Categorii
Știri

Economia americană depășește previziunile pentru octombrie și noiembrie

Numărul de angajări în Statele Unite a sărit luna trecută la cel mai înalt nivel din ianuarie, în timp ce angajatorii americani au ignorat conflictele comerciale globale și încetinirea dezvoltării economice din restul lumii și au adăugat 266.000 locuri de muncă la economia americană.

Rata șomajului a scăzut în noiembrie la 3,5% de la 3,6% în octombrie, ceea ce corespunde unui minim istoric de jumătate de secol, a informat vineri Departamentul Muncii. Iar salariile au crescut cu 3,1% în noiembrie, comparativ cu un an mai devreme.

Investitorii au salutat veștile bune contribuind la creșterea indicelui Dow Jones pentru media industrială cu 325 puncte în tranzacționările de la jumătatea zilei.

Câștigurile solide din luna noiembrie au contrazis o opinie răspândită conform căreia mulți angajatori întârzie să angajeze până când se va ajunge la un progres în războiul comercial SUA-China, sau că există dificultăți în găsirea de forță de muncă deoarece șomajul era deja scăzut. Ritmul angajărilor indică reziliența pieței muncii și a economiei, care traversează mai bine de un deceniu de expansiune – cea mai lungă perioadă consecutivă de creștere înregistrată până în prezent.

Creșterea constantă a numărului de locuri de muncă îi asigură pe consumatori că economia se extinde și că locurile de muncă și veniturile lor rămân sigure. Cheltuielile consumatorilor au devenit un motor de o importanță sporită al creșterii economice, deoarece conflictele comerciale ale administrației Trump au redus exporturile și au determinat multe întreprinderi să reducă cheltuielile.

„Raportul locurilor de muncă difuzat astăzi, mai mult decât orice alt raport din ultimele luni, a calmat orice îngrijorare persistentă cu privire la o recesiune iminentă în economia Statelor Unite”, a declarat Gad Levanon, economist la Conference Board, un grup de cercetare de afaceri. „Consumatorii intră în sezonul vacanței atât cu abilitatea, cât și cu disponibilitatea de a cheltui.”

Datele robuste sugerează că Rezerva Federală, care se va întruni săptămâna viitoare, este puțin probabil să își reducă rata de dobândă pe termen scurt în viitorul apropiat. Rezerva Federală a redus ratele de trei ori în acest an, pentru a ajuta la dezvoltarea economiei.

În același timp președintele Jerome Powell a declarat că Rezerva Federală nu este înclinată să crească ratele, ca răspuns la șomajul ultra-scăzut, până când inflația nu va crește și ea constant, ceea ce încă nu s-a întâmplat. Percepția că orice majorare a ratei de dobândă este departe la orizont a contribuit la susținerea câștigurilor la bursă.

Creșterea lunară a locurilor de muncă a început odată cu sfârșitul verii: a înregistrat o medie de 205.000 în ultimele trei luni, față de 135.000 în iulie.

Temerile că economia Statelor Unite ar putea intra în recesiune au înregistrat un maxim în această toamnă, întrucât războiul comercial SUA-China s-a intensificat, iar tendințele piețelor financiare au indicat o scădere a activităţii economice la anul, sau în următorii doi ani. Acest lucru a ridicat posibilitatea ca Trump să fie confruntat cu un adversar Democrat, anul viitor, pe fondul unei economii slăbite.

Dar cifrele de vineri relevă o imagine mai optimistă a economiei, iar unele riscuri pentru creșterea globală, cum ar fi un Brexit dezordonat, au dispărut în ultima lună. Majoritatea economiștilor prognozează o creștere modestă pentru anul viitor.

Îngrijorările reînnoite conform cărora comerțul va continua să restrângă economia Statelor Unite au dus la scăderea prețurilor acțiunilor la bursă la începutul acestei săptămâni, după ce președintele Donald Trump a declarat că este dispus să aștepte până la alegerile din 2020 pentru a încheia un acord comercial preliminar cu China. Având în vedere că cele două părți încă se confruntă, administrația americană urmează să impună tarife de 15% asupra 160 de miliarde dolari suplimentari de importuri chineze, începând cu 15 decembrie.

Ambele părți au sugerat că negocierile progresează, dar încă nu există niciun semn al unei rezoluții.

Întoarcerea la muncă a greviștilor de la General Motors a cauzat adăugarea a aproximativ 40.000 locuri de muncă în noiembrie, o revenire care a urmat unui declin similar în octombrie, când greviștii de la GM nu au fost considerați drept angajați. Cu excepția greviștilor, creșterea numărului de locuri de muncă în domeniul manufacturier nu a fost mare.

Datele de vineri includ și alte noutăți pozitive: guvernul a revizuit în plus estimarea creșterii locurilor de muncă pentru septembrie și octombrie, cu 41.000 mai mult față de ce fusese anunțat anterior.

Angajările sezoniere cu ocazia Crăciunului nu au fost un factor important al creșterii locurilor de muncă de luna trecută. Firmele de vânzare cu amănuntul au adăugat doar 2.000 locuri de muncă, pe o bază ajustată sezonier, iar firmele de transport și depozitare au înregistrat un spor mai mic de 16.000. Ambele cifre sunt sub cifrele corespondente din noiembrie anul trecut. Sezonul cumpărăturilor de Crăciun este mai scurt în acest an deoarece Ziua Recunoștinței a avut loc mai târziu decât în ​​ultimii ani, ceea ce ar fi putut întârzia unele angajări temporare.

Majoritatea analiștilor spun că rămân plini de speranță în ceea ce privește economia în general și piața muncii. Economia a crescut cu o rată anuală de 2,1% în trimestrul iulie-septembrie, iar acest ritm se presupune că se va încetini la aproximativ 1,5% până la 2% în ultimele trei luni ale anului – mai lent, dar nu o recesiune.

Încrederea consumatorilor a scăzut ușor în ultimele luni, dar rămâne la un nivel decent, contribuind la stimularea vânzărilor de mărfuri mai scumpe, cum ar fi automobile și aparatură.

Cele trei reduceri ale ratelor dobânzii operate de Rezerva Federală în acest an au contribuit la scăderea ratelor ipotecare și au sprijinit piața imobiliară. Vânzările de locuințe existente au crescut cu aproape 5% în ultimul an. Vânzările de locuințe noi au crescut cu o treime.

În schimb vecinul din nordul SUA a înregistrat o pierdere de 71.000 locuri de muncă în noiembrie, comparativ cu așteptările economiștilor de 10.000 locuri de muncă adăugate. De asemenea, șomajul a crescut cu patru zecimi de puncte procentuale ajungând astfel la 5,9%, cel mai mare nivel din august 2018. Justin Trudeau a obținut un nou mandat de cinci ani în octombrie.

COMPLETARE

O statistică revelatoare despre sectorul manufacturier în perioadele Obama și Trump. În ultimele 26 de luni (doi ani și două luni) ale președinției Obama, numărul de locuri de muncă din sectorul manufacturier a crescut cu 96.000 sau 0,8%. În schimb, în primele 26 de luni ale lui Trump, numărul de locuri de muncă din sectorul manufacturier a crescut cu 479.000, sau 3,9%, ceea ce înseamnă cu 399% mai multe locuri de muncă față de Obama.

Prioritățile fiecărui președinte reies din următoarele. În primele 26 de luni ale lui Trump numărul de locuri de muncă create în sectorul manufacturier a fost cu 168% mai mare decât numărul de locuri de muncă create în sectorul administrativ de stat. La Obama a fost invers: în ultimele 26 luni ale mandatului său au fost create cu 303% mai multe locuri de muncă în sectorul administrativ de stat decât în cel manufacturier.


SURSA icon-caret-right   Associated Press   Forbes

0
Partajare
  • 279
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Emil Borcean

De Emil Borcean

Sunt geolog prin formație universitară și programator software de profesie. Am trăit numeroși ani în Anglia, Canada și Germania. În 2007 am întemeiat patruped:bun biped:rău, unul dintre primele bloguri conservatoare de limbă română. (Titlul parafraza expresia "two legs bad, four legs good" din romanul Ferma Animalelor de George Orwell.)
În anul 2010 am înființat, împreună cu colegii de la blogul Dreapta.net, publicația conservatoare În Linie Dreaptă.
Mă consider un conservator de rând, adică al omului de rând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *