Categorii
Opinii

Să râdem cu Dan Barna și USR

„Eu nu spun că voi fi președintele tuturor românilor, eu voi fi președinte al tuturor românilor. Este o diferență foarte importantă”, ne spune Dan Barna într-un clip de campanie. Am înțeles unde bate omul. Vrea să ne convingă că el va fi un om al faptelor, nu al inflației de vorbe goale.

Nu este campanie electorală, locală sau națională, în care să nu avem și partidul/candidatul/omul faptelor. Este un ingredient nelipsit al oricărui scrutin. Oricât de tocită ar fi tema, întotdeauna se va găsi cel puțin un candidat care să marșeze pe ea. Singura originalitate la care mai putem spera privește modul în care ne este servită această idee răsuflată.

Dan Barna „a ales” calea umorului involuntar. Am utilizat ghilimelele, pentru că nu e vorba de o alegere conștientă. Omul chiar a vrut să pară serios când ne-a spus-o. Așadar, dacă nu este o alegere, atunci putem spune că este vorba de ceva gen „born this way”. Dan Barna are un umor involuntar înnăscut. Talentul nu ți-l alegi, dar poți să-l șlefuiești. Iar la acest lucru te pot ajuta cei din jur, familia, colegii, consilierii. Rostul unui staff de campanie este de a te ajută să te prezinți cât mai onorabil în fața alegătorilor. Cum se face că partidul profesioniștilor de tot felul, al celor care susțin meritocrația în orice domeniu, a lăsat să iasă pe piață un clip în care președintele partidului și, totodată, candidatul USR/PLUS la prezidențiale își începe discursul cu o platitudine ridicolă? Asta e fraza de impact cu care vrea să ne cucerească Barna și USR?

Și totuși, poate că este ceva mai mult aici. Poate este vorba de un discurs intelectual de un mare rafinament, ale cărui subtilități ne scapă la prima vedere (auzire). Dacă este o trimite discretă la paradoxul lui Epimenide, cretanul? Nu este USR partidul oamenilor deștepți, inteligenți, profesioniști? Sigur asta trebuie să fie. Dar oare ce vrea să ne spună candidatul?

Eu nu spun că vă voi spune adevărul, eu chiar spun adevărul. Eu nu spun că sunt un cap vorbitor, eu chiar sunt un cap vorbitor. Este o diferență foarte importantă.

Ce-aș putea să mai adaug?

Eu nu spun că „nu te voi vota”, eu nu te voi vota. Este o diferență nesemnificativă.

0
Partajare
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *