Categorii
Știri

Islamistul francez care a ucis patru persoane la sediul central al poliției din Paris avea permis de acces la informații secrete de cel mai înalt nivel

Mickaël Harpon, cel care a înjunghiat mortal, pe 3 octombrie, trei ofițeri de poliție și o femeie funcționar public la sediul poliției din Paris, a fost un islamist radical care beneficia de un permis de acces de cel mai înalt nivel la informații secrete și la toate calculatoarele din direcția de informații a prefecturii de poliție, cunoscută sub numele de DRPP.

DRPP este o instituție responsabilă pentru supravegherea suspecților islamiști radicali. Cu toate acestea Harpon a continuat să lucreze acolo, chiar și după ce a dat semne de radicalizare. Acest detaliu uluitor a zguduit administrația președintelui Emmanuel Macron. Christophe Castaner, ministrul de interne, a admis că statul „nu a funcționat corespunzător”, dar a negat existența unui „scandal de stat”.

„Atacul de la Paris arată că otrava islamului radical a pătruns în inima aparatului de stat”, se afirmă în editorialul din Le Figaro, care a concluzionat că statul refuză să recunoască acest lucru.

Harpon, în vârstă de 45 ani și originar din Indiile de Vest, era un tehnician de calculatoare surdo-mut. Dl Castaner l-a descris inițial ca un angajat fără probleme de comportament. Acum Dreapta solicită demisia lui Castaner. Ministrul s-a apărat luni, afirmând că a spus „adevărul așa cum era cunoscut” în orele imediat după atac.

Nu se știe dacă Harpon a divulgat colegilor săi islamiști secretele la care a avut acces, a spus dl Castaner la radio France Inter. „Nu pot garanta că nu s-a folosit de permisul său de acces pentru a scurge informații. Deocamdată nimic nu indică faptul că ar fi făcut acest lucru.”

Senatorul Christian Cambon, șeful comisiei parlamentare pentru serviciile secrete, care îl va interoga marți pe dl Castaner, a declarat că Harpon a avut acces la numele și adresele de domiciliu ale tuturor agenților de poliție. „Este înspăimântător să-ți imaginezi ce ar fi putut face cu informații atât de confidențiale”, a spus dl Cambon.

Poliția a găsit stick-uri USB cu date despre zeci de ofițeri de poliție precum și videoclipuri de propagandă ale statului islamic în apartamentul lui Harpon, a raportat televiziunea France 2 luni seara.

Harpon a participat la rugăciuni la moscheea din Gonesse, districtul din nordul Parisului unde locuia. El începuse recent să poarte robe musulmane la moschee și îi frecventa pe salafiști – musulmani care interpretează Coranul în mod literal și predică întoarcerea la vremurile profetului. Le Figaro a informat că telefonul său mobil conținea informații de contact cu un predicator radical care se afla sub supravegherea poliției.

Niciun grup jihadist nu și-a revendicat responsabilitatea pentru acțiunile lui Harpon. Nu există nicio dovadă, a spus dl Castaner, „a unui sistem organizat cu o celulă de acțiune organizată”.

Éric Diard, un deputat conservator din Adunarea Națională și autorul unui raport asupra islamismului infiltrat în serviciile publice, a declarat că în cazul lui Harpon au existat „lumini de avertizare intermitente”. În raportul dlui Diard se spune că 30 de polițiști și 80 de angajați ai aeroportului din Paris sunt sub supraveghere, datorită radicalizării.

După ce în ianuarie 2015 au fost asasinați 12 jurnaliști la sediul publicației Charlie Hebdo, Harpon le-a spus colegilor săi că victimele „au meritat-o”. El refuza să le pupe pe ambii obraji pe colegele sale de sex feminin, așa cum este obiceiul în birourile franceze.

Harpon s-a convertit la islam în 2008 și a fost căsătorit cu o femeie musulmană marocană care este și ea surdă. Ea a declarat poliției că a avut viziuni cu o seară înaintea crimelor. Harpon a ieșit în pauza de prânz, a cumpărat două cuțite ceramice de bucătărie, s-a întors în prefectură și și-a ucis colegii.

Harpon și soția sa au schimbat 33 de mesaje text în acea dimineață, toate de natură religioasă. „Fie ca Allah să te ierte”, a fost ultimul ei mesaj pentru soțul ei.

Numeroși francezi sunt uimiți de faptul că superiorii lui Harpon au ignorat comportamentul său. Castaner a spus că în viitor se va acționa imediat după observarea indicațiilor de radicalizare. Aproximativ 20 de ofițeri au fost expulzați din poliția franceză după atacurile jihadiste din 2015-16.

Se știe că DRPP a renunțat să-i mai supravegheze pe frații Kouachi, care au comis atrocitatea de la Charlie Hebdo, și pe unul dintre ucigașii responsabili de masacrul Bataclan. De asemenea a ignorat și o referință la Saint-Étienne de Rouvray, un oraș mic din Normandia, dintr-un mesaj text schimbat între islamiști. O săptămână mai târziu ei au ucis acolo un preot.


SURSA icon-caret-right   Irish Times

0
Partajare
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Emil Borcean

De Emil Borcean

Sunt geolog prin formație universitară și programator software de profesie. Am trăit numeroși ani în Anglia, Canada și Germania. În 2007 am întemeiat patruped:bun biped:rău, unul dintre primele bloguri conservatoare de limbă română. (Titlul parafraza expresia "two legs bad, four legs good" din romanul Ferma Animalelor de George Orwell.)
În anul 2010 am înființat, împreună cu colegii de la blogul Dreapta.net, publicația conservatoare În Linie Dreaptă.
Mă consider un conservator de rând, adică al omului de rând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *