Categorii
Știri

Politician belgian, numit în funcția de comisar al Uniunii Europene pentru justiție, investigat într-un caz de corupție

Procurorii de la Bruxelles au inițiat o anchetă preliminară de investigare a vicepremierului Didier Reynders (liberal francofon) în legătură cu o serie de acuzații de corupție și spălare de bani. Domnul Reynders este la ora de față ministrul de externe al Belgiei și urmează să devină noul comisar european al justiției.

Ancheta a fost declanșată de o declarație a unui fost membru al serviciului de informații din Belgia. Ofițerul de informații a lucrat la secția economică a serviciului secret timp de zece ani. Acuzațiile, pe care domnul Reynders le neagă, îl implică pe acesta și un colaborator apropiat. Ele se referă la construcția ambasadei belgiene din Kinshasa (Congo), la contractul de închiriere pentru sediul general al poliției federale, la mituirea unor traficanți de arme și la un candidat la președinția congoleză. Se presupune că banii au fost primiți sau spălați prin cumpărarea de antichități și imobile și prin tranzacții financiare efectuare în paradisuri fiscale.

Procurorii subliniază că ancheta lor este una preliminară. Nu a fost necesară numirea unui magistrat de investigare, care să poată solicita urmărirea conversațiilor telefonice și percheziții la domiciliu.

Domnul Reynders nu a fost informat oficial despre acuzații. Purtătorul său de cuvânt vorbește despre o operațiune de discreditare la adresa lui Reynders.

Fostul ofițer de informații a contactat autoritățile judiciare cu o lună înaintea alegerilor generale din mai, anul curent.

Reynders a servit pentru mult timp și ca ministru al finanțelor.

În prezent se derulează și alte investigații polițienești care au în vizor diverși politicieni nominalizați în viitoarea Comisie Europeană.

Sylvie Goulard, fost ministru francez al apărării și fost eurodeputat, s-a prezentat la o stație de poliție din Nanterre, o suburbie din vestul Parisului, și s-a supus unei interogări cu privire la acuzațiile potrivit cărora ea și alți europarlamentari francezi au angajat asistenți folosindu-se de fonduri UE, dar care efectiv lucrau pentru partidele lor naționale din Franța.

Goulard, un aliat apropiat al președintelui Emmanuel Macron, și-a dat demisia din funcția de ministru al apărării în iunie 2017, pentru a se apăra. Conform informațiilor ea a rambursat parlamentului european suma de 45.000 de euro. Prezentarea ei la interogatoriu, însoțită de un avocat, s-a produs în aceeași zi în care numele ei a fost anunțat pentru funcția de comisar european responsabil pentru piața internă.

Rovana Plumb, comisarul propus pentru transporturi, este un ministru veteran al guvernului român, care a fost numit într-un caz de corupție din 2017, în cadrul căruia a fost acuzată că l-a ajutat pe liderul partidului său social-democrat într-o afacere imobiliară ilicită care implica actele de proprietate ale unei insule situate pe Dunăre.

Janusz Wojciechowski din Polonia, comisarul ales pentru agricultură, este cercetat de agenția antifraudă a UE pentru presupuse nereguli în rambursarea cheltuielilor de călătorie în timpul mandatului său de europarlamentar, din 2004 până în 2014.


SURSA icon-caret-right   VRT NWS

0
Partajare
  • 104
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Emil Borcean

De Emil Borcean

Sunt geolog prin formație universitară și programator software de profesie. Am trăit numeroși ani în Anglia, Canada și Germania. În 2007 am întemeiat patruped:bun biped:rău, unul dintre primele bloguri conservatoare de limbă română. (Titlul parafraza expresia "two legs bad, four legs good" din romanul Ferma Animalelor de George Orwell.)
În anul 2010 am înființat, împreună cu colegii de la blogul Dreapta.net, publicația conservatoare În Linie Dreaptă.
Mă consider un conservator de rând, adică al omului de rând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *