Categorii
Opinii

Unde-s doi puterea crește

O pledoarie pentru doi președinți în loc de unul. Nu vă mai întâlniți cu o astfel de superofertă.

Partajare
 • 129
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Dan Barna încurcă medicația la tribuna congresului USR…

După jumătate de an în acest guvern tehnocrat mi-am dat seama că nu mă mai pot întoarce la viaţa mea dinainte. Cred că ştiţi cu toţii secvenţa aceea din Matrix, în care în partea aceea de început Neo primeşte două pastile, una roşie şi una albastră, şi i se spune ‘dacă iei pastila roşie te vei întoarce la viaţa ta obişnuită şi vei vedea lucrurile aşa cum le vedeai dintotdeauna. Dacă vei lua pastila albastră vei vedea realitatea aşa cum este ea’. La fel a fost şi pentru mine. Am acceptat acea provocare şi am intrat în USR.

… și revitalizează momentul vice-versa din sceneta „Două Loturi”.

Caragiale nu a prevăzut acest lucru dar inversarea, din sceneta sa, a numerelor câștigătoare la loterie anticipează principiul viceversa din evul nostru postmodern: viciul ridicat la rang de virtute, aservirea transformată în emancipare și, acum, albastru substituind roșu. Personajul lui Caragiale bulversat existențial în registru satiric s-a instalat, după mai bine de un secol, confortabil și serios în absurd, scopit de simțul ridicolului.

Când nu este un dl Lefter gomos, Dan Barna plonjează în străfundurile copilăriei și revine triumfător la suprafață, înveșmântat în pelerina sa de Cațavencu intergalactic și agitând în mână o rachetuță de plastic:

Acum este momentul nostru! După toate lucrurile pe care am reuşit să le facem împreună în ultimii trei ani, sunt sigur că avem o şansă reală ca USR-PLUS să dea preşedintele. Şi ştiu că aveţi curajul să intrăm în această competiţie. Ştiu că avem voinţa să mergem până la capăt pe acest drum. Suntem Games of Thrones ca viziune, dar ca energie suntem Star Trek-ul României. Vă cer doar să aveţi încredere în mine că vă pot reprezenta cu succes şi în calitate de candidat la Preşedinţia României.

Dl Barna trebuie totuși să mai aștepte, deoarece există și un alt calitativ redutabil: dl Cioloș, din partea creierului mic al organului unit al gândirii pozitive din politica română.

Dl Cioloș este un iscusit descrețitor de frunți la Bruxelles, unde europarlamentarii râd copios și aplaudă cu entuziasm caraghioslâcurile pe care le rostește cu seriozitate supremă.

Dl Cioloș este și un cavaler care, atunci când roata sa motrice începe să învârtească vrute și nevrute, știe să lămurească și să aplaneze o neînțelegere: „Oana-Maria Bogdan este genul de femeie de care politica românească are nevoie pentru a căpăta substanță, omenie și justețe.”

Iată substanța substanței:

Cred că un pas important al omenirii va fi cel al renunţării la proprietate. Când nu vor mai exista teritorii care să aparţină unui om, trib, neam sau corporaţie, vom reuşi să convieţuim armonios pe planeta Pământ.
. . .
Aș desființa agricultura și nu aș domestici animalele. Cred că am fi oameni mult mai buni dacă, în calitate de descendenți ai vânătorilor și culegătorilor, nu am avea proprietăți și am trăi în grupuri în loc de cupluri.

Oana-Maria Bogdan

Așadar dl Cioloș confirmă: partidul dânsului, cu nume de supliment alimentar, urmărește crearea unei stări de comuniune cu Natura și Pământul dincolo de concepte perimate precum Stânga sau Dreapta, racordată direct la puritatea din neolitic.

Dar să revenim. Desigur că dl Cioloș va fi desemnat și el drept candidat la președinție și atunci ar urma o rundă finală, între dânsul și dl Barna. Însă rezultatul, oricine ar câștiga, ar fi profund nedrept. Domniile lor sunt inseparabile. Vi-l puteți închipui pe Bolek despărțit de Lolek, sau vice-versa?

De aceea numai o candidatură comună este mulțumitoare și chiar cu șanse de izbândă. Ar însemna încununarea Progresului în țărișoara noastră.

Mi s-a făcut imputarea că sunt foarte, că sunt prea, că sunt ultraprogresist… că sunt liber-schimbist… că voi progresul cu orice preţ. Da, da, da, de trei ori da!

Progresul curge prin venele celor doi (sperăm) co-președinți, dar ce ne facem cu liber-schimbismul? Aici vine în ajutor tot progresul (cel înregistrat de la Cațavencu încoace).

 • Luni, Lolek este bărbat și Bolek așijderea.
 • Marți, Lolek abandonează masculinitatea toxică și devine femeie.
 • Miercuri e invers.
 • Joi sunt amândoi femei și masculinitatea toxică este alungată complet din instituția prezidențială.
 • Vineri, consilierul de la Accept alege pentru fiecare câte un gen foarte discriminat, din catastiful celor 62 de sexualități certificate în mod oficial.
 • Sâmbătă și duminică sunt zile de joacă și de probă pentru rochițe noi.

Cu puțin noroc am putea avea doi președinți în loc de unul. Doar se știe că unde-s doi puterea crește și dragostea vorbește. Apropos, cine a spus că dragostea nu se votează?

0
Partajare
 • 129
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Emil Borcean

De Emil Borcean

Sunt geolog prin formație universitară și programator software de profesie. Am trăit numeroși ani în Anglia, Canada și Germania. În 2007 am întemeiat patruped:bun biped:rău, unul dintre primele bloguri conservatoare de limbă română. (Titlul parafraza expresia "two legs bad, four legs good" din romanul Ferma Animalelor de George Orwell.)
În anul 2010 am înființat, împreună cu colegii de la blogul Dreapta.net, publicația conservatoare În Linie Dreaptă.
Mă consider un conservator de rând, adică al omului de rând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *