Sondaj CNN despre nivelul de entuziasm al electoratului american față de alegerile prezidențiale din 2020

0

CNN a dat publicității rezultatele unui sondaj pe care l-a comandat pentru perioada 17-20 octombrie. Sondajul cuprinde o serie de statistici despre atitudinile publicului față de candidații Democrați la președinție (gradul de entuziasm față de candidați, intenția de vot, preferința funcție de poziția candidaților referitor la o anume chestiune) și statistici despre entuziasmul general incluzând candidatura actualului președinte.

Sondajul arată niveluri istorice de entuziasm și implicit de interes față de alegerile de anul viitor. 88 la sută dintre alegătorii înregistrați care au răspuns la sondajul în cauză sunt entuziasmați, în diferite grade, în ce privește participarea la alegerile prezidențiale din 2020; doar 11 la sută nu sunt.

Din majoritatea entuziastă de 88 la sută, 47% se descriu ca fiind extrem de entuziaști și 24% ca foarte entuziaști. Însumarea alegătorilor „extrem de” și „foarte” entuziaști dă un total de 71% din electorat determinat să participe la vot și deosebit de motivat de candidatul preferat.

La sfârșitul lunii octombrie 2016 numărul comparabil a fost de 46% (totalul alegătorilor „extrem de” și „foarte” entuziaști), iar în acest moment al ciclului din 2012, înainte de al doilea mandat Obama, 51% dintre alegători s-au descris ca fiind „extrem” sau „foarte” entuziaști. Cu ocazia alegerilor din 2008, înainte de prima candidatură a lui Barack Obama, totalul de alegători entuziasmați s-a ridicat la 69% (37% dintre alegătorii înregistrați s-au declarat „extrem de” entuziaști și 32% „foarte”).

Interesul de acum, măsurat în acest fel, depășește cu aproape 20% interesul și determinarea din perioda premergătoare primelor alegeri câștigate de Obama. Recipientul principal al prezentei cote de entuziasm pre-electoral record este Donald Trump.

Din statisticile CNN se desprinde faptul că 79% dintre alegătorii înregistrați care aprobă prestația lui Trump sunt fie „extrem de” (53 la sută) sau „foarte” (26 la sută) entuziaști cu privire la participarea la scrutinul din 2020.

Printre alegătorii înregistrați care îl dezaprobă pe Trump, 66 la sută sunt „extrem de” (43 la sută) sau „foarte” (23 la sută) entuziasmați de viitoarele alegeri. Toate datele spun o poveste similară: albii sunt mai entuziasmați să participe la vot decât non-albii, la fel categoria persoanelor mai în vârstă față de cele mai tinere și la fel simpatizanții Republicani față de alegătorii Democrați.

Cota de popularitate a președintelui american a atins un număr de vârfuri în septembrie. În săptămâna 11-18 septembrie Trump a înregistrat pentru trei zile consecutive (16, 17 și 18 septembrie) o cotă de aprobare din partea publicului mai mare decât cea înregistrată de Obama în același punct al primului său mandat (septembrie 2011).

Graficul de mai jos prezintă, în paralel, cotele de popularitate ale președinților Obama și Trump pentru perioada primelor 32 de luni în funcție:

La ora de față popularitatea lui Trump este mai mică față de septembrie. Site-ul RealClearPolitics, care calculează o medie a cotațiilor calculate de opt firme de cercetare sociologică, arată o atitudine generală de 41,8% aprobare față de 54,8% dezaprobare (perioada 6-24 octombrie).

Studiul a fost realizat pentru CNN prin telefon de către SSRS, o companie independentă de cercetare sociologică. Interviurile s-au desfășurat în perioada 17-20 octombrie 2019 pentru un eșantion de 1.003 respondenți. 352 de respondenți au fost contactați prin telefonie fixă și 651 respondenți prin telefonie mobilă. Marja de eroare de eșantionare pentru toți respondenții este de +/- 3,7, la un nivel de încredere de 95%.


SURSA icon-caret-right   CNN    New York Magazine

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here