Categorii
Știri

500 oameni de știință și ingineri, într-o scrisoare deschisă către ONU: nu există o urgență climatică

Mai puțin remarcat pe fondul reproșurilor și acuzațiilor adresate de Greta Thunberg șefilor de state și guverne reuniți săptămâna trecută la ONU, un grup de 500 oameni de știință, ingineri și alte părți interesate a transmis un mesaj foarte diferit: „Nu există o urgență climatică.”

Declarația Europeană a Climei, promovată de Fundația pentru Informații Climatice din Amsterdam (CLINTEL), a descris principalele modele climatice în uz drept „inadecvate” și i-a solicitat secretarului general al ONU, Antonio Guterres, să adopte o politică climatică bazată pe „știință solidă”.

Scrisoarea, datată pe 23 septembrie, este semnată de experți din 23 de țări. Majoritatea semnatarilor provin din Europa (Belgia, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Norvegia, Marea Britanie) dar printre semnatari se numără și oameni de știință din Statele Unite, Canada, Australia, Noua Zeelandă și America de Sud.

Din scrisoare:

O rețea globală formată din peste 500 oameni de știință experimentați și bine informați în domeniul climatic și în domenii conexe are onoarea de a înmâna Excelenței Dvs. Declarația Europeană Climatică atașată, la care semnatarii acestei scrisori sunt reprezentanții naționali. Modelele climatice generale pe care se bazează în prezent politicile climatice internaționale nu sunt adecvate pentru acest scop.

Prin urmare este neomenos, precum și imprudent, să pledăm pentru risipirea a trilioane de dolari pe baza rezultatelor unor astfel de modele imature. Politicile climatice actuale subminează în mod inutil și grav sistemul economic, punând în pericol numeroase vieți din țările care nu au acces la energie electrică fiabilă și disponibilă la un preț convenabil. Vă solicităm să adoptați o politică climatică bazată pe știință solidă, principii economice realiste și preocupare reală față de cei care pot fi vătămați de încercări costisitoare, dar inutile de estompare [a schimbărilor climatice].

Iată punctele specifice evidențiate în scrisoare:

1 Factori naturali, precum și antropogeni, determină încălzirea climei.

2. Încălzirea este mult mai lentă decât s-a prevăzut.

3. Politicile climatice se bazează pe modele inadecvate.

4. Dioxidul de carbon nu este un poluant. El este un nutrient pentru vegetație, un element esențial pentru toată viața de pe Pământ. Fotosinteza este o binecuvântare. Mai mult CO2 este benefic pentru natură, înverzind planeta: dioxidul de carbon suplimentar din aer a dus la creșterea biomasei globale reprezentată de plante. De asemenea este benefic pentru agricultură, crescând randamentul culturilor agricole la nivel mondial.

5. Încălzirea globală nu a dus la creșterea numărului de catastrofe naturale.

6. Politicile climatice trebuie să respecte realitățile științifice și economice.

7. Nu există o urgență climatică. Prin urmare nu există niciun motiv de panică.

Semnatarii i-au cerut domnului Guterres să pună declarația pe agenda ONU pentru reuniunea care s-a încheiat luni – ceea ce nu s-a întâmplat – și să organizeze o întrunire a oamenilor de știință „de ambele părți ale dezbaterii climatice la începutul anului 2020”.

Guus Berkhout, profesor emerit de geofizică la Universitatea de Tehnologie din Delft și co-fondator al CLINTEL, a spus că instituții ca ONU sunt foarte dificil de convins să participe la dezbaterea unor astfel de subiecte.

„Noi promovăm o discuție științifică la cel mai înalt nivel între ambele părți ale dezbaterii climatice, dar până acum ne-am lovit de refuz”, a spus domnul Berkhout într-un e-mail. „Ei vin mereu cu același argument: ei au dreptate și noi greșim. Punct!”

Discuția ONU avansează într-adevăr rapid în ceea ce privește realizarea unei neutralități carbonice, cu factorii de decizie politică, cercetătorii și mass-media solicitând măsuri urgente pentru a combate „criza climatică” și „urgența climatică”.

„Avem nevoie de planuri mai concrete, de mai multă ambiție din partea mai multor țări și din lumea de afaceri”, a spus dl. Guterres într-o declarație din 23 septembrie. „Avem nevoie de toate instituțiile financiare, publice și private, pentru a alege, o dată pentru totdeauna, economia verde.”

Dan Shepard, purtător de cuvânt al ONU, a declarat că organismul este ghidat de Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC), adăugând că orice „dovadă convingătoare contrară” ar trebui „adusă la cunoștința grupurilor de lucru ale IPCC”.

„Dezbaterea științifică este departe de a fi concluzionată”, a spus domnul Berkhout.

CLINTEL a fost fondat în acest an de către domnul Berkhout și jurnalistul Marcel Crok, cu o subvenție primită de la antreprenorul imobiliar olandez Niek Sandmann.

Declarația poate fi accesată aici.


SURSA icon-caret-right   Washington Times

0
Partajare
  • 446
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Emil Borcean

De Emil Borcean

Sunt geolog prin formație universitară și programator software de profesie. Am trăit numeroși ani în Anglia, Canada și Germania. În 2007 am întemeiat patruped:bun biped:rău, unul dintre primele bloguri conservatoare de limbă română. (Titlul parafraza expresia "two legs bad, four legs good" din romanul Ferma Animalelor de George Orwell.)
În anul 2010 am înființat, împreună cu colegii de la blogul Dreapta.net, publicația conservatoare În Linie Dreaptă.
Mă consider un conservator de rând, adică al omului de rând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *