Categorii
Știri

Oameni de știință chinezi avertizează asupra unei posibile răciri globale

Un nou studiu a descoperit că iernile din nordul Chinei au devenit gradual mai calde începând cu anul 4.000 î.Hr. – indiferent de activitatea umană – dar oamenii de știință care au efectuat cercetarea avertizează că nu ar trebui să prevaleze mulțumirea de sine sau inacțiunea cu privire la schimbările climatice, mai ales în perspectiva unei răciri globale bruște care reprezintă de asemenea un pericol.

Studiul a constatat că vânturile dinspre Siberia Arctică au devenit din ce în ce mai slabe, linia arborilor de conifere s-a retras spre nord și a existat o creștere constantă a biodiversității într-o tendință de încălzire generală care continuă și în prezent. Se pare că toate acestea nu au nicio legătură cu creșterea gazelor cu efect de seră, care a început odată cu revoluția industrială.

Dr. Wu Jing este conducătorul grupului de oameni de știință care au efectuat studiul și ea lucrează la Laboratorul Principal de Mediu și Geologie Cenozoică din cadrul Institutului de Geologie și Geofizică, parte a Academiei Chineze de Științe. Ea a declarat că studiul nu a găsit nicio dovadă care să ateste influența umană asupra iernilor în curs de încălzire din nordul Chinei.

„Forțele care determină schimbările climatice observate includ activitatea solară, atmosfera și interacțiunea lor cu oceanul”, a spus Wu. „Nu am detectat nicio dovadă de influență umană. Dar asta nu înseamnă că ne putem relaxa și că nu putem face nimic.”

Wu și colegii ei sunt îngrijorați de faptul că, pe măsură ce oamenii se obișnuiesc din ce în ce mai mult cu conceptul de încălzire globală, ei vor plasa o încredere nejustificată în capacitatea noastră de a controla schimbările climatice. Natura, au avertizat Wu și colegii ei, ne poate păcăli și ne poate prinde complet nepregătiți – provocând haos, panică, foamete și chiar războaie pe măsură ce sistemul climatic global este perturbat.

Potrivit lucrării lor există deja semne alarmante. Studiul a fost acceptat pentru publicare de Atmospheres, un jurnal online de cercetare geofizică.

Wu și colegii ei au petrecut peste 24 de ani studiind sedimentele de sub Lacul Lunii, un mic lac vulcanic ascuns în pădurile adânci ale lanțului muntos Khingan din regiunea autonomă chineză a Mongoliei interioare. Ei au descoperit că procesul de încălzire graduală din ultimii 6.000 de ani nu a fost un fenomen liniar, ci a constat din perioade de câte 500 de ani urmate de un interval de fluctuații de temperatură.

Rezultatele lor au confirmat un studiu anterior realizat de o altă echipă de oameni de știință chinezi, publicat în 2014 de revista online Scientific Reports, care a detectat pentru prima oară modelul ciclic de 500 de ani al musonilor de vară din China, pe care l-a corelat cu activitatea solară.

Cercetarea din 2014, care a analizat date din ultimii 5.000 de ani, a sugerat că faza actuală caldă a ciclului climatic s-ar putea încheia în următoarele câteva decenii, fiind urmată apoi de o fază răcoroasă de 250 ani.

Wu a spus că studiul la care a lucrat împreună cu echipa ei, care analizează date noi din ultimii 10.000 de ani, nu numai că a ajutat la conturarea unei imagini mai complete a ciclului de 500 de ani, dar a dezvăluit și un mecanism necunoscut anterior în spatele acestui fenomen, care sugerează că impactul soarelui asupra climei terestre este mai mare decât s-a crezut anterior.

Potrivit lui Wu, numai variația activității solare nu a fost de obicei suficient de puternică pentru a induce schimbările rapide ale vegetației pe care echipa de cercetători le-a observat în sedimentele analizate din Lacul Lunii. Oamenii de știință au descoperit că impactul încălzirii a fost amplificat de o interacțiune aleatorie masivă între apa oceanică de suprafață și atmosfera din oceanul Pacific, cunoscută sub numele de oscilația El Nino-Sudică.

Wu a declarat, în urma rezultatelor cercetărilor, că este acum mai îngrijorată de o răcire decât de încălzire.

„O scădere bruscă a temperaturii nu va aduce beneficii nimănui. Cea mai mare problemă este că știm că va veni, dar nu știm exact când.”


SURSA icon-caret-right   South China Morning Post

0
Partajare
  • 5
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Emil Borcean

De Emil Borcean

Sunt geolog prin formație universitară și programator software de profesie. Am trăit numeroși ani în Anglia, Canada și Germania. În 2007 am întemeiat patruped:bun biped:rău, unul dintre primele bloguri conservatoare de limbă română. (Titlul parafraza expresia "two legs bad, four legs good" din romanul Ferma Animalelor de George Orwell.)
În anul 2010 am înființat, împreună cu colegii de la blogul Dreapta.net, publicația conservatoare În Linie Dreaptă.
Mă consider un conservator de rând, adică al omului de rând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *