Categorii
Știri

Persoană transgen dă în judecată un salon de frumusețe pentru refuzul de a i se administra o mască de parafină pentru îndepărtarea părului pubic

O ședință la Curtea pentru Drepturile Omului din Vancouver s-a transformat într-o erupție de insulte și atacuri la persoană cu ocazia audierii plângerii depuse de o persoană transgen, în legătură cu refuzul unui salon de frumusețe de a-i administra o mască de parafină pentru îndepărtarea părului pubic, cunoscută sub numele de „parafină braziliană”.

La un moment dat, reclamantul l-a comparat pe proprietarul afacerii cu un neonazist. Avocatul proprietarului de salon l-a acuzat pe reclamant pentru faptul că enunță „fabricații și jumătăți de adevăr”. Deviin Cousineau, judecătorul tribunalului, a trebuit să intervină frecvent pentru a menține eticheta și a nu lăsa audierea să se abată de la scopul propus.

Dar o întrebare de fond a rămas în centrul anchetei transformată în scandal: ar trebui să i se permită unei întreprinderi comerciale să refuze prestarea de servicii pe baza identității de gen?

Jessica Yaniv, reclamantul care este o persoană transgen ce se considera femeie în loc de bărbat (așa cum s-a născut) și care nu a efectuat o tranziție chirugicală, a declarat în ședință că avea dreptul să primească serviciul cerut și că, dacă tribunalul va decide împotriva sa, acest lucru ar putea duce la un precedent „periculos”.

„Nu poți alege cine va fi clientul tău”, a spus Jessica Yaniv.

Cu toate acestea doamna Marcia Da Silva, care operează afacerea la sediul apartamentului ei proprietate personală, a declarat că nu s-a simțit deloc în largul ei când i s-a cerut să efectueze o epilare asupra unei persoane un organe genitale de sex masculin și nici nu are pregătirea pentru a efectua o astfel de epilare. Jay Cameron, avocatul doamnei Da Silva și administrator de litigii în cadrul organizației Centrul de Justiție pentru Libertăți Constituționale (CJLC) din Alberta, a declarat în ședință că o hotărâre împotriva clientului său ar echivala cu impunerea de a presta „servicii intime” împotriva voinței cuiva.

Plângerea audiată miercuri este una dintre cele peste 12 plângeri depuse în timp de Yaniv, care se descrie drept expert în marketing digital și activist LGBTQ. Toate plângerile sale pretind că ar fi fost discriminat de către alte saloane de frumusețe. Câteva plângeri au fost soluționate fără a fi audiate sau retrase.

Yaniv s-a remarcat recent cu ocazia unei ciondăneli pe Twitter cu Lindsay Shepherd, o susținătoare a libertății de exprimare, în care amândoi au făcut remarci de natură să-l discrediteze pe celălalt. Twitter a interzis ulterior accesul domnișoarei Shepherd pe platforma sa, dar nu și al Jessicăi Yaniv.

Tribunalul a emis inițial o interdicție care proteja identitatea lui Yaniv, dar Cousineau a decis miercuri să ridice interdicția, datorită prezenței lui Yaniv pe rețelele de socializare și în spațiul public.

La audierile de miercuri Yaniv a declarat că în primăvara anului 2018 a observat o ofertă pe Facebook referitoare la o promoție pentru servicii de epilare braziliană, care implică îndepărtarea părului pubic din zona pântecului.

Da Silva a declarat că în acea perioadă începuse afacerea la domiciliu, după ce efectuase epilări cu ceară pentru unii membri din familie și prieteni. Yaniv a fost prima persoană care a răspuns la anunțul ei.

În urma unui schimb de mesaje text pe telefon ei au căzut de acord asupra unei sesiuni, într-o după-amiază. Dar Yaniv a afirmat că, după ce s-a identificat ca transgen și i-a trimis lui Da Silva un selfie, cea din urmă a anulat sesiunea.

Da Silva a declarat tribunalului: „Eu nu am nicio problemă cu LGBT”. Ea a spus că pur și simplu nu se simte confortabilă să aplice acest gen de tratament pentru persoane cu organe genitale masculine. De asemenea ideea nu a fost aprobată de soțul ei, a spus ea. Mai mult, ea nu a are nicio experiență în a face acest lucru pentru persoane cu organe genitale masculine. Oricine are dreptul să decidă pe cine primește în casă, a adăugat ea, observând că devenise și neliniștită de insistența mesajelor de la Yaniv.

„Pentru siguranța mea personală am spus nu”, a mărturisit ea.

Da Silva a declarat tribunalului că ea definește drept transgen acea persoană care a suferit o operație de schimbare de sex. Ea a răspuns afirmativ când a fost întrebată dacă ar efectua serviciul cerut pentru cineva care a suferit o astfel de operație.

Yaniv a spus că anunțul publicat de Da Silva era deschis publicului și că nu specifica nicio condiție. El a spus că Da Silva ar fi trebuit să accepte faptul că Yaniv se identifică mai degrabă drept femeie, decât să facă presupuneri pe baza aparenței fizice.

„Identitatea de gen este o chestiune personală a fiecăruia” a declarat Yaniv. „Acum trăim în alte vremuri”.

La un moment dat Yaniv a echivalat negarea serviciului cu neonazismul.

În cadrul unei examinări multiple, Cameron i-a spus spus lui Yaniv că epilarea braziliană este un serviciu care se efectuează numai în jurul genitaliilor de sex feminin și că Yaniv ar fi trebuit să caute o „broziliană” – tratament cu ceară de epilare care implică organe genitale masculine.

Aceasta l-a determinat pe Yaniv să spună tribunalului că el este intersex și că el are părți de corp de sex feminin.

“Așa ceva există“ a spus el, refuzând să elaboreze.

Cameron l-a acuzat de o „fabricație”.

„Încercați să induceți tribunalul în eroare”, a spus el.

Cameron a pus sub semnul întrebării credibilitatea lui Yaniv și a sugerat că, atunci când a contactat-o pe Da Silva, Yaniv s-a folosit de un cont de Facebook fals în care pretindea că este o femeie însărcinată, acuzație pe care Yaniv a negat-o.

Tribunalului i s-a spus că Da Silva a închis afacerea ei după întâlnirea cu Yaniv.

La începutul acestei luni CJLC a reprezentat și alți doi esteticieni care au făcut obiectul unor plângeri similare din partea lui Yaniv. Una dintre ele, o femeie indiană de religie sikh, a declarat că ea a refuzat să ofere serviciul cerut din motive religioase și de siguranță personală.

Yaniv a afirmat că prestatorilor de servicii particulari nu ar trebui să li se permită să se folosească de religie și cultură pentru a refuza să presteze servicii.

CJLC s-a remarcat în ultimul an prin prin lansarea unei contestații legale în Alberta, la adresa unei legi care permite formarea de cluburi școlare al căror scop este susținerea elevilor LGBT (alianțe homosexuale), în special la adresa secțiunii care îi împiedică pe părinți să fie anunțați atunci când copiii lor se înscriu într-un astfel de club.

Mark Steyn într-un dialog cu Lindsay Shepherd din aprilie 2018. Lindsay Shepherd este o tânără asistentă la universitatea Wilfrid Laurier din Canada. Cariera ei a fost aproape distrusă în 2017, pentru temeritatea de a arăta în clasă o scurtă înregistrare video cu Jordan Peterson. Puciul încercat la adresa ei a eșuat și domnișoara Shepherd a devenit o cunoscută susținătoare a libertății de exprimare în America de Nord.


SURSA icon-caret-right   National Post

0
Partajare
  • 83
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Emil Borcean

De Emil Borcean

Sunt geolog prin formație universitară și programator software de profesie. Am trăit numeroși ani în Anglia, Canada și Germania. În 2007 am întemeiat patruped:bun biped:rău, unul dintre primele bloguri conservatoare de limbă română. (Titlul parafraza expresia "two legs bad, four legs good" din romanul Ferma Animalelor de George Orwell.)
În anul 2010 am înființat, împreună cu colegii de la blogul Dreapta.net, publicația conservatoare În Linie Dreaptă.
Mă consider un conservator de rând, adică al omului de rând.

Un răspuns la “Persoană transgen dă în judecată un salon de frumusețe pentru refuzul de a i se administra o mască de parafină pentru îndepărtarea părului pubic”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *