Categorii
Știri

Nava suedeză MALMO blocată în gheața arctică cu ocazia unei croaziere de documentare a încălzirii globale

Vasul de călătorii arctice MS MALMO s-a blocat în gheață pe data de 3 septembrie, în dreptul localității Longyearbyen din arhipelagul Svalbard, la jumătatea distanței dintre Norvegia și polul nord.

Vasul avea la bord 16 pasageri și se afla într-o misiune de documentare a efectelor încălzirii globale, respectiv topirea ghețurilor la polul nord. Toți cei 16 pasageri, inclusiv o echipă de filmări, au fost evacuați cu elicopterul în condiții dificile și sunt acum în siguranță.

Șapte membri ai echipajului au rămas la bord, așteptând asistență din partea gărzii de coastă. Vasul a fost construit în 1943, a fost renovat în 2014 și navighează sub drapelul Suediei.

Un alt incident similar s-a petrecut în iulie, când nava de cercetare și spărgătorul de gheață „Kronprins Haakon” nu și-a putut continua expediția datorită stratului de gheață întâmpinat.

„Nava va monitoriza condițiile de mediu și climă din zonele marine din Arctica și Antarctica”, s-a anunțat pe site-ul web al expediției. S-a anunțat de asemenea că nava era proiectată să „îndeplinească o serie de misiuni de cercetare, inclusiv documentarea schimbărilor climatice”.

Nava s-a întors cu aproape 85 de grade spre nord și s-a deplasat la nord-est de arhipelagul Svalbard în drum spre polul nord, dar a întâlnit un strat de gheață mai gros și mai masiv decât era așteptat. „… Gheață groasă de un an, combinată cu pachete mari de gheață veche de mai mulți ani. În multe locuri vântul și curenții oceanici au compactat gheața în platforme puternice și multe dintre acestea sunt de nepătruns”, a declarat căpitanul Johnny Peder Hansen.

Gheața avea încă 3 metri grosime la mijlocul lunii iulie. Chiar și drujbele cu scop special ale cercetătorilor s-au dovedit ineficiente, în timp ce motoarele de 20.000 de cai putere ale vasului, care au costat 175 milioane USD, au eșuat jalnic în încercarea de a trece prin gheață.

„La mijlocul lunii iulie am văzut câteva semne de decongelare și am presupus că a venit primăvara”, a spus căpitanul Hansen, care a lucrat timp de mai multe decenii pe diferite vase din Arctica. „Ne așteptam ca gheața să se fi topit mai mult.”

Klassekampen, un popular ziar norvegian de stânga al cărui nume se traduce prin Lupta de Clasă, a scris: „În iarna care a trecut au fost văzuți urși polari pe insula Bjørnøya – amplasată în mijlocul Mării Barents – ceea ce înseamnă că marginea gheții se afla foarte departe spre sud.“


SURSA icon-caret-right   Maritime Bulletin   Resett

0
Partajare
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Emil Borcean

De Emil Borcean

Sunt geolog prin formație universitară și programator software de profesie. Am trăit numeroși ani în Anglia, Canada și Germania. În 2007 am întemeiat patruped:bun biped:rău, unul dintre primele bloguri conservatoare de limbă română. (Titlul parafraza expresia "two legs bad, four legs good" din romanul Ferma Animalelor de George Orwell.)
În anul 2010 am înființat, împreună cu colegii de la blogul Dreapta.net, publicația conservatoare În Linie Dreaptă.
Eu mă consider un conservator de rând, adică al omului de rând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *