Categorii
Știri

Președintele Ucrainei a declarat că Donald Trump nu avea cum să exercite presiune asupra sa – singura persoană capabilă de așa ceva este „fiul meu de șase ani”

Președintele ucrainean a respins controversa iscată în jurul convorbirii sale telefonice cu Donald Trump, înaintea reuniunii lor de la Adunarea Generală a Națiunilor Unite de miercuri 25 septembrie.

Volodymyr Zelensky a fost întrebat de presa rusă despre afirmațiile nedovedite conform cărora Trump ar fi exercitat presiuni în timpul unei conversații telefonice din 25 iulie, cu scopul de a deschide o anchetă asupra activităților întreprinse odată în Ucraina de Hunter Biden, fiul candidatului prezidențial democrat Joe Biden. În perioada convorbirii telefonice SUA lua în considerare acordarea de ajutor militar Ucrainei.

Trump a recunoscut că a discutat cu Zelensky despre Biden tatăl și fiul și despre acuzațiile de corupție din jurul lor, dar a negat orice legătură între conversație și decizia sa de a opri ajutorul militar. În prezent nu există dovezi indubitabile de infracțiune din partea lui Joe sau Hunter Biden.

Nancy Pelosi, președintele Camerei Deputaților, a anunțat marți inițierea unei investigații care demarează procedura de îndepărtare a lui Trump din funcție – impeachment. Această inițiativă complică situația diplomatică a lui Zelensky. Ucraina are nevoie de sprijin bipartizan din partea Congresului SUA pentru dezvoltare economică, precum și pentru a juca în mod efectiv rolul de tampon împotriva Rusiei, care a confiscat peninsula Crimeea în 2014 și îi sprijină pe separatiștii din estul țării.

Zelensky a declarat televiziunii de stat Rusia-24, susținută de Kremlin, că el nu a fost presat în niciun fel în timpul convorbirii telefonice cu Trump.

„Nimeni nu poate face presiuni asupra mea, deoarece eu sunt președintele unui stat independent. Apropos, singura persoană care poate să facă presiuni asupra mea… este fiul meu, care are 6 ani”, a spus el.

Un alt corespondent l-a întrebat pe președintele ucrainean dacă îl va ruga pe Trump ceva anume cu ocazia primei lor întâlniri în persoană, programată miercuri la ONU.

„Putem vorbi despre sprijin și asistență. Rugămințile nu caracterizează Ucraina. Ucraina este o țară nouă, puternică, nu cere nimic de la nimeni. Noi am putea ajuta pe alții”, a adăugat Zelensky.

Zelensky a refuzat marți să dezvăluie ceea ce a discutat cu Trump în timpul apelului telefonic, spunând pentru CNN că respectiva conversație este „privată și confidențială”.

Când a fost întrebat dacă transcrierea ar trebui să fie publicată, Zelensky a răspuns: „Vom vedea”.

Zelensky, vorbind marți pe marginea Adunării Generale a ONU, a declarat că impedimentul major pentru țara sa este „agresiunea rusă împotriva Ucrainei” și că are nevoie de „sprijin internațional” pentru a depăși această situație.

„Niciun stat nu poate realiza o dezvoltare durabilă fără pace și un sentiment de securitate”, a spus el potrivit Radio Free Europe. „Dezvoltarea durabilă este imposibilă în zgomotul de împușcături și explozii, este imposibilă acolo unde triumfă strategiile geopolitice agresive care aplaudă invazia altor state și încălcarea drepturilor și libertăților omului.”

Casa Albă a dat publicității miercuri un memorandum care conține transcrierea neredactată a convorbirii telefonice dintre cei doi președinți. Transcrierea poate fi accesată și citită în engleză la această locație.


SURSA icon-caret-right   Newsweek

0
Partajare
  • 30
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Emil Borcean

De Emil Borcean

Sunt geolog prin formație universitară și programator software de profesie. Am trăit numeroși ani în Anglia, Canada și Germania. În 2007 am întemeiat patruped:bun biped:rău, unul dintre primele bloguri conservatoare de limbă română. (Titlul parafraza expresia "two legs bad, four legs good" din romanul Ferma Animalelor de George Orwell.)
În anul 2010 am înființat, împreună cu colegii de la blogul Dreapta.net, publicația conservatoare În Linie Dreaptă.
Mă consider un conservator de rând, adică al omului de rând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *