Jihadist întors în Suedia cere „compensație pentru ajutorul social pierdut”

0
Bherlin Gildo

Un jihadist ISIS s-a înapoiat în țara sa adoptivă, Suedia, și solicită acum guvernului 200.000 de coroane suedeze (18.700 euro), deoarece Agenția de Asigurări Sociale din Suedia nu i-a plătit „ajutorul social” în perioada cât a fost reținut în Marea Britanie.

Jihadistul, acum sub un alt nume dar cunoscut anterior drept Bherlin Gildo, a fost arestat în Marea Britanie în 2014 și a fost acuzat de participare la războiul civil din Siria, de partea ISIS, în perioada 2012-2013. Acuzațiile au fost retrase și Bherlin Gildo a fost pus în libertate după ce serviciile britanice de spionaj au refuzat să producă dovezi în favoarea acuzării, de teamă că ar fi putut dezvălui detalii stingheritoare privind implicarea lor în conflictul din Siria.

Bherlin Gildo a fost unul dintre primii jihadiști suedezi care a efectuat călătoria în Siria. Ziarul suedez Expressen a raportat că, după ce s-a alăturat ISIS în Siria, Gildo a publicat pe rețelele de socializare imagini în care se poza cu cadavre, îi umilea pe creștini și călca peste cadavre de soldați sirieni.

Bherlin Gildo a fost reținut pentru aproximativ un an și jumătate în Marea Britanie, iar compensația pe care o solicită acum se referă la beneficiile pe care nu le-a primit cât timp s-a aflat în custodia britanicilor.

Gildo s-a întors în Suedia după eliberarea din custodia britanică, unde și-a schimbat numele și adresa.

Expertul în terorism Magnus Ranstorp a declarat că acesta este primul caz în care un jihadist suedez cere daune statului. Ranstorp a descris cererile lui Gildo ca fiind „bizare”.

Ranstorp a subliniat că actele teroriste comise de Gildo în Siria și care sunt bine documentate nu au avut nicio consecință juridică.

„Aș spune că acest individ este dezgustător de franc referitor la ce a făcut acolo. Imaginile în care apare și altele asemenea. De aceea mă întreb de ce autoritățile suedeze nu au demarat o investigație preliminară asupra crimelor de război pe care le-a comis”, a spus Ranstorp.

Aproximativ 300 de „suedezi” au călătorit în Orientul Mijlociu pentru a se alătura grupurilor teroriste. Mulți s-au întors în prezent, deoarece Suedia are una dintre cele mai laxe politici din toată Europa privind „repatrierea” jihadiștilor. În ciuda faptului că mulți dintre acești „repatriați” au comis infracțiuni grave în Orientul Mijlociu, aproape niciunul nu a fost dat în urmărire penală.


SURSA icon-caret-right   Voice of Europe

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here