Categorii
Știri

Uniunea Europeană urmează să decidă adupra etichetării privind originea produselor importate din Israel

Potrivit mai multor surse implicate care au vorbit cu Washington Free Beacon, Uniunea Europeană este pregătită să decreteze obligativitatea etichetării produselor importate din teritoriile contestate din Israel cu mesaje de avertisment pentru consumatori, o decizie care ar putea declanșa legile antiboicot americane și ar putea deschide ceea ce experții juridici descriu drept o „cutie a Pandorei” de litigii.

Avocatul general al Curții Europene de Justiție a emis recent un aviz fără caracter obligatoriu, motivând că legislația UE prevede ca produsele fabricate în Israel să fie
etichetate ca provenind din „așezări” și „colonii israeliene”.

Decizia a fost văzută drept o victorie importantă pentru susținătorii mișcării antisemitice Boycott, Divestment, and Sanctions, sau BDS, care încearcă să ducă un război economic împotriva Israelului și cetățenilor săi. Activiștii pro-Israel, precum și companiile evreiești implicate în acest litigiu, văd decizia ca un semn de avertisment nefavorabil, similar cu boicoturile la adresa întreprinderilor evreiești din perioada Holocaustului.

Având în vedere că cei 15 judecători ai Curții Europene de Justiție vor emite curând propria hotărâre obligatorie în acest caz, experții juridici avertizează că o decizie care ar impune o astfel de etichetare ar putea duce la situația în care mărfurile de pe orice teritoriu în litigiu să fie supuse acestei cerințe. De asemenea decizia ar putea declanșa legile antiboicot ale SUA, menite să împiedice tratamentul nedrept pe piața internațională în cazul bunurilor fabricate în Israel.

Brooke Goldstein, avocat pentru drepturile omului și director executiv al proiectului Lawfare, care este implicat în acest litigiu, a calificat decizia inițială a instanței UE drept „pur și simplu scandaloasă”.

„Opinia avocatului general afirmă că mărfurile produse de musulmani trebuie să fie etichetate ca provenind din ‘Palestina‘, iar mărfurile produse de evrei etichetate ca provenind din ‘colonii israeliene‘”, a spus Goldstein. „Și unii și alții trăiesc în aceeași locație geografică, și totuși bunurile evreiești sunt tratate în mod diferit”. (este vorba despre musulmanii și evreii care trăiesc în cadrul statului Israel, n.trad.)

„Poate fi discriminarea mai clară?” a intrebat ea. „Dacă Curtea de Justiție UE confirmă și justifică această acțiune, atunci va degrada statul de drept în Europa și, fără îndoială, se vor produce multe consecințe neintenționate pentru comercianții din UE. Înțelegerea mea este că anumite agenții de protecție a consumatorilor au depus deja plângeri, pentru a cere o etichetare similară a mărfurilor care provin din alte teritorii în litigiu. Acest fiasco al etichetărilor se va transforma într-un coșmar pentru importatorii din UE de mărfuri din oricare dintre toate țările implicate în litigii teritoriale. Am încredere că instanța va afirma că mărfurile trebuie să fie etichetate pentru a indica locația geografică de origine și va respinge presiunea de a politiza etichetările.“

Disputa legală a început mai întâi după ce Franța a adoptat o lege care impunea ca produsele fabricate pe teritoriul israelian al Cisiordaniei să fie etichetate ca provenind dintr-o „colonie israeliană”, etichetare care nu se aplică niciunui alt produs de pe glob.

Termenul de „colonie israeliană” nu este obligatoriu de aplicat în conformitate cu legislația UE curentă și este considerat, de către liderii de afaceri israelieni, ca fiind excesiv.

În urma deciziei franceze fabricantul de vinuri israelian Psagot a intentat un proces împotriva discriminării ilegale la adresa companiilor evreiești. În final acest proces a fost preluat de către cea mai înaltă instanță de justiție din Europa, Curtea Europeană de Justiție.

În prezent, această instanță pare în măsură să confirme opinia avocatului general prin care se impune ca mărfurile israeliene să fie etichetate într-o manieră despre care oponenții spun că este nedreaptă și antisemită.

„Nu sunt psiholog, așa că nu vă pot spune care sunt motivele ce se află în spatele luării în vizor a întreprinderilor deținute de evrei. Poate că antisemitismul își ridică din nou capul urât, poate că este ignoranță oarbă sau chiar o dorință de face ceea ce trebuie „, a declarat Yaakov Berg, director al vinăriei Psagot. „În orice caz, aplicarea actualei directive UE de a eticheta mărfurile producătorilor evrei, și numai ale producătorilor evrei din Cisiordania este discriminatorie și ilegală.”

Berg susține că afacerile evreiești nu ar trebui penalizate pentru politicile adoptate de guvernul israelian, la care liderii europeni se opun.

„Noi nu suntem guvernul israelian”, a spus el. „Vinăria Psagot nu este responsabilă pentru politica guvernului israelian. Dar pentru că suntem proprietarii evrei ai unei vinării dintr-un teren frumos și puternic contestat, suntem luați în vizor și pedepsiți. Și suntem pedepsiți exact pentru că suntem evrei care trăiesc în Iudeea, unde avem toate drepturile de a fi, la fel ca arabii, druzii palestinieni și creștinii ”.

„Nimeni nu ar trebui să fie discriminat din cauza religiei sale”, a spus Berg. „Dacă susțineți un stat palestinian, ați susține atunci un stat palestinian fără evrei? Aceasta pare să fie propunerea UE atunci când spune că afacerile evreiești sunt ilegale în Palestina, dar întreprinderile musulmane nu sunt. În aceeași locație! Un astfel boicot de facto al produselor evreiești, care nu s-a mai văzut de pe vremea Germaniei naziste, ar încălca cu siguranță legislația americană.”

Yohan Benizri, un avocat reprezentând Psagot, a avertizat că o decizie prin care se impune etichetarea mărfurilor fabricate de evrei ar putea stimula apariția altor tipuri de etichetare, excesiv de oneroase.

„Nu este nevoie de pregătire juridică pentru a recunoaște consecințele neintenționate ale adoptării de către UE a unei politici de etichetare politizată”, a spus Benizri. „Dacă Curtea UE decide că locația geografică nu este suficientă și că legislația UE obligă ca fiecare produs provenit fie dintr-un „teritoriu în litigiu”, fie dintr-o țară cu „politici sociale contestabile” să fie etichetat ca atare, atunci piețele UE vor fi aruncate în haos.“

„Vă puteți imagina o situație în care paharele de plastic importate din China ar trebui să fie etichetate cu ‘această țară are o politică de natalitate care permite un singur copil‘, sau gazul din Rusia etichetat cu ‘acesta este un gaz dintr-o țară care ocupă ilegal Crimeea‘, sau produsele din Statele Unite etichetate cu ‘SUA permite pedeapsa capitală și construiește un zid ilegal de frontieră?‘ Etichetele de pe produse vor deveni panouri politice în funcție de capriciile politicienilor din UE, iar fiecare importator din UE își va asuma responsabilitatea pentru nerespectarea acestor legi arbitrare.”

Un purtător de cuvânt al departamentului de stat din SUA a declarat că administrația Trump a fost clară în ce privește obiecțiile sale față de mișcarea BDS și eforturile de a învinovăți statul evreu.

„Departamentul de Stat este conștient de această problemă”, a spus oficialul. „Poziția administrației de a se opune cu fermitate tuturor eforturilor de a boicota, delegitimiza sau izola Israelul este binecunoscută.”


SURSA icon-caret-right   Washington Free Beacon

0
Partajare
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Emil Borcean

De Emil Borcean

Sunt geolog prin formație universitară și programator software de profesie. Am trăit numeroși ani în Anglia, Canada și Germania. În 2007 am întemeiat patruped:bun biped:rău, unul dintre primele bloguri conservatoare de limbă română. (Titlul parafraza expresia "two legs bad, four legs good" din romanul Ferma Animalelor de George Orwell.)
În anul 2010 am înființat, împreună cu colegii de la blogul Dreapta.net, publicația conservatoare În Linie Dreaptă.
Mă consider un conservator de rând, adică al omului de rând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *