Categorii
Traduceri

Minți distruse de internet

Textul următor reprezintă confesiunea unui dascăl american, exasperat de înapoierea facultăților cognitive ale studenților săi. Relevanța acestui text este validată și de un personaj autohton.

Partajare
 • 167
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Textul următor reprezintă confesiunea unui dascăl american, exasperat de înapoierea facultăților cognitive ale studenților săi. Degradarea educației școlare și închiderea minților tinere, în SUA cel puțin, a fost descrisă de filozoful Allan Bloom în cartea sa de referință „The Closing of the American Mind” publicată în 1987.

Confesiunea din prezent este ca un epilog trist. Pierderea facultăților intelectuale a atins nivelul de îndobitocire.

Fenomenul nu este circumscris Americii. În România, un exemplar zgomotos este Andrei Caramitru de la USR: agresiv și pueril, acest personaj validează relevanța textului de mai jos și dintr-o perspectivă autohtonă.

icon-circle-o  icon-circle-o  icon-circle-o

Studenții mei nu pot analiza, urma și înțelege un text scris. Pentru a fi mai specific, ei nu sunt în stare să descifreze frazele compuse din mai multe propoziții, să înțeleagă relația dintre clauzele subordonate și cele principale. Ei nu pot înțelege relația logică dintre propoziții, să nu mai vorbim de paragrafe, care sunt total opace pentru ei.

Când am început să predau (în urmă cu 2 ani) am pregătit materiale scrise în proză normală, rațională, tehnică – pentru adulți, sau așa cum am crezut eu că ar fi studenții mei. Capacitatea lor de a înțelege s-a dovedit imediat a fi practic zero. Ei bine, m-am gândit, atunci să simplificăm. Așa că am transformat paragrafele în liste simple de informații.

Tot nimic? Hmm.

Am început să scriu instrucțiuni pas-cu-pas, practic instrucțiuni de tipul cut-and-paste, subliniind punctele importante, am scris notițe și referințe încrucișate (cum ar fi NOTĂ: ați făcut acest lucru la pasul 2, vă rugăm să consultați pasul 2). Eșec total.

Apoi, mai ales în cadrul examenelor, am început să strecor răspunsurile în foaia de întrebări, după modelul „Dacă ați răspuns corect la întrebarea 1 cu opțiunea ABC, care este cauza …?”. Practic le-am furnizat răspunsurile la întrebările de la început în întrebările ulterioare și le-am pus la dispoziție documente cu informații de tip cut-and-paste. La examenele mele se pot consulta manualul, notițele de curs și există acces la internet.

95% dintre studenții mei nu iau note de trecere.

Acest lucru îi atribui următorului fenomen: studenții mei nu se pot concentra mai mult de câteva secunde. De aceea frazele compuse din mai multe propoziții devin o enigmă. Creierul lor este „antrenat” să rețină informații pentru un interval minim de timp și apoi să treacă la următorul tweet sau memă. Ei nu sunt capabili să rețină un gând în mintea lor pe o perioadă de timp necesară pentru a fi în stare să deducă o abstracție din el, de a-l analiza și de a forma relațiile necesare. În consecință, lor le lipsește facultatea de raționament inductiv și deductiv. Ei vor să fie hrăniți cu lingurița, fără a trebui să recurgă la nici măcar un singur gând abstract. Ei au fost „educați” de manuale scumpe, schematice și înțesate de chestionare cu răspunsuri multiple, adesea incorecte și acestea.

Imaginați-vă cum va afecta (și așa va fi în curând) acest lucru profesia medicală. „Când tratați apendicita veți îndepărta (a) splina, (b) inima, (c) apendicele, (d) nici una dintre cele de mai sus.” — “Bravo! Aici este primul dumneavoastră pacient…“ sau, în contextul glumei doctorului Zoidberg: „Scalpel! Găleata de sânge! Preot!”.

Problema lor este că ei nu pot formula întrebări. Este dificil să primești răspunsuri dacă nu știi ce să întrebi. De aceea le spun că ambiția mea este să îi învăț cum să pună întrebări. Studenților mei le place să vină la ore, dar mi se spune în repetate rânduri: „Aceasta a fost cea mai bună clasă pe care am frecventat-o, dar de departe cea mai dificilă”.

Dumnezeule mare! Am distrus complet această generație.


În original icon-caret-right Minds Destroyed By The Internet

0
Partajare
 • 167
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Emil Borcean

De Emil Borcean

Sunt geolog prin formație universitară și programator software de profesie. Am trăit numeroși ani în Anglia, Canada și Germania. În 2007 am întemeiat patruped:bun biped:rău, unul dintre primele bloguri conservatoare de limbă română. (Titlul parafraza expresia "two legs bad, four legs good" din romanul Ferma Animalelor de George Orwell.)
În anul 2010 am înființat, împreună cu colegii de la blogul Dreapta.net, publicația conservatoare În Linie Dreaptă.
Mă consider un conservator de rând, adică al omului de rând.

Un răspuns la “Minți distruse de internet”

M-ar amuza să aflu care este componeța demografică a sălii de clasă a profesorului. Doar așa, de dat ochii peste cap. Dacă sunt răutăcios, să-mi fie cu iertare. :))

ca fapt divers:
Doctorul Zoidberg este un doctor crustaceu din serialul animat „Futurama”, un serial foarte bun de altfel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *