Categorii
Știri

Vizita prim-ministrului indian Narendra Modi în SUA și încheierea unui acord comercial istoric între SUA și India

O vizită la Houston făcută de premierul indian Narendra Modi a devenit fundalul pentru una dintre cele mai mari oferte de alimentare cu gaz natural lichefiat din istoria Statelor Unite.

Directori executivi ai companiei de gaze naturale lichefiate Tellurian din Houston și ai companiei Petronet LNG din India au semnat un acord de 2,5 miliarde dolari în prezența prim-ministrului Modi, în cadrul unei ceremonii private de sâmbătă seară ținută la hotelul Post Oak din Houston.

Prin acest acord Petronet s-a angajat să investească 2,5 miliarde dolari în terminalul de export pentru gaz natural lichefiat (GNL) propus de Tellurian în localitatea Lake Charles din Louisiana, în schimbul drepturilor la 5 milioane de tone metrice de GNL anual pe toată durata proiectului.

Charif Souki, președintele consiliului de administrație al companiei Telurian, a spus cu ocazia unui interviu acordat ziarului Houston Chronicle că acest acord este profitabil atât pentru Statele Unite, cât și pentru India.

„Este un câștig pentru Statele Unite deoarece crează o piață de desfacere pentru surplusul nostru de gaze”, a spus Souki. „Este un câștig pentru India deoarece le asigură gaze ieftine pentru o perioadă lungă de timp. Și este un câștig pentru Tellurian, deoarece am furnizat o punte între o națiune cu prea mult gaz și o națiune care are nevoie de atât gaz cât poate obține la un preț accesibil.”

Având în vedere că India obține mai mult de jumătate din energia sa electrică din cărbune, Modi și-a propus drept obiectiv ca gazul natural să reprezinte, până în 2030, 15% din mixul generator de energie al Indiei. De aceea Petronet și alte companii construiesc noi terminale de import de GNL și extind numărul de conducte de gaze naturale, pentru a încuraja utilizarea mai largă a acestui combustibil care arde mai curat.

„Creșterea utilizării gazelor naturale va permite Indiei să-și alimenteze creșterea economică impresionantă, pentru a atinge obiectivul premierului Modi de o economie în valoare de 5 trilioane dolari, contribuind în același timp la un mediu mai curat”, a declarat Meg Gentle, directorul executiva al Tellurian.

Souki a descris acordul cu Petronet drept una dintre cele mai mari investiții realizate de o companie străină într-un proiect de infrastructură din SUA. În termeni de volum a egalat cel mai mare contract de aprovizionare cu GNL din istoria Statelor Unite.

Ceremonia de semnare a avut loc cu o zi înainte ca prim-ministrul indian să ia parte la un miting împreună cu Donald Trump, pe stadionul NRG la sud de Dallas.

Mitingul de duminică a atras o mulțime de 50.000 de oameni din întreaga SUA, marea majoritate de origine indiană, și a fost estimat drept cel mai mare eveniment pentru un lider al unei națiuni străine. Președintele Donald Trump a fost primit cu entuziasm.

„Nu ați avut un prieten mai bun între președinți decât președintele Trump” a declarat Trump pe scenă, în timp ce mulțimea a aprobat zgomotos. „Vă mulțumim. Vă iubim. Vreau să știți că administrația mea luptă pentru voi în fiecare zi.”

Trump speră să fie atrăgător pentru alegătorii americani de origine indiană, o forță politică din ce în ce mai mare în SUA, prin agenda sa favorabilă față de antreprenori – mai ales prin reducerile fiscale din 2017 – dar și prin atitudinea sa dură față de terorism și decizia de a lua parte la miting, chiar dacă grupul etnic indian i-a sprijinit în general pe Democrați.

„Prezența sa aici dă un mesaj comunității indiene, că Trump este un mare prieten al Indiei”, a declarat Rupesh Srivastava, om de afaceri din Michigan și membru fondator al Coaliției Republicane Hindu. „Acest mesaj va motiva cu siguranță oamenii.”

Modi l-a lăudat pe Trump la miting, numindu-l „un mare președinte american” și „un prieten al Indiei” care este „hotărât să facă America din nou măreață”.

„Numele lui este cunoscut fiecărei persoane de pe planetă”, a spus Modi. „Este un nume foarte popular chiar înainte să ocupe cea mai mare funcție din această mare țară… de la director executiv la comandant suprem al forțelor armate, de la consiliul de administrație al unei companii la biroul oval… El a lăsat un impact profund și de durată peste tot.”

Republicanii încearcă de ani buni să îi atragă pe indienii americani, unul dintre grupurile etnice cu cea mai rapidă creștere din Statele Unite și care votează într-o proporție ridicată.

Comitetul Național Republican organizează evenimente pentru americanii asiatici, inclusiv pentru creșterea participării la vot, a numit un director pentru implicarea americanilor din Asia și regiunea Pacificului și subliniază nivelul record al șomajului în rândul populației de origine asiatică, de numai 2,1 la sută.

„Aceștia sunt proprietarii dvs. de hoteluri de origine indiană, ei sunt medicii dvs. americani de origine indiană, poate pensionari, cărora le plac unele dintre politicile președintelui, nu-i așa?”, a spus Niraj Antani, deputat Republican din partea statului Ohio. „Suntem grupul etnic cel mai bine educat și cu cele mai ridicate salarii din țară, așa că atunci când vorbim despre politici pro-dezvoltare, politicile republicane îi ajută pe americanii cu origini din India.”

Pe de altă parte, potrivit sondajelor realizate de Asian American Legal Defense and Education Fund, mai mult de 80 la sută dintre indienii americani au votat pentru Hillary Clinton în 2016.

Acest acord economic întărește cooperarea dintre India și SUA și subliniază preferința geostrategică a Indiei față de SUA, în detrimentul Rusiei.

India a fost un satelit sovietic pînă la destrămarea URSS. În urma tratatului din 1971 de cooperare economică și militară dintre India și URSS puterea sovietică a devenit partenerul preferat al Indiei în privința dezvoltării economice și de asistență militară.

În prezent Rusia constituie doar unu la sută din comerțul Indiei. În perioada 2015-2016 schimburile comerciale bilaterale au fost de doar 7,83 miliarde USD. În aceeași periodă comerțul bilateral cu SUA a atins 100 miliarde USD, cu China s-a ridicat la 70,3 miliarde USD, iar cu Uniunea Europeană s-a situat la 105,2 miliarde euro.


SURSA icon-caret-right   Houston Chronicle   Politico

0
Partajare
  • 30
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Emil Borcean

De Emil Borcean

Sunt geolog prin formație universitară și programator software de profesie. Am trăit numeroși ani în Anglia, Canada și Germania. În 2007 am întemeiat patruped:bun biped:rău, unul dintre primele bloguri conservatoare de limbă română. (Titlul parafraza expresia "two legs bad, four legs good" din romanul Ferma Animalelor de George Orwell.)
În anul 2010 am înființat, împreună cu colegii de la blogul Dreapta.net, publicația conservatoare În Linie Dreaptă.
Mă consider un conservator de rând, adică al omului de rând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *