Categorii
Știri

Incendiile din Amazon

„O imagine valorează cât o mie de cuvinte” este unul dintre cele mai răspândite aforisme. Totuși, pentru a înțelege mai bine contextul unui stop-cadru cu impact emoțional, imaginile au nevoie de cuvinte uneori.

De exemplu imaginea de mai sus larg circulată în prezent, o fotografie luată dintr-un satelit al NASA prezentând vaste acumulări de fum deasupra regiunii Amazonului:

În combinație cu un raport al Institutului Național al Cercetării Spațiale din Brazilia, care spune că agenția a detectat 39.194 de incendii în regiune, reprezentând o creștere de 77 la sută față de aceeași perioadă din 2018, această imagine a cauzat titluri de presă alarmiste în întreaga lume.

„Pădurea tropicală din Amazon arde într-un ritm fără precedent”, declară CNN. Daily Beast titrează „Număr record al incendiilor care ard pădurile din Amazon”. Sau NBC News: „Incendiile din Amazon ar putea însemna finalul luptei împotriva schimbărilor climatice.”

Însă când NASA a dat publicității această imagine din satelit, pe 21 august, a remarcat și faptul că „incendiile din Brazilia nu sunt neobișnuite în această perioadă a anului, din cauza temperaturilor ridicate și a umidității scăzute. În timp vom afla dacă anul acesta a fost atins un record, sau este vorba despre o ocurență in limitele normale.”

Așadar de ce atât de multe incendii? „Incendiile naturale din Amazon sunt rare, iar majoritatea acestor focuri au fost stârnite de către fermierii care pregătesc terenuri agricole adiacente Amazonului pentru culturile și pășunile de anul viitor”, explică sobru New York Times. „O mare parte din suprafața cuprinsă de incendii nu este pădure tropicală matură, ci teren care a fost deja curățat de copaci și amenajat pentru uz agricol.”

Este de rutină ca fermierii și crescătorii din zonele tropicale să pârjolească câmpurile, pentru a controla dăunătorii și buruienile și pentru încurajarea dezvoltării pășunilor noi.

Dar care sunt tendințele de defrișare? Rata de defrișare a pădurilor tropicale a crescut puțin de când Jair Bolsonaro a devenit președinte al Braziliei, dar se află în continuare mult sub nivelul defrișărilor din trecut:

Diverși cercetători au remarcat o relație în formă de U între degradarea mediului și creșterea economică. Nivelurile de poluare și degradare a terenurilor cresc pe măsură ce dezvoltarea economică se amplifică, dar încep să se diminueze odată ce sunt atinse anumite praguri de venit pe cap de locuitor. Un studiu din 2012 a constatat, după analizarea datelor din 52 de țări în curs de dezvoltare între 1972 și 2003, că defrișarea crește până când nivelul mediu al veniturilor ajunge la aproximativ 3.100 dolari pe cap de locuitor. În cazul Braziliei veniturile pe cap de locuitor au atins 3.600 dolari în 2004, iar acel an este momentul când ratele de defrișare au început să evolueze decisiv într-o direcție descendentă.

Cu toate că defrișari problematice încă se desfășoară în regiunea Amazonului, un studiu din anul 2018 publicat în revista Nature a raportat că extinderea globală a copertinei copacilor a crescut cu 865.000 de mile pătrate din 1982 până în 2016. Pe măsură ce brazilienii devin mai înstăriți, tendința de defrișare din Amazon se va ameliora și va înclina probabil spre împădurire, așa cum s-a întâmplat deja în multe alte țări.


SURSA icon-caret-right   Reason

0
Partajare
  • 17
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Emil Borcean

De Emil Borcean

Sunt geolog prin formație universitară și programator software de profesie. Am trăit numeroși ani în Anglia, Canada și Germania. În 2007 am întemeiat patruped:bun biped:rău, unul dintre primele bloguri conservatoare de limbă română. (Titlul parafraza expresia "two legs bad, four legs good" din romanul Ferma Animalelor de George Orwell.)
În anul 2010 am înființat, împreună cu colegii de la blogul Dreapta.net, publicația conservatoare În Linie Dreaptă.
Mă consider un conservator de rând, adică al omului de rând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *