La închiderea acestor alegeri

0

Mi-aș dori un președinte care să afirme din prima și fără echivoc: „Detest stânga politică.” Apoi să explice ce are explicat și nu invers, explicații urmate de „avem nevoie de o Stângă așa și pe dincolo”. Mi-aș dori o persoană lucidă și fără înclinarea de bălmăji pe lângă miezul lucrurilor, care să afirme clar: stânga sufocă, otrăvește cu lingurița, induce autosuficiență și parazitism agresiv deghizate în „progres”. Fără afirmarea a ceea ce este evident nu există o politică a realului și adevărului. O astfel de persoană nu are nevoie în primul rînd de rafturi de cărți în fundal, ci de curaj și claritate morală. Cărțile și educația intelectuală reliefează lumea, dar lumina vine din propria conștiință.

Un astfel de om trebuie să fie în primul rând curajos și drept. Acestea sunt mai ales calități morale și nu intelectuale. De aceea sunt calități cu adevărat democratice: la îndemâna omului de rând, nu rezervate pentru elite. Viața educă mai mult decât orice tom scris iar ceea ce faci în viață, împreună cu lecția morală desprinsă, formează mai puternic. Deschiderea intelectuală este bineînțeles benefică, dezvoltă amplitudine și profunzime, dar nu crează neapărat un om mai bun, mai înțelept, sau mai curajos.

Astăzi se decide cine va deveni următorul președinte al țării sau, mai degrabă, cine va concura la această funcție în turul doi. Niciunul dintre candidați nu ar afirma vreodată adevărul simplu de la început. Totuși acest lucru nu ar trebui să descurajeze, astfel de oameni politici sunt foarte rari oriunde în lume sau istorie. Viața politică nu este complet discreditată atâta timp cât există alegători intransigenți moral față de oferta politică de moment, dar ei trebuie să se încăpățâneze să participe la acest sistem failibil numit democrație. Faptele bune și conduita decentă nu cunosc vreun termen de expirare, acest lucru îl știm din viață. De aceea candidatul care să fie la înălțimea aspirațiilor celor mai buni dintre noi nu poate apare din nimic. El sau ea are nevoie de o bază umană care trebuie menținută și lărgită în timp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here