Categorii
Știri

Abu Bakr al-Baghdadi crezut mort în urma unui atac militar ordonat de președintele Trump

ACTUALIZARE 3

Abu Bakr al-Baghdadi este mort. Declarațiile președintelui Trump la Casa Albă:

ACTUALIZARE 2

FoxNews anunță că sursele sale au confirmat moartea lui Al Baghdadi. De asemenea, operațiunea de eliminare a acestuia a implicat și colaborarea cu kurzii din cadrul Forțelor Democrate Siriene. Mazloum Abdi, comandantul general al Forțelor Democrate Siriene conduse de kurzi, a lăudat “cooperarea istorică“, creditând un “efort comun de culegere de informații împreună cu Statele Unite ale Americii“.

ACTUALIZARE

Newsweek:

Un oficial al armatei americane informat despre rezultatele operațiunii a declarat pentru Newsweek că Baghdadi a fost ucis în atac, iar ministerul apărării a transmis Casei Albe că are „mare încredere” în faptul că ținta de mare valoare ucisă este Baghdadi. Verificările suplimentare sunt în curs de desfășurare și includ teste ADN și biometrice. Oficialul Pentagonului a spus că a avut loc un scurt incendiu când forțele americane au intrat în complexul din satul Barisha din provincia Idlib și că Baghdadi s-a omorât apoi, detonând o vestă sinucigașă. Membri ai familiei au fost de față. Potrivit surselor Pentagonului, niciun copil nu a fost rănit în atac, dar două soții ale lui Baghdadi s-au sinucis după ce au detonat propriile veste explozive.

Membri ai echipei Delta din cadrul Comandamentului de Operațiunilor Speciale au efectuat sâmbătă această operațiune, după ce au primit informații verificabile. Locația atacată de trupele acestei operațiuni speciale era supravegheată de ceva timp.

Oficialul Pentagonului a mai declarat pentru Newsweek că respectiva clădire în care se afla Baghdadi a fost nimicită apoi, pentru a împiedica situl să devină un altar pentru teroriștii islamici. Turcia, un aliat NATO care îi susține insurgenții locali, nu a fost notificată înainte de operațiiune, a spus oficialul.

Trump approves special Ops raid targeting ISIS leader Baghdadi, miliary says he’s dead

ȘTIREA INIȚIALĂ

Abu Bakr al-Baghdadi, liderul din obscuritate al grupului Statul Islamic, care a prezidat un jihad mondial și a devenit cel mai căutat om din lume, este considerat mort după ce a fost vizat de un atac militar american în Siria.

Un oficial american a declarat sâmbătă seara pentru Associated Press că al-Baghdadi a fost ținta unui atac în provincia Idlib din Siria. Oficialul a mai spus că se așteaptă confirmarea faptului că șeful ISIS a fost ucis într-o explozie. Nu au fost disponibile alte detalii. Funcționarul nu a fost autorizat să discute lovitura militară și a vorbit sub condiția anonimatului.

Președintele Donald Trump a indicat un anunț major, printr-un tweet de sâmbătă seara:

Hogan Gidley, un purtător de cuvânt al Casei Albe, a spus doar că președintele va face o „declarație majoră” duminică la ora 15, ora României.

Atacul a survenit pe fondul îngrijorărilor conform cărora retragerea recentă a unor militari americani din nord-estul Siriei ar putea să întărească ISIS, care pierduse suprafețe întinse din teritoriul pe care îl controlase la un moment dat.

Al-Baghdadi a condus ISIS în ultimii cinci ani, prezidând asupra ascendenței acestei organizații pe măsură ce și-a creat un renume datorită decapitărilor pe care le-a ordonat și atrăgând sute de mii de adepți către califatul său în expansiune din Irak și Siria. El rămăsese printre puținii comandanți ISIS încă în libertate, în ciuda multiplelor speculații din ultimii ani cu privire la moartea sa și a reducerii dramatice a așa-numitului său califat, care a dus la moartea sau încarcerarea a numeroși dintre susținătorii cauzei jihadiste.

Îndemnurile sale au contribuit în mod decisiv la inspirarea atacurilor teroriste din inima Europei și a Statelor Unite. În locul deturnării de avioane și altor atacuri menite să provoace victime pe scară largă, Al-Baghdadi și alți lideri ai ISIS au promovat acte de violență pe o scară mai mică, mai greu de detectat și împiedicat de către forțele de ordine.

Ei i-au încurajat pe jihadiștii care nu se puteau alătura califatului să ucidă acolo unde se aflau, prin orice mijloc la dispoziție. În SUA numeroși extremiști și-au declarat loialitatea față de Al-Baghdadi pe rețelele de socializare, inclusiv o femeie care împreună cu soțul ei au comis un masacru în 2015 la o petrecere de sărbători din San Bernardino, California.

Cu o recompensă de 25 milioane dolari oferită de SUA pentru prindera sa, Al-Baghdadi a fost mult mai puțin vizibil în ultimii ani, difuzând doar înregistrări audio sporadice, inclusiv una chiar luna trecută în care cerea membrilor grupării sale să facă tot ce pot pentru a-i elibera pe deținuții ISIS din temnițele și lagărele din Orientul Apropiat și Mijlociu.

Această înregistrare audio a fost prima sa declarație publică din aprilie anul curent, când apăruse într-un înregistrare video pentru prima oară în ultimii cinci ani.

În 2014 el era îmbrăcat în robe negre, livrând o predică de la amvonul marei moschei Al-Nuri din Mosul, cu ocazia singurei sale apariții publice cunoscute. Cu această ocazie i-a îndemnat pe musulmanii din întreaga lume să jure loialitate față de califat și să i se supună lui, ca lider al acestuia.

„Este o povară să accept această responsabilitate de a vă conduce”, a spus el cu acea ocazie. „Nu sunt mai bun sau mai virtuos decât voi. Dacă mă vedeți pe calea cea bună, ajutați-mă. Dacă mă vedeți pe calea greșită, sfătuiți-mă și opriți-mă. Și supuneți-vă mie în măsura în care eu mă supun lui Allah.”

Deși cel puțin o victorie simbolică pentru eforturile occidentale de combatere a terorismului, moartea sa va avea un impact practic necunoscut asupra unor posibile atacuri viitoare. El a fost considerat în mare parte ca o figură simbolică a rețelei teroriste globale și a fost descris în 2017 drept „irelevant pentru mult timp” de către un purtător de cuvânt al coaliției occidentale.

Al-Baghdadi s-a născut Ibrahim Awwad Ibrahim Ali al-Badri al-Samarrai în 1971 în Samarra, Irak, și a adoptat al său nom de guerre încă de la început. Potrivit site-urilor web afiliate ISIS, din cauza activității sale militante antiamericane el a fost reținut de forțele americane din Irak și trimis în februarie 2004 în închisoarea Bucca.

A fost eliberat zece luni mai târziu, după care s-a alăturat filialei al-Qaida din Irak, condusă de Abu Musab al-Zarqawi. Ulterior a preluat controlul asupra acestui grupul, cunoscut la vremea respectivă drept Statul Islamic al Irakului.

După ce a izbucnit războiul civil din Siria, Al-Baghdadi a pus la punct un plan pentru instaurarea unui stat islamic medieval, sau un califat. El a fuzionat un grup cunoscut sub numele de Frontul Nusra, care inițial i-a reunit pe rebelii sunniți moderați alăturați revoltei împotriva împotriva președintelui sirian Bashar Assad, cu unul nou cunoscut sub numele de Statul Islamic al Irakului și Levantul. Conducerea centrală Al-Qaida a refuzat să accepte această fuziune și a rupt legătura cu Al-Baghdadi.

Luptătorii lui Al-Baghdadi au capturat o întindere contiguă de teritoriu în Irak și Siria, inclusiv o serie de orașe cheie, iar în iunie 2014 și-au anunțat propriul stat – sau califatul. Al-Baghdadi a devenit califul declarat al grupului Statul Islamic, după cum s-a redenumit în urma victoriilor obținute. Sub conducerea sa grupul a devenit cunoscut pentru masacre și decapitări macabre – adesea publicate pe internet de către site-urile militante – și pentru respectarea strictă a unei interpretări literaliste a jurisprudenței islamice.

De-a lungul anilor a fost de numeroase ori dat drept ucis, dar niciunul dintre aceste zvonuri nu a fost confirmat. Oficialii ruși au declarat în 2017 că există o „mare probabilitate” ca el să fi fost omorât cu ocazia unui atac aerian rusesc asupra periferiei orașului Raqqa, însă oficialii americani au spus ulterior că ei îl bănuiesc pe Al-Baghdadi în continuare în viață.

Secvență video a raidului aerian asupra unei locații dintre localitățile Barisha și Hatan, aproape de granița dintre Turcia și Siria.


SURSA icon-caret-right   Associated Press preluat de India Today

0
Partajare
  • 61
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Emil Borcean

De Emil Borcean

Sunt geolog prin formație universitară și programator software de profesie. Am trăit numeroși ani în Anglia, Canada și Germania. În 2007 am întemeiat patruped:bun biped:rău, unul dintre primele bloguri conservatoare de limbă română. (Titlul parafraza expresia "two legs bad, four legs good" din romanul Ferma Animalelor de George Orwell.)
În anul 2010 am înființat, împreună cu colegii de la blogul Dreapta.net, publicația conservatoare În Linie Dreaptă.
Mă consider un conservator de rând, adică al omului de rând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *