Categorii
Știri

Ministerul american al justiției deschide o anchetă antitrust la adresa marilor firme de tehnologie digitală din SUA

Ministerul Justiției a anunțat marți că va deschide o anchetă antitrust de anvergură pentru a determina dacă marile firme americane de tehnologie înăbușesc concurența, astfel încălcând legea federală.

„Fără disciplina unei concurențe semnificative pe piață, platformele digitale pot acționa în moduri care nu răspund nevoilor și solicitărilor consumatorilor”, a afirmat Makan Delrahim, procurorul general adjunct al Diviziei Antitrust, într-o declarație care anunță o anchetă remarcabil de largă. „Inspecția antitrust a ministerului justiției va explora aceste probleme importante”.

Divizia Antitrust va lucra pentru a determina dacă firme cum ar fi Facebook, Google și Apple au „redus concurența, au înăbușit inovația sau au adus alte prejudicii consumatorilor”, deoarece acestea s-au dezvoltat foarte mult în ultimii ani și au început să se extindă în diverse alte industrii, prin achiziția potențialilor competitori de mai mică anvergură. Comisia Federală pentru comerț efectuează o anchetă separată și mai limitată, în privința potențialelor abuzuri monopoliste întreprinse de către Facebook și Amazon.

Această anchetă este cel mai recent indiciu că administrația Trump a început să ia în serios opoziția crescândă a Republicanilor față de cele mai mari companii de tehnologie ale națiunii. Conduși de către senatorul Josh Hawley din Missouri, un număr de Republicani din Congres și Senat s-au plâns în lunile recente de Google și alte firme dominante din Silicon Valley, datorită abuzurilor legate de confidențialitatea datelor utilizatorilor și de cenzura vocilor conservatoare de pe platformele lor.

În timpul ședinței de confirmare din cadrul Senatului, în ianuarie, procurorul general William Barr a sugerat că a început să analizeze dacă cele mai mari companii de tehnologie reprezintă o amenințare la adresa concurenței.

„Nu cred că a fi mare este neapărat rău, dar o mulțime de oameni se întreabă cum s-au format monștrii care există acum în Silicon Valley, sub nasul autorităților antitrust”, a spus Barr parlamentarilor. „O poziție dominantă pe piață se poate câștiga fără a încălca legile antitrust, dar vreau să aflu mai multe despre această dinamică”.

Comisia Federală de Comerț a amendat Facebook cu suma de 5 miliarde dolari, pentru vânzarea de date confidențiale ale utilizatorilor către Cambridge Analytica în timpul campaniei din 2016. Nu este clar ce acțiuni este pregătit să ia ministerul justiției în cazul în care identifică abuzuri evidente.


SURSA icon-caret-right   National Review

0
Partajare
  • 198
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Emil Borcean

De Emil Borcean

Sunt geolog prin formație universitară și programator software de profesie. Am trăit numeroși ani în Anglia, Canada și Germania. În 2007 am întemeiat patruped:bun biped:rău, unul dintre primele bloguri conservatoare de limbă română. (Titlul parafraza expresia "two legs bad, four legs good" din romanul Ferma Animalelor de George Orwell.)
În anul 2010 am înființat, împreună cu colegii de la blogul Dreapta.net, publicația conservatoare În Linie Dreaptă.
Mă consider un conservator de rând, adică al omului de rând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *