Categorii
Știri

Donald Trump semnează legea privind drepturile omului și democrația din Hong Kong, ignorând avertismentele Chinei

Președintele american Donald Trump a semnat miercuri o legislație care ar putea avea drept efect acțiuni diplomatice și sancțiuni economice împotriva Hong Kong-ului, ignorând multiple avertismente din partea Chinei referitoare la o astfel de acțiune.

„Legea privind drepturile omului și democrația din Hong Kong reafirmă și modifică legea din 1992 privind politica dintre Statele Unite și Hong Kong, specifică politica Statelor Unite față de Hong Kong și direcționează evaluarea evoluțiilor politice din Hong Kong”, a spus Casa Albă într-un comunicat. „Anumite dispoziții ale acestui act ar putea interfera cu exercitarea autorității constituționale a președintelui de a formula politica externă a Statelor Unite.”

Legislația a provocat o reacție adversă din partea guvernului chinez, care l-a convocat luni pe ambasadorul SUA în China, Terry Branstad, pentru a-l avertiza că aprobarea de către Congres a legislației, săptămâna trecută, a constituit un „amestec” în afacerile interne ale țării și va avea ca rezultat „consecințe” nespecificate.

Trump a semnat de asemenea și legea PROTECT Hong Kong, care interzice vânzarea de muniție fabricată în SUA către autoritățile orașului, cum ar fi gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc.

„Am semnat aceste proiecte de lege din respect față de președintele Xi, China și populația din Hong Kong”, a declarat Trump într-un comunicat de presă al Casei Albe. „Aceste două legi sunt promulgate în speranța că liderii și reprezentanții Chinei și Hong Kong-ului vor putea să rezolve pe cale amiabilă diferențele dintre ei, ceea ce ar putea duce la pace și prosperitate pe termen lung pentru toți”.

Convocarea lui Branstad de către Zheng Zeguang, vice-ministru al afacerilor externe, a fost al treilea protest emis de Beijing în mai puțin de o săptămână în legătură cu această legislație. „Toate consecințele care decurg din adoptarea legii trebuie să fie suportate în întregime de Statele Unite”, a anunțat ministerul lui Zheng după întâlnirea cu Branstad.

Legea permite Washingtonului, printre altele, să suspende statutul comercial special acordat Hong Kong-ului, în funcție de o certificare anuală a Departamentului de Stat american care va evalua dacă orașul își păstrează un grad suficient de autonomie în cadrul ansamblului „o singură țară, două sisteme”.

De asemenea, noua lege oferă Departamentului de Stat capabilitatea de a sancționa persoanele considerate responsabile pentru acțiuni care subminează autonomia Hong Kong-ului față de China continentală și îndrumă autoritățile americane să nu refuze viza de intrare în SUA pentru locuitorii din Hong Kong care fac obiectul unor arestări sau detenții „motivate politic”.

Autorul proiectului de lege, senatorul Marco Rubio din Florida, a declarat că, odată cu adoptarea legislației, SUA dispune acum de „instrumente noi și semnificative pentru a descuraja sporirea influenței și interferenței de la Beijing în afacerile interne ale Hong Kong-ului”.

În conformitate cu legea, Departamentul de Comerț are 180 de zile pentru a finaliza un raport care să examineze dacă guvernul chinez a încercat să se folosească de statutul special de tranzacționare al Hong Kong-ului pentru a importa tehnologii avansate de „dublă utilizare”, încălcând legile americane privind controlul exporturilor. Tehnologiile cu dublă utilizare sunt cele care pot avea aplicații atât comerciale, cât și militare.

Noua lege impune ca Departamentul de Comerț, împreună cu departamentele Trezoreriei și de Stat, să elaboreze anual un raport de control al exporturilor, pe o perioadă de cel puțin șapte ani.

Semnarea acestor proiecte de lege de către Trump are loc într-o perioadă de tumult fără precedent în Hong Kong, în care protestele antiguvernamentale cauzate de o propunere de lege a extrădării acum anulată s-au transformat în apeluri mai ample pentru reforme democratice și responsabilizarea poliției.

Numeroși protestatari din Hong Kong au solicitat comunității internaționale – și în special guvernul american – să le susțină cauza. Adoptarea proiectului de lege s-a produs ca urmare a unei victorii de proporții a candidaților pro-democrație la alegerile locale din Hong Kong de duminică, aceștia câștigând în 17 dintre cele 18 districte ale orașului.

„După alegerile istorice din Hong Kong din weekendul trecut, care au inclus o participare record, această nouă lege nu putea fi mai oportună pentru a arăta un sprijin puternic al SUA față de libertățile îndrăgite ale locuitorilor orașului”, a spus Rubio.

Analiștii au avertizat asupra faptului că semnătura lui Trump ar putea să nu conducă neapărat la o acțiune imediată a guvernului american. „Rezultatele raportului de examinare anuală a Departamentului de Stat vor fi consultative, nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic”, a spus analistul Andrew Coflan, din partea grupului Eurasia China, într-o notă de cercetare dată publicității înainte de semnarea legislației de către Trump.

„Revocarea statutului separat al Hong Kong-ului ar putea veni fie de la președinte, printr-un ordin executiv, fie de la Congres, prin revocarea sau modificarea actului din 1992 al politicii americane față de Hong Kong”, a menționat Coflan. „Cu toate acestea este puțin probabil ca SUA să facă un astfel de pas în viitorul apropiat, deoarece ar deteriora economia Hong Kong-ului, ar vătăma comunitatea de afaceri străină și ar putea avea efecte financiare negative”, a adăugat el.

Această scindare a autorității a fost reflectată în declarația lui Trump de miercuri, în care menționează că anumite dispoziții „ar interfera” cu autoritatea sa. Trump a adăugat că „va trata fiecare dintre prevederile legii în conformitate cu autoritatea constituțională a președintelui cu privire la relațiile externe”.

O altă prevedere a legii în legătură cu drepturile omului din Hong Kong vizează mijloacele mass-media afiliate guvernului chinez. Noua lege îl instruiește pe secretarul de stat american (titulatura ministrului de externe în SUA) să „informeze clar guvernul Republicii Populare Chineze că utilizarea mijloacelor de informare în masă pentru a răspândi dezinformare sau pentru a-i intimida și amenința pe cei considerați inamici în Hong Kong sau în alte țări este inacceptabilă”.

Departamentul de Stat ar trebui să ia în considerare aceste activități „atunci când acordă vize de călătorie și de muncă în Statele Unite jurnaliștilor din Republica Populară Chineză care sunt afiliați cu orice astfel de organizații media”, spune legea.

Hărțuirea unui diplomat american de către mass-media chineză a stârnit un șir de declarații belicoase între Washington și Beijing în august, când ziarul Ta Kung Pao, administrat de Partidul Comunist Chinez, a publicat detalii personale ale Juliei Eadeh, șefa unității politice a consulatului american, inclusiv numele copiilor ei și o fotografie cu Eadeh întâlnindu-se cu activiști pro-democrație, printre care și Joshua Wong Chi-fung.


SURSA icon-caret-right   South China Morning Post

0
Partajare
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Emil Borcean

De Emil Borcean

Sunt geolog prin formație universitară și programator software de profesie. Am trăit numeroși ani în Anglia, Canada și Germania. În 2007 am întemeiat patruped:bun biped:rău, unul dintre primele bloguri conservatoare de limbă română. (Titlul parafraza expresia "two legs bad, four legs good" din romanul Ferma Animalelor de George Orwell.)
În anul 2010 am înființat, împreună cu colegii de la blogul Dreapta.net, publicația conservatoare În Linie Dreaptă.
Mă consider un conservator de rând, adică al omului de rând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *