Categorii
Opinii

New York Times la comandă

Ziarul New York Times răspunde cerințelor formulate de cititori, dar nu este destul. Cititorii doresc o Pravda mai combativă.

Partajare
 • 26
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ediția din 6 august a ziarului New York Times a fost proiectată inițial cu prima pagină (reprodusă mai sus) conținând un articol de fond central prefațat de un cap de coloană cu textul „Trump Urges Unity Vs. Racism” și intitulat, mai jos, „A National Outcry Over Extremism”.

Cele două titluri înseamnă, în traducere, „Trump cheamă la unitate împotriva rasismului” și „Protest național la adresa extremismului”. Articolul de pe prima pagină prezintă reacția președintelui Trump și altor autorități față de atacurile recente săvârșite de doi bărbați înarmați, care au provocat numeroase victime.

Un bărbat identificat drept Patrick Crusius a împușcat, pe 3 august, 22 de persoane într-un magazin Walmart din El Paso, Texas. A doua zi, pe 4 august, un agresor a deschis focul în apropierea unui bar din Dayton, Ohio, ucigând 9 persoane și provocând rănirea altor 27. Făptașul a fost identificat drept Conner Betts, un tânăr de 24 ani simpatizant Antifa și al Stângii radicale.

Imediat după vizualizarea paginii inițiale numeroși cititori ai ziarului, în frunte cu o serie de politiceni Democrați (majoritatea înscriși în cursa de nominalizare pentru stabilirea candidatului Democrat la președinție în 2020) au stârnit un val de proteste.

Au fost exprimate critici și nemulțumirea față de cele două titluri de pe prima pagină, considerate insuficient de ostile față de președintele Trump.

Furtuna declanșată pe Twitter i-a avut drept protagoniști pe Beto O’Rourke (candidat Democrat la nominalizare) cu observațiile „Incredibil” și „Președintele, care a stimulat ura ce a făcut posibilă tragedia de sâmbătă, nu are ce căuta în El Paso”. Pe Kirsten Gillibrand (candidat Democrat la nominalizare) cu remarca „Nu este adevărat”, referitoare la capul de coloană din ziar unde se afirma „Trump cheamă la unitate împotriva rasismului”. Pe Cory Booker (candidat Democrat la nominalizare) solicitând, în alt tweet, „Vieți depind, la propriu, de o prestație corectă, NYT. Rog îndreptați”.

Pe Bill de Blasio (primarul orașului New York și alt candidat Democrat la nominalizare) cu tweet-ul „Nu este adevărat. Fără valoare”. Și pe nelipsita Alexandra Ocasio Cortez, cu indignare mobilizatoare: „Această primă pagină de ziar să servească drept aducere aminte despre modul în care suprematismul alb este asistat de – și adesea se bazează pe – lașitatea instituțiilor mainstream.”

Redacția New York Times și-a însușit criticile constructive și după puțin timp a difuzat o altă primă pagină, îmbunătățită.

Primul titlu a fost schimbat cu „Atacând ura, dar nu armele de foc”, iar al doilea s-a transformat în „Reacția ostilă față de extremism exercită presiune asupra președintelui”.

Chiar și această modificare a fost considerată drept necorespunzătoare. Jamil Smith, redactor la revista Rolling Stone, a conchis: „Noul titlu este de asemenea de proastă calitate. ‘Atacând ura’?”

O deviză celebră a ziarului New York Times a fost, de-a lungul timpului, „All the news that’s fit to print” sau, în traducere, „Toate știrile demne de tipar”.

Odată cu acest incident deviza s-a transformat în „All the news that’s fit to reprint” sau, în traducere, „Toate știrile demne de a fi retipărite”.

Adolph S. Ochs, antreprenorul care a preluat controlul ziarului în 1896, a exprimat crezul său publicistic într-un editorial din luna aprilie a acelui an și a concentrat viziunea sa în aforismul „Without fear or favor” – „Fără teamă sau favoruri”.

Din păcate incidentul de acum consfințește, în mod oficial, ceea ce devenise implicit pe parcursul timpului: ziarul New York Times știe de frică și face favoruri, deoarece a devenit o gazetă de propangandă a partidului Democrat.

0
Partajare
 • 26
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Emil Borcean

De Emil Borcean

Sunt geolog prin formație universitară și programator software de profesie. Am trăit numeroși ani în Anglia, Canada și Germania. În 2007 am întemeiat patruped:bun biped:rău, unul dintre primele bloguri conservatoare de limbă română. (Titlul parafraza expresia "two legs bad, four legs good" din romanul Ferma Animalelor de George Orwell.)
În anul 2010 am înființat, împreună cu colegii de la blogul Dreapta.net, publicația conservatoare În Linie Dreaptă.
Mă consider un conservator de rând, adică al omului de rând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *