Categorii
Știri

Contraofensiva americană împotriva spionajului chinez

După decenii de ignorare în general a operațiunilor de informații chineze pe scară largă care vizează Statele Unite, guvernul SUA este angajat într-o represiune majoră a spionajului și furtului de tehnologie dirijat din Beijing.

Departamentul de Justiție al SUA anunță aproape lunar arestarea de persoane care se confruntă cu diverse acuzații legate de furtul secretelor americane, sau activități similare de spionaj.

FBI l-a arestat luna trecută pe oficialul guvernamental Zhongsan Liu, sub acuzația de fraudare a procesului de acordare de vize pentru intrarea în SUA. Liu s-a ocupat de aducerea în SUA a unui număr de angajați ai guvernului chinez, sub pretextul că aceștia ar fi specialiști și oameni de știință care doresc să lucreze ca cercetători în cadrul secțiilor de tehnologii înalte ale universităților americane.

Liu a condus o organizație de fațadă din Ney Jersey, numită Asociația Chinei pentru Schimbul Internațional de Cadre (CAIEP).

Potrivit documentelor judecătorești Liu a activat din 2017 pentru a obține în mod fraudulos vize de intrare în SUA pentru oficiali chinezi sub scoperire, cu ajutorul a cel puțin șase universități din Massachusetts, Georgia, New Jersey și din alte părți care nu au fost identificate nominal.

Programul O Mie De Talente

Scopul real a fost acela de a recruta specialiști americani din cadrul cercetării de înaltă tehnologie pentru a sprijini programul guvernului chinez de a-și dezvolta propria tehnologie înaltă.

Schema făcea parte din Programul O Mie De Talente inițiat de China, cu scopul de a recruta chinezo-americani și alții pentru a facilita cercetarea în China și a fost coordonat de ministerul chinez al științei și tehnologiei.

Cel mai recent raport anual al Pentagonului asupra armatei chineze arată că Programul O Mie De Talente nu se limitează la strădanii civile, ci susține și dezvoltarea militară pe scară largă a Armatei de Eliberare a Poporului.

În raport se spune că Programul O Mie De Talente este folosit în scop strategic și pentru a umple lacunele de cunoștințe tehnice. Programul „acordă prioritate recrutării de persoane de origine chineză sau emigranților chinezi recenți, a căror recrutare guvernul chinez o consideră necesară pentru modernizarea științifică și tehnică a Chinei, în special în ceea ce privește tehnologia de apărare”.

Procurorul general adjunct John C Demers, șeful Secției de Securitate Națională, a declarat despre arestarea lui Liu: „Vom continua să ne confruntăm cu încercările guvernului chinez de a submina legile americane, în scopul promovării propriilor interese privind devierea cercetărilor și a know-how-ului american către China.”

În aceeași zi în care a fost anunțată arestarea lui Liu a fost condamnat și Ron R. Hansen la 10 ani de închisoare, pentru spionaj în favoarea Chinei. Hansen a fost ofițer în cadrul Agenției de Informații a Apărării (DIA), serviciul de securitate american specializat în informații militare secrete.

Hansen a fost unul dintre trei foști oficiali de informații din SUA care au fost prinși spionând pentru serviciul de informații al Ministerului Securității Statului (MSS) din China în ultimii trei ani și primul inculpat major într-un proces penal de spionaj în ultimul deceniu.

Printre ceilalți s-au numărat Kevin Mallory, fost ofițer CIA care a fost condamnat la 20 de ani închisoare pentru transmiterea de secrete în China, și Jerry Chung Shin Lee, care a fost plătit de MSS cu mii de dolari pentru divulgarea identităților informatorilor recrutați de CIA.

Agenți închiși sau uciși

Un număr de 30 de agenți recrutați de CIA în China au fost închiși sau executați începând cu 2010, într-unul dintre cele mai semnificative dezastre pentru agenție de la pierderea tuturor agenților săi din Rusia în anii 1980 și 1990.

Mark Kelton, fost ofițer CIA de contrainformații, a descris ca fără precedent deconspirarea recentă a americanilor care au spionat pentru China. „Vechiul aforism al lui Sun Țu conform căruia ‘cunoașterea înclinațiilor inamicului poate fi obținută doar de la alții’ are nevoie de o actualizare cibernetică”, a spus el.

„China a lansat un atac ascuns asupra SUA pe întregul spectru de activități de informații.”

Daunele includ furtul de secrete guvernamentale, comerciale și industriale printr-o multitudine de atacuri cibernetice realizate în principal de Departamentul Trei al Armatei de Eliberare Populară (3PLA), atât împotriva unor obiective guvernamentale cât și din sectorul privat.

Între timp colectarea de informații prin mijloace tradiționale a continuat, în ritm sporit, să includă ofițeri de spionaj profesioniști și spioni neoficiali, precum turiștii și vizitatorii chinezi. De asemenea a sporit recrutarea americanilor cu acces la secrete de tot felul.

„Această amenințare a spionajului chinez începe abia acum să atragă atenția pe care o merită”, a spus Kelton.

China a evitat în mare măsură să atragă atenția contraspionajului american prin folosirea de metode care păreau mai puțin amenințătoare și a evitat declanșarea de alarme folosindu-se în mod special de spioni neprofesioniști, spune Kelton.

Operațiuni de mică anvergură

De asemenea, în perioada imediat următoare războiului rece, China a căutat să efectueze operațiuni prudente și de mică anvergură, care erau în mare parte îndreptate împotriva adversarilor regimului comunist de la Beijing. Ele reflectau capacitatea limitată a serviciilor de informații chineze de a organiza operațiuni de spionaj în străinătate.

„În schimb serviciile de informații din Beijing au ajuns astăzi la un nivel global, pentru a se potrivi aspirațiilor globale ale Chinei”, a spus Kelton.

Un alt motiv al lipsei de atenție din trecut asupra spionajului chinez a fost concentrarea agențiilor americane de contraspionaj asupra operațiunilor rusești. China era considerată un adversar mai puțin periculos decât Moscova.

Alte semne ale creșterii operațiunilor chineze în străinătate includ utilizarea neobișnuită de către China a unui oficial al Ministerului Securității Publice, care în februarie 2019 a fost prins spionând pe o bază a marinei SUA din Key West, Florida.

Zhao Qianli a fost arestat fotografiind antene și FBI a stabilit ulterior că face parte din ministerul siguranței publice, îndeobște asociat cu forțele naționale de poliție ale Chinei și necunoscut pentru efectuarea de operațiuni în străinătate.

La sfârșitul lunii trecute poliția din California a lansat o anchetă după ce un bărbat asiatic a fost arestat pentru uzurparea identității unui ofițer de poliție chinez. Respectivul a fost prins conducând un Audi cu marcaje în chineză ale Poliției Armate a Poporului (PAP).

De asemenea este căutată o a doua personă care se dă drept membru PAP. Experții de contrainformații spun că poliția ar putea face parte din operațiunile din străinătate ale Chinei, pentru a-i intimida sau constrânge pe adversarii chinezi ai regimului comunist stabiliți în afara țării.

Reprimarea spionajului chinez nu arată semne de încetinire și este de așteptat să continue, în conformitate cu politicile mai dure ale președintelui american Donald Trump față de China.

Casa Albă a publicat anul trecut un raport despre „agresiunea economică chineză” care afirma că furtul de tehnologie americană din Statele Unite a implicat pierderea de până la 600 miliarde de dolari anual, sub formă de furt de proprietate intelectuală.

Trump pare să urmeze strategia folosită în timpul războiului rece, de blocare a accesului Uniunii Sovietice la tehnologiile americane și occidentale, o politică ce a contribuit la prăbușirea URSS din 1991.

Președintele testează China pentru a vedea dacă miracolul economic chinez din ultimii 30 de ani poate continua fără perfuzii de know-how american.


SURSA icon-caret-right   Asia Times

0
Partajare
  • 59
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Emil Borcean

De Emil Borcean

Sunt geolog prin formație universitară și programator software de profesie. Am trăit numeroși ani în Anglia, Canada și Germania. În 2007 am întemeiat patruped:bun biped:rău, unul dintre primele bloguri conservatoare de limbă română. (Titlul parafraza expresia "two legs bad, four legs good" din romanul Ferma Animalelor de George Orwell.)
În anul 2010 am înființat, împreună cu colegii de la blogul Dreapta.net, publicația conservatoare În Linie Dreaptă.
Mă consider un conservator de rând, adică al omului de rând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *