Categorii
Știri

Campania lui Justin Trudeau, de a fi reales prim-ministru al Canadei, deraiată de o fotografie din 2001

Justin Trudeau și-a cerut în mod oficial scuze miercuri 18 septembrie pentru faptul că și-a vopsit fața în negru și s-a costumat ca Aladdin cu ocazia unei petreceri cu tema Nopți Arabe, pe vremea când era profesor.

Fotografia surpriză, în care Trudeau apare cu fața și mâinile vopsite, purtând un turban și înconjurat de femei, a fost publicată de revista Time și a pătat instantaneu renumele liderului liberal canadian drept campion al incluziunii și toleranței.

„M-am îmbrăcat într-un costum de Aladdin și m-am machiat. N-ar fi trebuit să fac asta. Ar fi trebuit să am mai multă minte, dar nu a fost cazul și acum îmi pare foarte rău”, a spus el.

„La vremea respectivă nu am crezut că așa ceva ar fi rasist, dar acum recunosc că a fost un gest rasist”, a declarat Trudeau într-o conferință de presă noaptea târziu, la bordul avionului său de campanie electorală. „Am făcut ceva tâmpit, sunt dezamăgit de mine, sunt foarte furios pe mine pentru ceea ce am făcut. Aș vrea să nu fi făcut așa ceva, dar am făcut-o și îmi cer scuze.”

El a recunoscut de asemenea faptul că a interpretat cântecul Banana Boat Song de Harry Belafonte, în timp ce purta acel „machiaj”.

„Când eram elev la liceu m-am costumat la un spectacol pentru descoperirea de talente tinere și am interpretat acel cântec, cu machiaj”, a spus el.

Fotografia în costumația lui Aladdin a fost făcută cu ocazia unei cine anuale pentru profesori, părinți și administratori la o școală privată scumpă din Vancouver. Fotografia a apărut în anuarul 2000-01 al instituției de învățământ West Point Gray Academy, unde Trudeau a predat drama, franceza și matematica.

Fotografia îl înfățișează Trudeau, în vârstă de 29 de ani, alături de patru tinere – cu o mână în jurul gîtului uneia dintre ele. El poartă un turban și robă, cu un machiaj întunecat pe mâini, față și gât.

Time a declarat că a obținut o copie a anuarului de la omul de afaceri Michael Adamson din Vancouver, descris ca făcând parte din comunitatea West Point Gray Academy. Adamson, care nu a fost prezent la acea petrecere, a văzut fotografia pentru prima oară în iulie și a considerat că trebuie să fie prezentată publicului.

Andrew Scheer, liderul partidului conservator, nu a luat întrebari de la reporteri dar a spus „Am fost extrem de șocat și dezamăgit când am aflat de acțiunile lui Justin Trudeau.”

„Un astfel de machiaj este un act de batjocură deschisă. Este ceva la fel de rasist în 2001, ca în 2019.”

„Canadienii au văzut în această seară pe cineva complet lipsit de judecată și care nu este în măsură să guverneze această țară.”

Jagmeet Singh, liderul NDP [partidul socialist New Democratic Party, al treilea ca mărime în Canada, n.trad.], care participa la o întrunire cu publicul când a izbucnit scandalul, a descris fotografia drept „tulburătoare” și „insultătoare”.

„Ori de câte ori aflăm despre exemple de fețe vopsite în negru sau maro, acest lucru batjocorește viețile și experiențele trăite de persoanele cu pielea neagră sau maro”, a spus Singh.

Singh, care este primul sikh care a purtat turban în parlamentul provinciei Ontario, a declarat că persoana publică a lui Trudeau s-ar putea să nu fie o reflecție exactă a adevăratului Trudeau.

„Cred că trebuie să răspundă”, a spus Singh. „Cine este adevăratul domn Trudeau? Este cel din spatele ușilor închise, cel pe care nu îl vede publicul? Acela este adevăratul Trudeau? Pentru că, din ce în ce mai mult, se pare că acela este.”

Mustafa Farooq, directorul executiv al Consiliului Național al Musulmanilor canadieni, a declarat pe Twitter: „Consider că machiajul premierului este foarte întristător”.

„Acest machiaj este reprobabil și amintește de istoria rasismului și orientalismului, ceea ce este inacceptabil.”

Miercuri seara, purtând costum și cravată albastre (o diferență marcantă față de aspectul de om din popor cu mânecile suflecate și cravata desfăcută, imagine pe care Trudeau o arborează des la evenimentele de campanie electorală) el s-a pocăit în fața camerelor de luat vederi – „Sunt profund dezamăgit de mine ”- a declarat în ambele limbi oficiale (engleză și franceză), spunând că s-a adresat membrilor din partidul său pentru a-și cere scuze și a lămuri comportamentul său de la 29 de ani.

El a spus că joi dimineață va vorbi cu cei trei copii ai săi despre acest incident, pentru a le explica importanța „asumării responsabilității”.

Trudeau a declarat că și-a asumat responsabilitatea pentru acțiunea sa, dar nu a răspuns direct dacă are în vedere să demisioneze.

„Le cer canadienilor să mă ierte pentru ceea ce am făcut”, a spus el.

„Adevărul este că am fost întotdeauna mai entuziasmat de costume decât este uneori potrivit.”

Această referință trimite la vizita sa din India, în februarie 2018, când Trudeau a fost criticat pentru aparițiile sale în costumație locală excesivă. Acasă a fost ridiculizat drept „prea indian, chiar și pentru un indian”, iar presa din India l-a tratat cu amuzament și l-a descris drept infatuat.

Gerald Butts, secretarul principal al lui Trudeau la acea vreme, i-a spus lui John Ivison de la National Post că oamenii își vor aminti mereu de prim-ministrul în costumație indiană.

“Nimeni nu și-ar mai aminti nimic din acea vizită dacă nu ar fi fost acele fotografii”, a spus Butts. „Noi ar fi trebuit să știm asta mai bine decât oricine – în multe feluri am folosit imaginile pentru a asigura succesul lui Trudeau în alegerile trecute. Imaginile copleșesc cuvintele.”

Analiștii politici au remarcat faptul că Trudeau, un prim-ministru al epocii Instagram, și-a construit meticulos o imagine globală de progresist în chestiuni precum egalitatea de gen, drepturile minorităților și ale aborigenilor.

„Acest incident ar putea provoca dezgust unor alegători progresiști care sunt împotriva oricărui tip de ‘atribuire culturală’ și mai ales împotriva vopsirii feței în negru”, a declarat Jean-François Daoust, expert în opinia publică la Universitatea McGill. „Incidentul poate submina aura pe care el a încercat să și-o creeze.”

Barry Kay, profesor de științe politice la Universitatea Wilfrid Laurier din Waterloo, Ontario, a spus că această revelație este jenantă și potențial dăunătoare și ar putea consolida impresiile existente despre Trudeau, ca fiind un inautentic.

„Nu sunt sigur de măsura în care acest incident va rezona în opinia publică, într-o campanie în care toată lumea atacă pe toată lumea”, a spus Kay.

New York Times a spus că fotografia l-ar putea afecta grav pe Trudeau, care a căutat să-și creeze o imagine „de campion al minorităților rasiale și etnice din Canada, în cei aproape patru ani ca prim ministru”.

Campania electorală a început prost pentru Trudeau, ziarul Globe and Mail raportând că poliția federală canadiană (RCMP) examinează o posibilă obstrucție a justiției în gestionarea urmăririi penale a afacerii SNC-Lavalin. Deocamdată investigația este limitată de refuzul guvernului federal de a deroga confidențialitatea pentru toți martorii.

Scandalul SNC-Lavalin Kerala este un scandal financiar legat de un contract, din 1995, de infrastructură hidroelectrică între guvernul indian și compania canadiană SNC-Lavalin. În urma acestui contract visteria Indiei a pierdut 47.490.367 euro.

Comisarul de etică al Canadei a publicat în august un raport care a constatat că prim-ministrul Justin Trudeau a încălcat regulile de etică atunci când a încercat să facă presiuni asupra fostului său ministru de justiție și asupra procurorului general, cu scopul de a renunța la acuzațiile penale împotriva companiei SNC-Lavalin cu sediul în Quebec.

Actualizare

Global News, o televiziune canadiană de știri, a difuzat un videoclip nou, filmat la începutul anilor 1990 și în care Trudeau este acoperit de ceea ce pare a fi un machiaj întunecat, ridicând mâinile în aer în timp ce râde, scoțând limba și schimonosindu-se. El poartă un tricou alb, iar blugii sunt rupți la genunchi. Se pare că și brațele și picioarele sunt acoperite de machiaj.

Videoclipul a fost filmat la începutul anilor 1990, însă nu este clar unde.

Videoclipul a fost obținut de la o sursă din cadrul Partidului Conservator din Canada și oficiali ai Partidului Liberal au confirmat că este într-adevăr vorba despre actualul prim-ministru.

Actualizare 2

Știrile despre data la care a fost filmat videoclipul de mai sus sunt conflictuale. Au apărut rapoarte conform cărora videoclipul a fost realizat în 2003. Cel puțin așa afirmă sursele lui Warren Kinsella, un publicist canadian pe teme politice.

Actualizare 3 – Comentariu

Post-scriptum la peripețiile lui Trudeau Cel Mic. Alegerile generale vor avea loc pe 21 octombrie. Mai este practic o lună pînă la deplasarea canadienilor la urne. Scandalul actual nu putea să izbucnească într-un moment mai prost: de acum încolo tema principală a acestor alegeri va fi fața lui Trudeau, dar de această dată nu se va mai vorbi despre cât de mușchetar à la d’Artagnan progresist este Trudeau. Leșinurile din admirație fac loc celor din indignare.

Politicianul fantoșă, sfântul evlavios și sexy al cauzelor progresiste s-a înălțat prin confecționarea unei imagini și tot datorită unor imagini va fi răsturnat de pe piedestal.

Progresismul este o ruletă rusească a aparențelor. Întotdeauna se va găsi un glonț sinucigaș, deoarece corectitudinea politică inventează constant noi crime odioase și motive de indignare. Și, mai ales, nu uită.


SURSA icon-caret-right   National Post

0
Partajare
  • 228
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Emil Borcean

De Emil Borcean

Sunt geolog prin formație universitară și programator software de profesie. Am trăit numeroși ani în Anglia, Canada și Germania. În 2007 am întemeiat patruped:bun biped:rău, unul dintre primele bloguri conservatoare de limbă română. (Titlul parafraza expresia "two legs bad, four legs good" din romanul Ferma Animalelor de George Orwell.)
În anul 2010 am înființat, împreună cu colegii de la blogul Dreapta.net, publicația conservatoare În Linie Dreaptă.
Mă consider un conservator de rând, adică al omului de rând.

Un răspuns la “Campania lui Justin Trudeau, de a fi reales prim-ministru al Canadei, deraiată de o fotografie din 2001”

Dacă și conservatorii spun că „un astfel de machiaj este un act de batjocură deschisă. Este ceva la fel de rasist în 2001, ca în 2019”, ce să mai zicem…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *