Categorii
Știri

Unele țigări electronice conțin cantități ridicate de substanțe cancerigene

Oameni de știință au descoperit că unele produse aromatizate din gama țigărilor electronice conțin un nivel ridicat de substanțe chimice care cauzează cancer, adăugând un nou avertisment de sănătate referitor la țigările electronice aromate, pe care guvernul american intenționează să le scoată de pe piață.

Studiul, publicat luni în jurnalul JAMA Internal Medicine, arată că substanța numită pulegona, un potențial cancerigen, este prezentă în cantități alarmante în țigările electronice cu aromă de mentol și mentă și în alte produse de tutun fără fum.

„Înainte de a recomanda țigaretele electronice cu aromă de mentă și mentol drept alternative pentru persoanele care folosesc produse din tutun combustibil, FDA ar trebui să implementeze măsuri pentru atenuarea riscurilor de sănătate legate de această substanță”, a declarat Sven-Eric Jordt, autorul principal al studiului, profesor la departamentului de anestezie al Universității Duke. FDA (Federal Drug Administration) este departamentul american de stat responsabil pentru protecția sănătății publice.

Potrivit studiului pulegona, o componentă a extractelor de ulei preparate din plante de mentă, poate cauza cancer la ficat, metaplazie pulmonară și alte neoplasme atunci când este administrată oral la rozătoare.

Drept răspuns la petițiile grupurilor de consumatori FDA a interzis anul trecut pulegona ca aditiv alimentar.

Cercetătorii au comparat cantitățile de pulegonă raportate de centrele de sănătate pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA cu datele privind riscul de expunere furnizate de FDA. Ei au descoperit că nivelul din țigările electronice și din tutunul fără fum a depășit limitele care provoacă îngrijorare. În schimb, conform studiului, concentrația acestei substanțe din țigările mentolate obișnuite (cu combustie) este sub un nivel alarmant.

Administrația Trump a anunțat săptămâna trecută că intenționează să interzică vânzarea de țigări electronice aromate, după izbucnirea unui focar de boli pulmonare legate de astfel de produse care a afectat 450 de persoane și a ucis cel puțin șase.

Pulegona este un compus organic natural obținut din uleiuri care provin din diverse plante, cum ar fi Nepeta cataria, sau Mentha piperita .

Substanța se prezintă ca un lichid uleios incolor limpede, care are un miros plăcut, similar cu menta și camforul. Este utilizată ca agent aromatizant, în parfumerie și aromaterapie.

S-a raportat că substanța este toxică pentru șobolani dacă se consumă o cantitate mare.

Pulegona este, de asemenea, un insecticid – cel mai puternic dintre cele trei insecticide care apar în mod natural la multe specii de mentă.


SURSA icon-caret-right   Xinhua

0
Partajare
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Emil Borcean

De Emil Borcean

Sunt geolog prin formație universitară și programator software de profesie. Am trăit numeroși ani în Anglia, Canada și Germania. În 2007 am întemeiat patruped:bun biped:rău, unul dintre primele bloguri conservatoare de limbă română. (Titlul parafraza expresia "two legs bad, four legs good" din romanul Ferma Animalelor de George Orwell.)
În anul 2010 am înființat, împreună cu colegii de la blogul Dreapta.net, publicația conservatoare În Linie Dreaptă.
Mă consider un conservator de rând, adică al omului de rând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *