Categorii
Știri

China subminează pe ascuns realegerea lui Donald Trump

Potrivit unui miliardar chinez dizident, care până de curând era aproapiat de liderii de la Beijing, China desfășoară o campanie agresivă de dezinformare și influență menită să împiedice realegerea președintelui Trump în 2020.

Guo Wengui, un afacerist de proprietăți imobiliare exilat și devenit critic anticomunist, a declarat într-un interviu că detaliile operațiunii de influență au fost dezvăluite recent de către vicepreședintele chinez Wang Qishan, la Beijing.

Campania anti-Trump a început odată cu alegerile pentru Congres din 2018 și presupune înrolarea unor elemente pro-China din interiorul Statelor Unite, pentru a pune capăt administrației Trump după primul mandat.

„China a protestat la adresa puterilor occidentale acuzându-le de încercarea de amestec în politica internă a Chinei dar, de fapt, China nu încearcă doar să intervină în politica internă a Statelor Unite, ci intervine public în alegerile americane”, a declarat Guo pentru Washington Free Beacon.

Potrivit lui Guo, care îl cunoaște pe actualul președinte chinez Xi Jinping de mai bine de 10 ani, operațiunea de influență anti-Trump este dirijată de Xi și Wang prin intermediul Comisiei de securitate națională a Partidului Comunist din China (PCC), un organism la nivel înalt creat în 2013, care de atunci a consolidat controlul asupra tuturor celorlalte organe de securitate.

„Comitetul de securitate a dat instrucțiuni foarte clare că, pentru alegerile prezidențiale ale SUA din 2020, nu este permis ca Trump să câștige”, a spus Guo vorbind printr-un interpret.

Prin activarea resurselor de informații și de influență din Statele Unite, PCC lucrează la exploatarea diviziilor politice pregnante dintre Democrați și Republicani, în încercarea de a răsturna administrația Trump.

„Președintele Trump a cauzat deja multe daune PCC. De aceea comuniștii chinezi au declarat că Trump nu are voie să obțină încă patru ani la putere”, a spus disidentul.

Interferența chineză în politica americană a fost dezvăluită pentru prima dată de Trump în septembrie 2018 și apoi într-un discurs al vicepreședintelui Mike Pence, o lună mai târziu.

Pence a declarat că ingerința politică de la Beijing este susținută de întregul guvern chinez și implică instrumente politice, economice, militare și de propagandă pentru a interveni atât în elaborarea de politici cât și în aplicarea acestora.

„Pentru a spune lucrurilor pe nume, conducerea președintelui Trump funcționează, dar China vrea un președinte american diferit”, a spus Pence într-un discurs din 4 octombrie.

Furtul de tehnologie chinez, estimat de Casa Albă la aproape 600 de miliarde dolari anual, împreună cu alte practici și conduita din partea Chinei au devenit o problemă cheie în apropiata campanie prezidențială, cu Democrații exprimând o opoziție tot mai mare față de politicile de conciliere din trecut față de Beijing.

Guo a spus că amestecul în alegerile mid-term de anul trecut a vizat statele agricole din Midwest, prin încercarea de a le orienta împotriva politicilor comerciale mai dure ale lui Trump față de Beijing.

Au fost văzute puține exemple publice, dar unul a constat în propagandă pro-China plătită și publicată în ziare, cum ar fi Des Moines Register.

Alte mijloace implică expedierea de agenți chinezi în SUA pentru desfășurarea de operațiuni de influență și utilizarea rețelelor locale formate din chinezi, sau americani care lucrează în favoarea Chinei.

Organizațiile participante din China includ Ministerul Securității Statului, agenția civilă de spionaj, unitățile de spionaj ale Armatei de Eliberare a Poporului și Departamentul de lucru al frontului unit, o unitate care desfășoară operațiuni de influență.

Aceste agenții au fost semiautonome, dar au fost trecute recent sub controlul general al Ministerului Securității Publice. Acesta este ministerul poliției care, la rândul său, este principalul instrument al Comisiei Naționale de Securitate.

Potrivit lui Guo, operațiunea care vizează alegerile din 2020 este prezentată într-o serie de directive ale Comisiei de securitate națională.

Tot conform lui Guo, vicepreședintele chinez Wang a afirmat intenția Chinei de a folosi „patru arme” pentru deraierea realegerii lui Trump.

„Trebuie să aveți în vedere aceste patru arme, deoarece ele reprezintă o amenințare foarte reală”, a spus Guo.

Prima armă constă în folosirea liderilor financiari de pe Wall Street.

Vicepreședintele Wang este un asociat apropiat al lui Hank Paulson, fostul secretar al Trezoreriei și un fost director executiv la Goldman Sachs, care este considerat drept un factor important de influență din partea Wall Street, în favorea unor relații de afaceri și comerciale nerestricționate cu China.

„Wall Street are practic interesul de a-i ajuta pe membrii partidului comunist chinez, pe cleptocrați”, a spus Guo. Cleptocrat este termenul pe care Guo îl folosește pentru a-i descrie pe liderii chinezi corupți.

A doua armă politică din campania anti-Trump sunt acei lideri politici și lobbyiști din Washington la care se poate apela pentru a se opune lui Trump. „Există destul de mulți astfel de indivizi care au fost corupți de comuniștii chinezi, în urmă cu mulți ani… și astfel ei vor fi arma nr. 2”, a spus Guo.

Organizațiile mainstream de știri și rețelele de socializare, dintre care multe s-au dovedit ostile față de Trump, sunt un al treilea instrument al campaniei chineze.

„Mass-media precum Google, Facebook și ziare precum Wall Street Journal, New York Times, Washington Post și chiar canalele naționale de televiziune nu vor dori să conteste partidul comunist chinez în apărarea președintelui Trump”, a spus Guo.

Numeroși proprietari ai industriei de știri au interese în China și, prin urmare, vor fi reticenți în a contracara operațiunile de influență chineză care îl vizează pe președinte, a adăugat el.

A patra linie de atac constă în efortul Chinei de a-i coopta pe chinezii și americanii asiatici din SUA. Acestea sunt grupuri care au crescut în influență printr-o bunăstare sporită, donații politice și ponderea mai mare la vot.

Guo a remarcat un exemplu al activităților pro-China în Statele Unite și anume moblizarea și utilizarea de către Beijing a contraprotestatarilor care s-au ciocnit la New York cu demonstranții pro-Taiwan la începutul lunii iulie. Susținătorii pro-Taiwan s-au adunat în timpul vizitei în SUA efectuată de către președintele Tsai Ing-wen.

„Trebuie să ne amintim că adevărata putere care controlează aceste patru arme este Comisia de securitate națională din China”, a spus Guo.

Potrivit lui, liderii chinezi și-au asumat o putere asemănătoare cu a mafiei, prin intermediul lui Xi și Wang și al unui grup asociat, format din 5 – 10 familii chineze de vârf.

Scopul real al organelor de securitate din China este utilizarea tuturor mijloacelor pentru apărarea intereselor elitelor partidului comunist.

„Trebuie să înțelegem că alegerile prezidențiale din 2020 nu sunt, în realitate, o campanie electorală care se desfășoară între Partidul Republican și Partidul Democrat”, a spus Guo. „De fapt este vorba despre o competiție între președintele Trump, pe de o parte, și Wang Qishan și Xi Jinping de cealaltă parte.”

Guo a cerut Congresului să creeze o agenție specială dedicată identificării și combaterii influenței puterilor străine, precum China.

Pe parcursul interviului Guo a negat vehement rapoartele de știri recente, provenite dintr-un proces referitor la o dispută de afaceri, care citează concluzia unei firme de investigații private conform căreia Guo ar fi un agent secret al guvernului chinez.

Guo a afirmat că acuzațiile acestea fac parte dintr-o campanie de defăimare orchestrată de către guvernul chinez, prin intermediul unor agenți din SUA.

„Pentru mine, o astfel de acuzație nu este o surpriză”, a spus el.

De când a început să critice corupția la nivel înalt din China, pe rețelele de socializare și în emisiuni video online, presa chineză de știri în limba engleză a început să susțină, fără dovezi, că Guo ar fi un hoț, un violator și un mincinos.

Guo a spus că a fost șocat de un articol din Wall Street Journal care susține că ar fi un spion, dar în care nu s-a menționat faptul că el a fost dat în judecată de nenumărate ori de către entități pro-China și că întotdeauna fie a câștigat aceste litigii, fie acuzațiile au fost retrase.

Conform unui raport al comisiei parlamentare de examinare economică și de securitate a relațiilor dintre SUA și China, Guo a fost ținta unei campanii fără precedent a guvernului chinez de a-l discredita și de a forța revenirea sa în China.

Guo a spus că partidul comunist chinez a preluat activele sale în valoare de 30 miliarde dolari și a lansat o campanie în Statele Unite, pentru care a cheltuit 70 milioane dolari, de a convinge guvernul american să-l repatrieze în China.

Acolo, doi dintre frații săi au fost trimiși la închisoare, iar 18 membri ai familiei au fost reținuți. Autoritățile chineze au mai arestat 270 de angajați ai săi.

Guo a mai afirmat că a fost cercetat atât de CIA, cât și de FBI, și ambele agenții au declarat că nu îl consideră un agent chinez.

Guo a spus că dezinformarea PCC este atât de sofisticată încât chinezii l-au acuzat că ar fi fost implicat, ca agent CIA, în promovarea recentelor proteste de masă pro-democrație din Hong Kong.

Televiziunea centrală din China și alte canale media de stat au declarat că Guo se numără printre cei implicați în ceea ce acestea au numit „Mâna Neagră” a CIA și al sprijinului străin, în scopul organizării demonstrațiilor care au atras 2 milioane de oameni în Hong Kong.

„Ei afirmă că eu sunt Mâna Neagră, împreună cu CIA, în planificarea demonstrațiilor din Hong Kong. Pe de altă parte, în SUA, ei mă arată cu degetul folosindu-se de presă, pentru a spune că eu sunt un spion chinez.”

În urmă cu doi ani Guo a prezis că Hong Kong va deveni un moment de început pentru dispariția PCC. Protestele din fosta colonie britanică sunt rezultatul renunțării de către China la deviza „o singură țară, două sisteme”, care a permis Hong Kong-ului să își păstreze sistemul democratic.

„Nouăzeci și nouă virgulă nouă la sută dintre oamenii din China, inclusiv cei 90 de milioane de membri ai PCC, doresc dispariția acelui partid comunist”, a spus el. „De fapt, partidul comunist chinez nu servește decât intereselor a 10 – 20 de persoane de vârf din cadrul celor cinci până la zece familii care domină China. Atunci când aceștia sunt eliminați de la putere, partidul comunist va înceta să mai existe.”

Guo a spus că viziunea și misiunea sa pentru o viitoare Chină constă în eliberarea de sub stăpânirea corupției partidului comunist.

„Statul și toate domeniile sale trebuie restituite oamenilor – pământ, petrol, energie, educație, resurse naturale”.

„Trebuie să instituim statul de drept în China. Așa ceva nu există în prezent și de aceea este China un pericol la adresa lumii și al cetățenilor chinezi. Trebuie să înființăm un sistem judiciar independent și să instituim domnia legii. Acest lucru este foarte important.”

China trebuie să permită în viitor libertatea religioasă și să creeze un sistem democratic de guvernare, a mai spus Guo.

„Aceasta este viziunea și misiunea mea. Este o viziune pe care trebuie să o transpun în realitate”.


SURSA icon-caret-right   Washington Free Beacon

0
Partajare
  • 98
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Emil Borcean

De Emil Borcean

Sunt geolog prin formație universitară și programator software de profesie. Am trăit numeroși ani în Anglia, Canada și Germania. În 2007 am întemeiat patruped:bun biped:rău, unul dintre primele bloguri conservatoare de limbă română. (Titlul parafraza expresia "two legs bad, four legs good" din romanul Ferma Animalelor de George Orwell.)
În anul 2010 am înființat, împreună cu colegii de la blogul Dreapta.net, publicația conservatoare În Linie Dreaptă.
Mă consider un conservator de rând, adică al omului de rând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *