Categorii
Știri

Franța: prima șosea solară din lume este scoasă din funcțiune, după mai puțin de trei ani de la inaugurare

Prima șosea solară din lume, aflată în Normandia, nordul Franței și care a fost ianugurată în decembrie 2016, a fost scoasă din funcțiune deoarece nu a corespuns așteptărilor.

Cei 2.8 km pătrați de panouri solare care acoperă șoseaua sunt deteriorați atât de sever încât reparațiile nu sunt posibile, iar drumul în lungime de un kilometru nu a furnizat cantitatea de electricitate care a fost promisă de Wattway, firma producătoare a mini-panourilor solare amplasate pe șosea.

Panourile au fost uzate de trafic, iar articulațiile dintre panouri au fost zdrobite. Inginerii proiectanți au fost acuzați de faptul că nu au luat în calcul acumulările sezoniere de frunze uscate, umbra, murdăria care se depune în timp și gabaritul tractoarelor care circulă pe drum. De asemenea, pe timp de furtună au explodat circuitele electrice încorporate.

Poziția orizontală a celulelor solare montate pe drum le-a făcut mai puțin eficiente decât poziția normală a panourilor solare, înclinate spre soare.

Wattway a spus la început că șoseaua va furniza electricitate pentru 5.000 de case din împrejurimi.

Într-o remarcă parcă desprinsă dintr-un scheci Monty Python, Marc Jedliczka de la Rețeaua pentru Tranziția Energetică (organizație care promovează energia regenerabilă), a spus „Dacă se dorește ca așa ceva să funcționeze, atunci ar trebui să fie oprit traficul de automobile”.

Politicienii s-au grăbit să aprobe proiectul de la Tourouvre-au-Perche, lângă Alençon, fără a studia raportul costuri-eficiență, a declarat Jedliczka presei. „Aceasta confirmă absurditatea de a risca totul în numele inovației, când există deja soluții care sunt mai profitabile, cum ar fi panourile solare de pe acoperișuri”, a spus el citat de ziarul Le Monde din Franța.

Autoritățile au oferit 5 milioane de euro pentru proiect, iar drumul solar a fost inaugurat în 2016 de către Ségolène Royal, ministrul mediului și fostul partener al fostului președinte Francois Hollande. Ea a promis o rețea de 1000 km de autostrăzi capabile să furnizeze energie solară.

Această investiție a statului ar fi putut să subvenționze numeroase panouri solare de acoperiș, ieftine, din Franța.

Suprafața șoselei a creat atât de mult zgomot încât a fost impusă o limită de viteză de 70 km/h. Producția slabă de electricitate a fost similară cu contraperformațele înregistrate de drumuri solare din alte părți.

Drumul din Normandia a fost prognozat pentru o producție de 790 kWh pe zi, dar producția de energie din primul an a fost cu 50% mai puțin pe zi decât așteptările. În primul an s-au produs mai puțin de 150.000 kWh. În prima jumătate a acestui an, drumul a generat numai 37.900 kWh.

Producția de electricitate a drumului solar ar fi trebuit să genereze 10.500 de euro anual în vânzări, dar anul trecut s-au înregistrat vânzări în valoare de numai 3.100 euro.

Duritatea necesară pentru a suporta traficul auto face ca aceste plăcuțe să fie mai scumpe decât panourile convenționale pe acoperiș și, fără aerul care circulă în jurul acoperișurilor, ele tind să se supraîncălzească. O lungime de 1 km de „autostradă fotovoltaică” din China a fost abandonată în 2017, când a fost furată de hoți.

Wattway a recunoscut că au fost necesare schimbări tehnologice. „Sistemul nostru nu este matur pentru traficul interurban”, a spus Etienne Gaudin, șeful Wattway.

Wattway administrează peste 40 de drumuri solare similare, dar toate sunt la o scară mai mică decât kilometrul din Normandia.


SURSA icon-caret-right   Energy Reporters

0
Partajare
  • 585
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Emil Borcean

De Emil Borcean

Sunt geolog prin formație universitară și programator software de profesie. Am trăit numeroși ani în Anglia, Canada și Germania. În 2007 am întemeiat patruped:bun biped:rău, unul dintre primele bloguri conservatoare de limbă română. (Titlul parafraza expresia "two legs bad, four legs good" din romanul Ferma Animalelor de George Orwell.)
În anul 2010 am înființat, împreună cu colegii de la blogul Dreapta.net, publicația conservatoare În Linie Dreaptă.
Mă consider un conservator de rând, adică al omului de rând.

3 răspunsuri la “Franța: prima șosea solară din lume este scoasă din funcțiune, după mai puțin de trei ani de la inaugurare”

N-are cum domn’e, occidentalii e mai buni, mai dăștepți, mai frumoși, REFUZ SĂ CRED!!!

Așa se întâmplă când toți proștii și toate proastele (tanti din imagine fiind exemplu ideal) sunt puși/puse în funcții în care n-au ce căuta nici ei/ele și nici copii copiilor lor de submediocrii utopiști.

Pe o astfel de „șosea” poți circula doar cu trotineta, respectiv bicicleta. DAR, biciclistul nu trebuie să depășească 90 de kg și să nu aibă asupra sa mai mult de o sacoșă cu cumpărături,… și să dea, taică, la pedale, nu abia să se cârâie, că crapă celula fotovoltaică sub el. Și ar fi foarte frumos din partea lor dacă ar târî după dânșii niște lavete umede care să curețe în urma lor „carosabilul”.

Doar zic! În rest numa’ de bine, sănătate, bucurii!

Bine zis Gigi! Sustin ! Pacat ca „In linie dreapta” sustine consumul iresponsabil si chiar risipa !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *