Categorii
Știri

Boris Johnson este noul prim-ministru al Marii Britanii

Boris Johnson, unul dintre susținătorii cei mai fervenți ai mișcării Brexit, a câștigat marți cursa pentru funcția de lider al Partidului Conservator și va deveni următorul prim-ministru al Marii Britanii.

Johnson a fost ales cu 92,153 de voturi din partea membrilor Partidului Conservator aflat la guvernare. Rivalul său în cursă, ministrul de externe Jeremy Hunt, a primit 46.656 de voturi. Johnson va prelua funcția miercuri.

Noul prim-ministru, care a fost anterior ministru de externe și primarul Londrei, va remania probabil cabinetul și va aduce o nouă echipă de miniștri. Câțiva dintre miniștrii actuali și-au anunțat deja plecarea iminentă, inclusiv ministrul de finanțe Philip Hammond, în mare parte datorită pozițiilor lor diferite față de Brexit. Pe lângă Brexit, Johnson se confruntă cu o criză imediată în relația cu Iran, care a capturat vineri un petrolier britanic.

Alegerile pentru postul de conducere al Partidului Conservator au avut loc după ce Theresa May a anunțat că va demisiona din funcția de prim-ministru, în urma respingerii repetate a înțelegerii pe care a negociat-o cu UE anul trecut, în ce privește condițiile de ieșire a Marii Britanii din cadrul Uniunii Europene.

Johnson are o reputație pentru remarcile sale spontane și un caracter oarecum excentric. El este de mult timp un membru influent al Partidului Conservator și adeseori spune ceea ce gândește. Decizia sa de a sprijini votul în favoarea Brexit, înaintea referendumului din iunie 2016, a fost considerată ca având un efect decisiv asupra rezultatului. El a fost inițial nehotărât și a publicat două articole de ziar în presa britanică, unul în favoarea și altul împotriva Brexit.

Părăsirea UE în lipsa unei înțelegeri prealabile cu aceasta ar însemna că nu există o perioadă de tranziție pentru Marea Britanie, pentru a se obișnui cu viața în afara blocului comercial al UE. De aceea, legăturile comerciale între UE și Regatul Unit ar putea fi grav afectate.

Johnson a refuzat recent să-l sprijine pe ambasadorul Marii Britanii la Washington, după ce au devenit publice remarcile denigratoare ale acestuia la adresa președintelui Donald Trump.

Johnson, în vârstă de 55 de ani, este unul dintre cei mai cunoscuți politicieni din Marea Britanie.

Alexander Boris de Pfeffel Johnson s-a născut la New York în 1964 și este cel mai mare copil al unei familii britanice de clasă mijlocie superioară. Unul dintre străbunicii săi este Ali Kemal, jurnalist și fost ministru turc.

Johnson a urmat școala de elită Eton College, unde a început să-și folosească numele mijlociu, Boris – în familie era numit Al – și încă de atunci a cultivat imaginea sa de persoană sociabilă ușor dezorganizată, dar cu minte ageră și capabilă să răzbească fără a se strădui din răsputeri.

La universitatea Oxford a fost președinte al societății de dezbateri și polemici din cadrul Uniunii Oxford și membru al clubului Bullingdon, o asociație notorie pentru organizarea de petreceri zgomotoase.

După facultate Johnson a devenit jurnalist la ziarul The Times, corespondent la Bruxelles pentru Daily Telegraph și apoi a lucrat ca redactor la revista conservatoare The Spectator. Au urmat numeroase apariții la emisiuni de televiziune și alegerea sa în calitate de membru al parlamentului britanic.

În 2008 a fost ales primar al Londrei.

După votul în favoarea Brexit, Johnson a căutat să-i succeadă lui David Cameron în funcția de prim-minstru, dar a renunțat după ce un aliat cheie, Michael Gove, a decis să îl concureze.

Johnson și a doua soție, Marina Wheeler, au anunțat în septembrie 2018 că se despart după 25 ani de căsnicie, care au produs patru copii. Johnson este și tatăl unui copil în afara căsniciei.

24 iulie – Primul discurs al lui Boris Johnson în calitate de prim-ministru. Prioritatea numărul unu este înfăptuirea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană și astfel respectarea rezultatului referendumului din 2016.


SURSA icon-caret-right   CNBC

0
Partajare
  • 76
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Emil Borcean

De Emil Borcean

Sunt geolog prin formație universitară și programator software de profesie. Am trăit numeroși ani în Anglia, Canada și Germania. În 2007 am întemeiat patruped:bun biped:rău, unul dintre primele bloguri conservatoare de limbă română. (Titlul parafraza expresia "two legs bad, four legs good" din romanul Ferma Animalelor de George Orwell.)
În anul 2010 am înființat, împreună cu colegii de la blogul Dreapta.net, publicația conservatoare În Linie Dreaptă.
Mă consider un conservator de rând, adică al omului de rând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *