Categorii
Știri

Australia adoptă o lege a libertății religioase

Australia a prezentat joi o lege pentru protecția celor care își exprimă credința religioasă în afara locului de muncă, la câteva luni după ce jucătorul de rugby Israel Folau a fost concediat de către federația națională de rugby pentru comentarii publicate pe rețele de socializare. Folau a scris că iadul îi așteaptă pe „bețivi, homosexuali, adulteri”.

Folau este unul dintre cei mai buni jucători de rugby din Australia. El a fost concediat în mai, atât de la echipa națională cât și de la echipa de club, dar susține că este penalizat datorită credinței sale creștine. Oficiali ai federației australiene de rugby susțin că Folau a încălcat codul de conduită al jucătorilor.

Acest caz, nesoluționat definitiv la ora de față, a cauzat o dezbatere națională intensă despre ce anume constituie libertatea religioasă și discursul urii în Australia, precum și măsura în care comentariile publice în afara locului de muncă pot fi reglementate de angajator.

Procurorul general Christian Porter a declarat că noua legislație le va permite australienilor să-și exprime convingerile religioase în afara locului de muncă, atât timp cât acestea nu provocă daune financiare angajatorilor.

Porter a declarat că legislația este necesară, întrucât legile anti-discriminare ale țării nu sunt suficient de cuprinzătoare.

„Australia are un cadru puternic împotriva discriminării, cu protecții specifice pentru cetățeni împotriva discriminării pe baza vârstei, sexului, rasei și dizabilității”, a spus Porter într-un discurs la Sydney.

„Acest proiect de lege lansat astăzi extinde aceste protecții, pentru a oferi protecție împotriva discriminării pe baza religiei, sau credinței religioase sau a lipsei acesteia.”

Comentariile făcute de Folau pe rețelele de socializare și concedierea sa ulterioară de către federația de rugby australiană au declanșat o dezbatere la nivel național, uneori aprinsă, despre libertatea de exprimare și religie.

Folau, un creștin devotat, a depus în instanță o plângere împotriva federației de rugby australiene și a clubului Waratahs din New South Wales, pe motiv de concediere nedreaptă. Plângerea va ajunge în fața tribunalului în februarie 2020, dacă nu se va ajunge la o soluționare în prealabil.

Este de așteptat ca legislația privind libertatea religioasă să fie introdusă în parlament în octombrie, a spus Porter.

Unele grupuri de credință au dorit ca legislația să fie mai largă.

Legislația nu specifică dacă școlile religioase au libertatea de a angaja și concedia salariați în funcție de starea civilă, orientarea sexuală și de alți factori.

În prezent școlile religioase se folosesc de scutiri de la legile anti-discriminare pentru a angaja personalul pe care și-l doresc, dar există posibilitatea ca aceste scutiri să fie contestate, cu excepția cazului în care un astfel de drept este consacrat în legislație.

„Situația este percepută ca fiind urgentă pentru mulți, dar a fost amânată” a declarat Michael Kellahan, director executiv la Freedom for Faith, un think-tank juridic creștin.

„Ar fi fost bine să existe inițiativă în acest sens.”


SURSA icon-caret-right   Reuters

0
Partajare
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Emil Borcean

De Emil Borcean

Sunt geolog prin formație universitară și programator software de profesie. Am trăit numeroși ani în Anglia, Canada și Germania. În 2007 am întemeiat patruped:bun biped:rău, unul dintre primele bloguri conservatoare de limbă română. (Titlul parafraza expresia "two legs bad, four legs good" din romanul Ferma Animalelor de George Orwell.)
În anul 2010 am înființat, împreună cu colegii de la blogul Dreapta.net, publicația conservatoare În Linie Dreaptă.
Mă consider un conservator de rând, adică al omului de rând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *