Categorii
Știri

Netflix pierde 12% din valoarea la bursă

Netflix Inc. (Nasdaq: NFLX) a raportat recent câștigurile din al doilea trimestru după orele de program ale bursei din New York, iar acționarii au fost șocați de rezultatele dezamăgitoare. Valoarea acțiunilor Netflix a scazut imediat cu peste 12% in tranzacționarea după orele de program.

Netflix a raportat pierderea a 126.000 de abonați în SUA, în timp ce așteptările au fost pentru o creștere de 352.000. Este o discrepanță de aproape o jumătate de milion de abonați.

Compania a dat vina pe prețurile mai mari pe care le percepe și un catalog slab de emisiuni TV. Netflix a înregistrat 2,7 milioane de abonați noi în întreaga lume în perioada aprilie-iunie. Această cifră este mult sub prognoza Netflix de 5 milioane de abonați noi. Această contraperformanță din al doilea trimestru vine după ce Netflix a atras aproape 10 milioane de abonați în primele trei luni ale anului, mai mult decât orice alt trimestru de la debutul ofertei sale de streaming video din urmă cu 12 ani.

Înainte de căderea recentă, acțiunile NFLX au fost unele dintre cele mai performante la bursa din New York, în creștere cu 106% în 2017 și cu 150% în 2018.

Netflix a încheiat luna iunie cu 151,6 milioane de abonați la nivel mondial, mult mai mult decât rivalii din prezent în domeniul de video streaming, care includ Amazon și Hulu.

Un motiv important al problemelor cu care se confruntă compania în ceea ce privește
reținerea abonaților existenți și atragerea de noi abonați constă în creșterea recentă a prețurilor, incluzând majorări de 13% până la 18% pe piața din SUA. Aceste scumpiri au făcut ca prețul celui mai popular plan american să ajungă la 13 dolari pe lună, pentru un serviciu care nu s-a schimbat din punct de vedere al ofertei și care inițial a costat 8 dolari lunar. Disney planifică deja să concureze pe Netflix cu o ofertă de doar 7 dolari pe lună pentru noul său serviciu.

Există, de asemenea, o problemă cu volumul de filme și documentare oferite. Este prea mare, iar calitatea în scădere. În timp ce Netflix dispune încă de multe emisiuni bine primite de public, tendința generală este una de declin calitativ.

Netflix a declarat că recenta cădere la bursă este mai degrabă un accident, decât o problemă pe termen lung. Al doilea trimestru este de obicei cea mai slabă perioadă a anului: compania a ratat obiectivele propuse în acest trimestru în trei din ultimii patru ani.

Semnalând că se așteaptă să-și recâștige vigoarea în această vară, compania a specificat că prognozează un adaos de 7 milioane de abonați din iulie până în septembrie. Optimismul provine, în parte, din imensa popularitate a serialului Stranger Things, al cărui al treilea sezon a atras un număr record spectatori înregistrați după lansarea din 4 iulie.

Netflix are mare nevoie de mai mulți clienți, pentru a reuși să acopere costurile tuturor serialelor exclusive și al filmelor pe care continuă să le adauge la linia sa de producție. Netflix a împrumutat până acum foarte mult pentru a finanța o programare extrem de extinsă și apreciată, care a obținut 117 nominalizări la premiile Emmy.

Deocamdată Netflix continuă să cheltuiască mai mult decât ce produce din punct de vedere financiar. În al doilea trimestru a înregistrat un flux de numerar negativ de 594 milioane dolari și se așteaptă să acumuleze un flux de numerar negativ de 3,5 miliarde dolari pentru întregul an.

Din ce în ce mai multe servicii de video streaming sunt pe cale să intre pe piață în acest an, iar așa ceva ar putea determina creșterea numărului de abonamente Netflix anulate.

În urma fuziunii sale cu AT&T, Warner Bros. va lansa anul viitor serviciul de streaming al companiei WarnerMedia, numit HBO Max. Acesta va include serialul „Friends”, care va fi scos din oferta Netflix. Aceasta pierdere se va adăuga pierderii serialului „The Office” de luna trecută, când NBCUniversal nu a reînnoit licența de difuzare pentru părți terțe.

Mai important, Disney și-a anunțat propriul serviciu de streaming și intenționează să-și retragă toate programele de la Netflix. Disney nu este un furnizor oarecare de conținut. Dispune de o bibliotecă proprie care acoperă numeroase decenii, de foarte multe emisiuni TV și de tot conținutul asociat cu Marvel, Pixar și LucasFilm. Aceasta este o lovitură imensă pentru Netflix.

Disney a devenit și mai puternic în urma fuziunii sale cu Fox, în entitatea Disney/Fox. Astfel au fost preluate toate francizele Fox, inclusiv Avatar, X-Men, Ice Age, Die Hard, Kingsman, Planeta maimuțelor, Alien, Home Alone, Ziua Independenței, Narnia, Predator, Transporter și The Simpsons.

Se anunță de asemenea și serviciul planificat de Apple, care se va adăuga la toate ofertele existente de la Amazon, Hulu și televiziunile prin cablu, care dispun de emisiuni apreciate precum HBO, Showtime și Starz.

Netflix nu avea concurență când a început să difuzeze conținut video. Studiourile de film au acordat licențe și astfel a crescut baza de abonamente Netflix.

Netflix a intrat în producția de programe originale deoarece a prevăzut ziua în care concurența potențială va dezvolta propriile servicii de video la cerere. Producțiile Netflix originale au fost receptate neuniform de către public. Ele sunt fie succese precum “Stranger Things”, sau complet ignorate.

O parte din atracția exercitată de Netflix a constat în faptul că a oferit atât programe originale, cât și emisiuni TV foarte populare din trecut. A putut să servească gusturile celor două mari categorii de consumatori. Această eră se apropie de sfârșit, ceea ce înseamnă că Netflix trebuie să-și intensifice programele originale pentru a rămâne competitiv.

Netflix va fi obligat să ridice în mod constant prețurile de abonament pentru a rămâne competitiv, în timp ce va continua să împrumute miliarde de dolari pentru a finanța producția de filme și seriale noi.


SURSA icon-caret-right   Fortune

0
Partajare
  • 59
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Emil Borcean

De Emil Borcean

Sunt geolog prin formație universitară și programator software de profesie. Am trăit numeroși ani în Anglia, Canada și Germania. În 2007 am întemeiat patruped:bun biped:rău, unul dintre primele bloguri conservatoare de limbă română. (Titlul parafraza expresia "two legs bad, four legs good" din romanul Ferma Animalelor de George Orwell.)
În anul 2010 am înființat, împreună cu colegii de la blogul Dreapta.net, publicația conservatoare În Linie Dreaptă.
Mă consider un conservator de rând, adică al omului de rând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *