Se va coagula un pol conservator în România?

9
144

România este probabil singura țară din Europa în care nu există o formațiune politică autentic de dreapta, reprezentativă la nivel național. După dispariția ca partid parlamentar a PNȚCD au existat mai multe tentative de formare a unei organizații politice de sorginte conservatoare, fundamentată pe patriotism și valorile credinței creștine, însă niciuna nu a reușit să se impună la nivel național. Cauze sunt multiple și merită o analiză separată.

Fără un partid autentic de dreapta, spectrul politic al democrației românești este puternic dezechilibrat spre stânga. Alături de vechea stângă post-comunistă reprezentată de PSD și Pro România, s-a alăturat de câțiva ani o stângă nouă, mai spilcuită și mai energică, USR și codița sa PLUS. ALDE și PNL sunt mai degrabă partide de centru, în care poți identifica și câteva personalități cu convingeri conservatoare, dar care sunt în minoritate și nu pot influența orientarea respectivelor formațiuni. Din actualul parlament, doar PMP se apropie într-o anumită măsură de ceea ce ar trebui să fie un partid conservator, fără însă a convinge. Acest partid este mai degrabă un vehicul politic menit să salveze ceva din fosta rețea de interese financiar-economice din jurul președintelui Traian Băsescu.

Așadar cine reprezintă acea parte a electoratului românesc pentru care noțiuni ca familie, patrie, neam, credință, tradiție sau libertate încă mai reprezintă ceva? Deocamdată nimeni. Milioanele de cetățeni ai României care au susținut referendumul inițiat de Coaliția pentru Familie nu doar că nu sunt reprezentați politic, ba chiar au fost jigniți de actuala clasă politică, inclusiv de președintele în exercițiu.

Cu mai puțin de un an în urmă, Alternativa Dreaptă și-a propus coagularea unui pol conservator, dar deocamdată acțiunile acestei formațiuni sunt nesemnificative, ea nereușind nici să intre pe buletinul de vot de la alegerile europarlamentare din acest an. Pe acel buletin a reușit să intre însă independentul George Simion, cunoscutul activist pentru reunificarea celor două state românești. Și nu doar că a fost prezent pe buletin, dar a reușit să convingă 117.000 de oameni să-l voteze.

Pornind de la acest capital de încredere, George Simion, împreună cu Claudiu Târziu (jurnalist, președinte al Asociației Rost și membru în Consiliul Național de Coordonare a Coaliției pentru Familie), doamna Zoe Rădulescu (fiica luptătorului anticomunist din Dobrogea Gogu Puiu și fost vicepreședinte al PNȚCD), Codin Coman (antreprenor și fondator al platformei politice Dreapta Reformatoare Conservatoare) și alții și-au propus să formeze o nouă mișcare politică de orientare conservatoare.

Duminică 11 august 2019, la București, a avut loc Congresul de constituire a mișcării politice România Mare în Europa. Valorile pe care această mișcare politică și le asumă sunt: familia, națiunea, credința creștină și libertatea. Atât George Simion cât și alți vorbitori au făcut trimitere la conservatorismul polonez ca exemplu de orientare politică în care patriotismul nu este doar un slogan electoral, ci fundamentul unei bune guvernări în folosul cetățenilor.

Inițiatorii acestei mișcări politice au lansat o invitație la dialog în vederea coagulării unui pol politic conservator mai multor formațiuni politice: Alternativa Dreaptă, Partidul Neamul Românesc, Dreapta Reformatoare Conservatoare, Partidul România Unită, etc. Obiectivul pe care și l-au propus este „unificarea forțelor naționale și conservatoare în cadrul aceluiași partid” care să participe la alegerile locale și naționale din 2020. Având în vedere multiplele eșecuri din trecut, dar și faptul că orgolii imense se întâlnesc nu doar în partidele mari, ci și în cele minuscule, demersul este unul curajos, dar nu imposibil.

Cei care doresc să contribuie la construcția noii mișcări politice o pot face prin intermediul unei platforme politice online: www.mareineuropa.ro/membri.

9 COMENTARII

 1. PRU e filiera putinista. A fost finantat de infractorul Ghitza care se ascunde in Serbia. Zoe Radulescu este cel putin ciudata si a fost asociata lui Pavelescu.
  George Simion este banuit de agitarea spiritului unionist numai pentru a crea ocazia rusilor sa raspunda.
  Initiativa pute de la o posta!
  Pacat ca publicati asa ceva

 2. Trebuie să precizez că articolul colegului meu nu înseamnă că Periscop susține noua formațiune. Este vorba mai ales despre semnalarea unui eveniment politic. În ce mă privește mă interesează ce au și cititorii de spus vizavi de noua apariție. De aceea mulțumesc pentru intervenția de mai sus. Alte opinii sunt de asemenea binevenite.

 3. „Fără un partid autentic de dreapta, spectrul politic al democrației românești este puternic dezechilibrat spre stânga.” Asta este afirmatia cu care sunt perfect de acord. „Autentic de dreapta”, cu referire la un partid politic, este o sintagma complexa, nu inseamna doar „familie, patrie, neam, credință, tradiție [pe astea le-a confiscat si le clameaza si Putin] sau libertate”. Dar aici, mai e timp si as mai avea rabdare. E foarte adevarat si ca e necesar un dialog in vederea „coagulării unui pol politic conservator. Dar cu PNR, PRU [„etc”?]???

 4. Faptul că Putin sau alt politician toxic clamează anumite idei sau valori nu înseamnă că oricine altcineva care face apel la acele idei&valori este putinist. Într-un fel sau altul, toate valorile sunt deja luate de cineva. Rămâne la latitudinea publicului să discearnă grâul de neghină.

  Da, am și eu rezerve față de PRU sau PNR, oricum niște formațiuni insignifiante, care nu cred că pot aduce vreun consistent capital uman sau de altă natură la această mișcare politică, însă asta s-a afirmat în sală, asta am relatat.

  @Dorel, e foarte bine să ești sceptic. Iți recomand însă să iei acest articol ca pe o știre, o relatare sumară de la fața locului, semnalarea unei inițiative. Poți să nu fi de acord cu demersul acelor oameni, dar cred că orice persoană interesată de politică, și mai ales un public orientat spre dreapta, e bine să fie informat cu ce se mai întâmplă prin târg. Apoi, fiecare trece prin filtrul propriu.

 5. Discuțiile despre stânga-dreapta-centru-față-spate sunt cel puțin ridicole la ora actuală în istorie. Adevăratul război este și se duce între naționalism+creștinism și globalism+anticreștinism, restul e deșertăciune. Cine încă nu vede să-și dea două palme, poate i se limpezește cristalinu’.
  În altă ordine de idei, glumă despre conservatorii occidentali de al căror ștremeleag, din prea multă prostie și îndobitocire sistematică, nu se mai satură unii: Conservatives couldn’t even conserve the women’s bathroom. – adică fetele la fete și băieții la băieți. Dacă ești doar în defensivă niciodată în ofensivă (agresivă chiar) vei pierde. Conservatorii nu fac altceva decât să se lase ușor-ușor, dar sigur, împinși în prăpastie.
  De asemenea, cine nu militează (împotriva voinței/ordinelor/amenințărilor/intimidărilor/sancțiunilor stăpânilor de la Bruxelles, Washington, etc.) pentru dreptul oamenilor la autoapărare, adică dreptul la înarmare a populației, să stea dracu’ acasă! Asta e valabil și pentru ce-i ce se duc prin piețe și protestează, indiferent de motiv. Libertatea se câștigă și se menține (foarte important acest al doilea aspect) cu arma-n mână.

 6. Dragă Gigi,

  Cine scoate sabia, de sabie va pieri.
  Creștinii nu au pornit la cucerirea lumii cu sabia în mână. Asta au făcut-o adepții Profetului. Creștinii s-au lăsat martirizați în arene. Pe sângele martirilor s-a clădit Biserica și, ca o consecință secundară, civilizația europeană (Apus+Răsărit).

  Creștinii nu au ca obiectiv cucerirea lumii, ci a Raiului, îndumnezeirea lor. Însă, în scurta perioadă de timp pe care o petrec în această lume, ei au dreptul ca oricare alt om să se pronunțe și să participe la viața cetății. Fără însă a încurca lucrurile lui Dumnezeu cu lucrurile Cezarului.

  Cine apelează la violență îi conferă adversarului său superioritate morală.

  P.S. Creștinism+patriotism+transmiterea Tradiției înseamnă dreapta pentru mine.

 7. Dragă Vasile,

  1. Platitudinile mă lasă rece.

  2. Ai interpretat comentariul meu după cum te-a tăiat capul.

  3. Să-ți spui ce mi-ai scris mie atunci când copiii tăi (dacă ai), nepoții tăi (dacă vei avea) vor fi îndoctrinați și sexualizați în grădinițe, școli, chiar și-n creșe dacă se poate și în cele din urmă răpiți de „autorități” pe motive diverse și dați în plasament unei „familii” de degenerați sexual care, spre deosebire de tine, bigotule, sunt de acord ca ăi mici să înceapă tratamente cu hormoni ca în cele din urmă să se mutileze legal, pentru că el e o ea și ea e un el captivi în corpuri greșite. Ca fapt divers rata sinuciderilor în cazul acestora (al transgendereilor) este destul de mare. Dar STAI!, în occidentul prea slăvit se legalizează eutanasia, deci rata sinuciderilor va scădea. Deci e bine!

  Amintește-mi, te rog, unde ajung sufletele celor care se sinucid, fie și legal.

  Vasile: „Nu-i, dom’le, posibil!”
  Nu uita imnul vremurilor noastre, Vasilică: http://www.youtube.com/watch?v=xOqOx-o5vP8

  4. Referitor la post scriptum, scenariu: 50 milioane noneuropeni „creștini”, în România, posesori ai cetățeniei române, care se declară patrioți români (pentru că au cetățenie, nu de alta) și care-și transmit tradițiile lor, din țările lor de origine, în România, creând zone în care nu mai intră nici dracu’ pentru a nu fi acuzați de rasism, xenofobie și alte mizerii. Mai este România România? Îți mai arde de tâmpenii ca „[asta] înseamnă dreapta pentru mine”?
  http://www.youtube.com/watch?v=HcABek5iTU0

  5. Vezi punctele 1, 2, 3 și 4 + comentariul meu inițial.

  Pupici cu sclipici,
  Gigi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here