Categorii
Știri

John Bolton asigură guvernul britanic de susținerea SUA în cazul părăsirii Uniunii Europene

John Bolton, consilierul pentru securitate națională al președintelui Trump, a exprimat sprijinul deplin al administrației americane față de strădaniile noului prim-ministru britanic de a părăsi Uniunea Europeană, afirmând că SUA susține chiar un „Brexit” fără acord cu autoritățile de la Bruxelles. Aceste afirmații au fost făcute cu ocazia unei vizite la Londra pentru a întări relația dintre SUA și Marea Britanie, devenită încordată în perioada doamnei Theresa May, predecesoarea lui Boris Johnson.

„Cred că, dacă aceasta este decizia guvernului britanic, noi o vom susține cu entuziasm și acest lucru încerc să îl transmit: suntem alături de voi. Suntem alături de voi”, a declarat Bolton jurnaliștilor după o serie de întâlniri cu oficiali guvernamentali de vârf ai Regatului Unit.

Bolton, care a vizitat Marea Britanie timp de două zile pentru a se întâlni cu o serie întreagă de lideri britanici, inclusiv cu prim-ministrul Boris Johnson, a spus că se întoarce cu impresia că Brexit-ul va merge înainte.

Consilierul de securitate națională a respins orice sugestie potrivit căreia plecarea Regatului Unit din cadrul UE nu ar fi cea mai bună cale de urmat pentru poporul britanic. El a indicat rezultatul referendumului din urmă cu trei ani drept o justificare a perspectivei sale.

„Uzanțele Uniunii Europene: când poporul votează altfel decât calea trasată de către elite, soluția lor este de a-i obliga pe țărănoi să mai voteze încă o dată și încă o dată, până când obțin rezultatul dorit”, a spus Bolton.

Bolton este cel mai înalt oficial al administrației Trump care a vizitat Marea Britanie de când Johnson a devenit prim-ministru în urmă cu mai puțin de o lună. În timpul mandatului fostului premier britanic, Theresa May, au existat confruntări repetate între conducerea SUA și Marea Britanie, fricțiuni adâncite de diferențele de personalitate dintre președintele american Donald Trump și premierul May.

Administrația Trump speră că lucrurile vor fi diferite sub conducerea lui Johnson. Se pare că Trump și Johnson vorbesc frecvent, discutând chiar și luni dimineață înainte ca Bolton să plece la întâlnirea cu noul lider.

Pe măsură ce Brexit se devine din ce în ce mai presant, Bolton și-a exprimat susținerea pentru un acord comercial dintre SUA și Marea Britanie și și-a exprimat speranța că va exista o disponibilitatea comună de a demara rapid discuțiile bilaterale pe această temă.

Bolton a declarat că există „beneficii economice palpabile pentru Marea Britanie în cazul ieșirii din sistemul de reglementări bizantine al UE” și s-a declarat încrezător în potențialul relațiilor economice îmbunătățite dintre SUA și Marea Britanie. Nu este clar când anume acest potențial acord comercial dintre SUA și Marea Britanie va deveni realitate, dar Bolton a spus că acest deziderat este o prioritate pentru Trump.

„Noi suntem pregătiți să acționăm la fel de rapid ca britanicii”, a spus Bolton jurnaliștilor. Mai devreme, un oficial de vârf al administrației britanice a menționat că negocierile bilaterale sunt mult mai vii sub Johnson, decât sub ​​May.

„Ei [americanii, n.trad.] trebuie să decidă cum vor acționa până în 31 octombrie, sau curând după aceea. Din punctul nostru de vedere, noi am fi fericiți să ieșim înainte”, a spus oficialul britanic. „Guvernul anterior nu a dorit să facă acest pas, dar acest guvern dorește să-l facă.”

Bolton a explicat că, pentru a demara procesul, anumite sectoare pot fi desprinse din trataul inițial și lăsate pentru mai târziu, cum ar sectorul financiar, dar el a insistat că obiectivul final este un acord comercial complet între SUA și Marea Britanie. El se așteaptă la „o susținere bipartizană covârșitoare în Congresul american” pentru o astfel de înțelegere între cele două țări.

Se pare că Bolton, un birocrat cu experiență care se ține de mult timp la curent cu politica britanică și cunoaște personal mulți politicieni britanici, nu se va întoarce acasă cu o realizare concretă.

Bolton a precizat că SUA este dispusă să pună pe tapet și alte probleme pe care speră să le confrunte împreună cu Marea Britanie – inclusiv Iranul și potențialele achiziții britanice de la gigantul chinez de telecomunicații Huawei – dar înțelege că prioritatea următoarelor 180 de zile va fi Brexit, pe care el a numit-o „problema existențială” a țării.

Bolton a spus că britanicii examinează atent dacă vor permite utilizarea tehnologiei Huawei, după ce au amânat să ia o decizie la începutul acestui an. Conform celor transmise de oficialii britanici, Marea Britanie nu va lua o decizie până când problema nu este „studiată în detaliu”.

„Ei analizează foarte temeinic problema Huawei”, a spus Bolton, care a adăugat că el a oferit britanicilor informații și constatările americane cu privire la Huawei. Bolton a afirmat că administrația Trump consideră compania chineză de tehnologie drept o amenințare la adresa securității naționale a SUA și speră că și Regatul Unit va adopta o poziție similară. „Britanicii, la fel ca noi, nu doresc ca sistemul lor de telecomunicații din lumea 5G să fie compromis de fenomenul cipului manchurian” [referință la filmul Candidatul Manciurian din 1962, în care un veteran al războiului din Coreea este manipulat de comuniștii chinezi, n.trad.].

De asemenea, Bolton a spus că așteaptă cu nerăbdare să discute pe larg problema iraniană, „atunci când va fi convenabil”, și și-a exprimat speranța că Marea Britanie își va urmări propriile interese și va avea o voce mai „independentă” după ce va părăsi UE.


SURSA icon-caret-right   CNN

0
Partajare
  • 12
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Emil Borcean

De Emil Borcean

Sunt geolog prin formație universitară și programator software de profesie. Am trăit numeroși ani în Anglia, Canada și Germania. În 2007 am întemeiat patruped:bun biped:rău, unul dintre primele bloguri conservatoare de limbă română. (Titlul parafraza expresia "two legs bad, four legs good" din romanul Ferma Animalelor de George Orwell.)
În anul 2010 am înființat, împreună cu colegii de la blogul Dreapta.net, publicația conservatoare În Linie Dreaptă.
Mă consider un conservator de rând, adică al omului de rând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *