crize constituționale – sau alegeri anticipate – datorită parlamentarilor care au amenințat că se vor împotrivi unui Brexit unilateral.

Noul lider al Marii Britanii a promis că va realiza o nouă înțelegere Brexit cu blocul european în mai puțin de 99 de zile, dar a avertizat că, dacă liderii UE refuză – ceea ce el a descris drept „o posibilitate îndepărtată” – atunci Marea Britanie va ieși “fără ezitări și ambiguități“ din Uniune, chiar dacă nu se va ajunge la o înțelegere comună.

„Sunt convins că putem ajunge la o înțelegere”, a declarat Johnson la sosirea la reședința oficială din Downing Street nr. 10 după întâlnirea cu regina Elisabeta, în cadrul căreia a solicitat formarea unui guvern nou.

Convingerea lui Johnson este că amenințarea cu un Brexit unilateral va convinge cele mai mari puteri ale UE – Germania și Franța – să accepte revizuirea acordului de divorț încheiat de fostul prim-ministru Theresa May în noiembrie anul trecut, dar care nu a fost ratificat de parlament.

Până acum UE a refuzat în repetate rânduri să accepte rescrierea contractului de retragere din cadrul înțelegerii de separare, dar a spus că ar putea schimba așa-numita „Declarație politică” cu privire la viitoarele legături dintre cele două părți.

UE l-a felicitat pe Johnson pentru victoria sa, dar s-a menținut ferm pe poziția că nu va oferi britanicilor condiții mai bune de plecare.

Un total de 17 miniștri din guvernul anterior au demisionat sau au fost concediați, creând un nou grup de adversari în parlament.

Majoritatea celor numiți de Johnson în posturi majore sunt suporteri Brexit.

Sajid Javid, în vârstă de 49 ani, a fost numit ministru de finanțe. El este un eurosceptic care a votat pentru rămânerea Marii Britanii în UE cu ocazia referendumului din 2016.

Alții sunt fermi susținători Brexit: Priti Patel a fost numit ministru de interne, Dominic Raab a fost numit ministru de externe, iar Stephen Barclay a rămas ca ministru responsabil de ieșirea țării din UE.

De asemenea Johnson l-a numit pe Dominic Cummings, directorul campaniei oficiale Brexit Vote Leave, în funcția de consilier șef la Downing Street.

Guvernul Boris Johnson va retrage probabil Marea Britanie din cadrul acordului nuclear din 2015 cu Iran, a declarat un membru al parlamentului britanic.

Matthew Offord, deputat al Partidului Conservator, a declarat pentru i24News, pe 23 iulie, că Johnson ar putea urma exemplul președintelui american Donald Trump și va retrage probabil Marea Britanie din cadrul acordul nuclear din 2015 cu Iran.

„Trebuie să recunoaștem faptul că acordul nuclear este mort”, a declarat Offord pentru i24NEWS.

Offord a sugerat că renegocierea unei noi înțelegeri nucleare ar putea fi cea mai bună modalitate de a rezolva situația actuală, fără a degenera într-o confruntare directă.

O nouă înțelegere „poate fi o cale de urmat, prin analizarea a ceea ce putem oferi regimului iranian fără ca acesta să se simtă umilit, dar asigurându-ne că ei își vor tempera acțiunile”, a spus Offord, adăugând că este nevoie de ținerea în frâu a activității iraniene în Orientul Mijlociu.

Offord a mai spus că Marea Britanie nu dorește niciun fel de confruntare militară după ce Iranul a capturat un petrolier britanic în Golful Persic săptămâna trecută, dar a spus că este nevoie ca Marea Britanie să fie „foarte fermă” cu Iran.


SURSA icon-caret-right   Reuters

0
Partajare
  • 28
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Emil Borcean

De Emil Borcean

Sunt geolog prin formație universitară și programator software de profesie. Am trăit numeroși ani în Anglia, Canada și Germania. În 2007 am întemeiat patruped:bun biped:rău, unul dintre primele bloguri conservatoare de limbă română. (Titlul parafraza expresia "two legs bad, four legs good" din romanul Ferma Animalelor de George Orwell.)
În anul 2010 am înființat, împreună cu colegii de la blogul Dreapta.net, publicația conservatoare În Linie Dreaptă.
Mă consider un conservator de rând, adică al omului de rând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *