Categorii
Știri

Escaladarea represiunii și violenței împotriva protestatarilor din Hong Kong

Poliția din Hong Kong a fost acuzată că a intrat în protestatari cu o autoutilitară care transporta ofițeri de elită, cu ocazia unei operațiuni de evacuare de luni seara în zona Yau Ma Tei.

Demonstranții ocupau Universitatea Politehnică din Hong Kong (PolyU) de mai bine de o săptămână, în conformitate cu un plan mai mare de mobilizare a unei greve în oraș și de boicot generalizat. Poliția a înconjurat campusul universitar încă de duminică, blocând toate ieșirile.

Zeci de mii de oameni au încercat luni să-i încercuiască pe ofițerii din apropierea campusului, cu intenția de a-i distrage și de a-i salva pe cei captivi în interior. În jurul orei 23:30 poliția a început să-i împrăștie pe protestatarii de la intersecția dintre strada Nathan și strada Pitt.

Filmările împărtășite ulterior online arătă o furgonetă albă care accelerează spre mulțimea care fuge, urmată de alte două vehicule ale poliției. Un grup de ofițeri din Echipa Tactică Specială – cunoscuți în mod obișnuit drept „răpitori” – a ieșit din prima autoutilitară și i-a atacat pe protestatari. Unii dintre ofițeri au fost văzuți mânuind lansatoare de spray paralizant, pe care le-au descărcat în mulțime. S-au auzit apoi mai multe zgomote puternice.

Apoi a urmat o fugă în panică a protestatarilor. Un cadru de prim ajutor voluntar a declarat că o persoană și-a rupt brațul după ce cineva l-a călcat în picioare, dar cu toate acestea nu a putut primi tratament deoarece poliția a cerut ca toți medicii să părăsească zona. Au fost arestate cel puțin 68 de persoane și mulți au fost ținuți în genunchi pe trotuar, cu fața la zid, mai mult de o oră.

Sute de protestatari înarmați cu bombe incendiare și cu arcuri și săgeți s-au luptat luni cu jandarmii care au asediat universitatea PolyU, în cea mai violentă confruntare a acestor proteste care durează de o jumătate de an. Luni înaintea zorilor poliția a încercat să ia cu asalt campusul pe la intrarea principală și a făcut unele arestări. Însă ocupanții au ripostat cu zeci de bombe incendiare și au dat foc la baricade, forțând retragerea poliției. Unii protestatari au încercat să părăsească zona asediată, dar au fost întâmpinați de poliție cu rafale de gaze lacrimogene.

Un număr de susținători ai guvernării partidului comunist precum și Hu Xijin, redactorul șef al Global Times, o organizație de știri condusă din Beijing, au devenit atât de indignați de ciocnirile de duminică încât au afirmat că poliția ar fi trebuit să folosească muniție de război.

Jin-Guang Teng, președintele universității, a declarat luni dimineață că a negociat un armistițiu temporar cu poliția, dar a sugerat că ocupanții vor trebui să se predea poliției după ieșirea din campus.

Înfruntările recente au început după ce protestatarii au schimbat rutina obișnuită a protestelor ținute la sfârșit de săptămână și au trecut la acțiuni de perturbare a traficului în zilele de lucru. Încercările poliției de a pătrunde în campusurile universitare – considerate un ultim refugiu de către protestatari – au dus rapid la ocuparea de către aceștia a cinci universități, dintre care două așezate pe rute cheie de transport în oraș.

Moartea unui student în urma unei căderi, la începutul acestei luni, și două acte violente dramatice au tensionat mult situația – un polițist rutier a împușcat un protestatar neînarmat, iar câțiva activiști au dat foc unui bărbat după ce acesta i-a confruntat.

Protestatarii au abandonat patru universități pe parcursul acestui sfârșit de săptămână, dar cei de la PolyU au continuat. Protestatarii determinați să lupte în continuare s-au adunat acolo, pe când alții au preferat să plece în timp ce poliția înconjura locația.

Poliția a arestat zeci dintre cei care au încercat să fugă, inclusiv voluntari de prim ajutor medical. Apoi numeroși susținătorii ai mișcării de protest s-au îndreptat către campus, pentru a încerca să desfacă împresurarea poliției. Duminică seară poliția a amenințat că va folosi forță letală dacă protestatarii din campus nu vor pleca.

„Știu că există posibilitatea ca poliția să tragă cu gloanțe de război asupra noastră în această seară, dar acum nu avem de ales”, a spus William Lau în jurul miezului nopții, un protestatar din campus în vârstă de 22 ani. El a estimat la 500 numărul de protestatari prezenți în campus la acea oră. El a spus că aproximativ 50 fuseseră arestați după ce au încercat să plece, astfel încât alții s-au ferit a mai încerca să iasă din împresurare.

„Poliția nu ne va lăsa niciodată să ieșim pur și simplu”, a spus el. „Știu că unii vor să plece acum dar nu știu cum va fi posibil așa ceva, în timp ce un număr destul de mare vrea să rămână și să lupte.”

Violențele s-au produs după ce protestatarii de la PolyU s-au pregătit vineri pentru un asediu îndelungat, pregătind în avans sute sau mii de cocktailuri Molotov și exersând aruncarea lor într-o psicină goală. Ei au făcut de asemena practică în trasul la țintă cu praștii gen catapultă și cu arcul și săgeata.

Poliția a început să avanseze sâmbătă în jurul orei 22, iar confruntările au atins apogeul duminică după-amiază și au continuat și pe parcursul zilei de luni.


SURSA icon-caret-right   Hong Kong Free Press   New York Times

0
Partajare
  • 39
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Emil Borcean

De Emil Borcean

Sunt geolog prin formație universitară și programator software de profesie. Am trăit numeroși ani în Anglia, Canada și Germania. În 2007 am întemeiat patruped:bun biped:rău, unul dintre primele bloguri conservatoare de limbă română. (Titlul parafraza expresia "two legs bad, four legs good" din romanul Ferma Animalelor de George Orwell.)
În anul 2010 am înființat, împreună cu colegii de la blogul Dreapta.net, publicația conservatoare În Linie Dreaptă.
Mă consider un conservator de rând, adică al omului de rând.

2 răspunsuri la “Escaladarea represiunii și violenței împotriva protestatarilor din Hong Kong”

Protestele din Hong Kong durează de aproape șase luni, nu sunt un fenomen recent. Se presupune că majoritatea știu de ce au loc aceste proteste. Dar, de ce nu, pot să reiterez.

Protestele au fost stârnite de un proiect de lege controversat de extrădare către China continentală, care a fost suspendat între timp. Ele s-au transformat într-o mișcare largă care cere păstrarea statutului de democrație liberală, a autonomiei față de partidul comunist chinez, o investigație privind brutalitatea poliției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *