Categorii
Știri

Curtea supremă din SUA: administrația Trump se poate folosi de fonduri de la Pentagon pentru a construi secțiuni ale zidului la granița cu Mexic

Curtea Supremă a aprobat vineri ca administrația Trump să utilizeze miliarde de dolari din fondurile Pentagonului pentru a construi secțiuni ale zidului de frontieră la granița cu Mexic.

Cei cinci judecători conservatori ai curții supreme au permis administrației să înceapă lucrul la patru contracte de construcție a zidului, folosind fonduri ale ministerului apărării. Finanțarea pentru acest gen de proiecte fusese înghețată de instanțe inferioare de justiție, iar între timp se desfășoară un litigiu judecătoresc referitor la finanțarea construcției acestui zid. Cei patru judecători liberali ai curții supreme se opun construcției zidului.

Decizia de a elimina înghețarea fondurilor permite președintelui Donald Trump să facă progrese în legătură cu o promisiune importantă a campaniei din 2016, în timp ce se îndreaptă spre un al doilea mandat. Trump a anunțat printr-un tweet: „VICTORIE mare referitor la zid. Curtea Supremă a Statelor Unite răstoarnă ordonanța curților inferioare, permite continuarea construcției zidului la frontiera sudică. Mare VICTORIE pentru securitatea frontierelor și a statului de drept!”

Acțiunea Curții Supreme de Justiție inversează decizia unei instanțe inferiare de judecată, care inițial înghețase fondurile în luna mai, și a unei instanțe de apel, care a menținut interdicția în vigoare la începutul acestei luni. Această interdicție a împiedicat guvernul să se folosească de aproximativ 2,5 miliarde de dolari din fondurile Departamentului Apărării pentru a înlocui secțiunile de barieră existente în Arizona, California și New Mexico cu un zid mai robust.

Controversa asupra căreia a decis Curtea Supremă de Justiție a început după închiderea parțială a activităților guvernamentale, timp de 35 zile, care a început în decembrie anul trecut. Trump a încheiat greva guvernamentală în februarie, după ce Congresul i-a acordat aproximativ 1,4 miliarde de dolari pentru finanțarea zidului de frontieră. Dar suma era cu mult mai mică decât cele 5,7 miliarde de dolari necesare, iar Trump a declarat apoi o stare urgență națională pentru a transfera fonduri din alte conturi guvernamentale în scopul construirii unor secțiuni din zid.

Banii identificați de Trump includ 3,6 miliarde dolari din fonduri militare de construcție, 2,5 miliarde dolari din fondurile Departamentului Apărării și 600 milioane dolari din fondul de confiscări al activelor Departamentului Trezoreriei.

Cazul asupra căruia a decis Curtea Supremă implică doar fondurile de 2,5 miliarde din cadrul Departamentului Apărării, pe care administrația spune că le va utiliza pentru a construi peste 160 kilometri de zid. Un proiect în valoare de 789 milioane dolari va înlocui 74 kilometri de zid în New Mexico. Un altul va înlocui 101 kilometri de zid în Arizona, pentru 646 milioane de dolari. Celelalte două proiecte, din California și Arizona, sunt mai mici.

Celelalte fonduri, din alte surse, nu au constituit un obiect de discuție în acest caz. Fondurile Departamentului Trezoreriei au supraviețuit până acum contestărilor juridice, iar Serviciul Vamal și de Protecție a Frontierelor a alocat banii pentru lucrările din Valea Rio Grande din Texas, dar nu a atribuit încă contracte. Transferul celor 3,6 miliarde de dolari în fonduri militare de construcții așteaptă aprobarea ministrului apărării.

Procesul de la Curtea Supremă a fost intentat de Uniunea Americană pentru Libertăți Civile (ACLU), în numele Clubului Sierra și al Coaliției Comunităților din sudul țării. Judecătorii care au ridicat interdicția asupra finanțării ziului nu au dat o explicație lungă pentru decizia lor. Ei au spus că, printre motivele pentru care au decis astfel, se numără și constatarea că guvernul a făcut „o demonstrație suficientă în acest stadiu” referitor la faptul că partea contestatară nu are dreptul să conteste decizia guvernului de a folosi fonduri de stat pentru finanțarea zidului.

Alexei Woltornist, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Justiție, a declarat: „Suntem încântați deoarece Curtea Supremă a recunoscut faptul că instanțele inferioare nu ar fi trebuit să oprească construcția zidului de la granița sudică. Noi vom continua să apărăm energic eforturile administrației de a ne proteja națiunea”.

Dror Ladin, avocatul ACLU, a declarat după anunțul instanței că lupta „nu s-a terminat”. Cazul va continua, dar decizia Curții Supreme sugerează că o victorie finală pentru ACLU este puțin probabilă. Chiar dacă ACLU ar câștiga, noile secțiuni de zid vor fi deja construite între timp.

Nancy Pelosi, președintele Congresului, a emis o declarație vineri seară acuzându-l pe Trump că încearcă să „submineze capacitatea de luptă a țării și să fure de la bărbații și femeile noastre în uniformă, pentru a irosi miliarde în favoarea unui zid ineficient pe care Congresul a refuzat în mod repetat să-l finanțeze în mod bipartizan”. Ea a spus că decizia Curții Supreme „subminează Constituția și legea”.

Chuck Schumer, liderul senatorilor Democrați, a descris decizia Curții Supreme drept „profund regretabilă și lipsită de sens”.

Judecătorii Ruth Bader Ginsburg, Sonia Sotomayor și Elena Kagan nu au fost deloc de acord cu începerea construcțiilor pentru zid. Judecătorul Stephen Breyer a declarat că el ar fi permis guvernului să finalizeze contractele pentru acele segmente, dar să nu înceapă lucrările în timpul desfășurării procesului. Administrația a susținut că, dacă nu va fi capabilă să finalizeze contractele până la 30 septembrie, atunci va pierde capacitatea de a utiliza fondurile. Administrația a cerut o decizie rapidă.

Curtea Supremă este în vacanță pe perioada de vară, dar se întrunește în cazul anumitor chestiuni urgente.


SURSA icon-caret-right   Associated Press

0
Partajare
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Emil Borcean

De Emil Borcean

Sunt geolog prin formație universitară și programator software de profesie. Am trăit numeroși ani în Anglia, Canada și Germania. În 2007 am întemeiat patruped:bun biped:rău, unul dintre primele bloguri conservatoare de limbă română. (Titlul parafraza expresia "two legs bad, four legs good" din romanul Ferma Animalelor de George Orwell.)
În anul 2010 am înființat, împreună cu colegii de la blogul Dreapta.net, publicația conservatoare În Linie Dreaptă.
Mă consider un conservator de rând, adică al omului de rând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *