Categorii
Știri

Organizația „Extinction Rebellion” încearcă să blocheze metroul londonez, călătorii se opun

Membri ai organizației Extinction Rebellion au blocat temporar circulația metroului londonez, în semn de protest față de ceea ce ei numesc reacția neadcvată a guvernului britanic la pericolul iminent al încălzirii globale.

Protestatarii s-au urcat pe vagoanele de metrou la o oră de vârf, în timp ce garnitura de tren se afla în stație, și nu au mai permis plecarea. Pe linia Jubilee, în stația Canning Town, mulțimea evacuată din tren pe peron i-a huiduit pe protestatari și în final i-a dat jos cu forța.

Grupul „Extinction Rebellion” este cunoscut pentru tacticile sale de perturbare a traficului din centrul Londrei. O modalitate de protest a constat în lipirea, la propriu, a protestatarilor de diverse obiecte fizice din perimetre publice larg circulate.

În aprilie 2019 o femeie și-a lipit sânii de caldarâmul străzii din dreptul birourilor Goldman Sachs, iar adezivul folosit a fost atât de puternic încât poliția a fost nevoită să cheme o echipă dotată cu echipament special de desprindere.

Într-o investigație publicată în iulie și condusă de Richard Walton, fost director al diviziei de antiterorism din cadrul Scotland Yard, se subliniază faptul că „Extinction Rebellion” (XR) are o agendă „subversivă” înrădăcinată în „extremismul politic al anarhismului”, iar schimbările climatice sunt mai degrabă un pretext pentru o activitate politică radicală.

În raport se spune că există numeroase dovezi conform cărora liderii XR pledează în favoarea „revoluției” pentru răsturnarea capitalismului, a protestelor în masă și încălcării legilor, toate cu scopul de a provoca colaps social și prăbușirea instituțiilor democratice.

XR a fost fondat de organizațiile Compassionate Revolution Ltd și Rising Up!, care la rândul lor au fost formate din activiști implicați în grupuri de acțiune directă cum ar fi Occupy, Plane Stupid și Reclaim the Power. O caracteristică generală a acestor grupuri constă în proslăvirea „revoluției”, redistribuirea averilor și înfierarea poliției drept „instrument fascist”.

Un tweet din aprilie, șters ulterior, a declarat: „Această mișcare este cea mai bună șansă pe care o avem de a doborî capitalismul.”

Gail Bradbrook, membru fondator al XR, a afirmat într-o conferință: „Nesupunerea civilă este esențială în acest moment… Eu nu organizez proteste, organizez o rebeliune împotriva guvernării.”

Roger Hallam, de asemenea cofondator XR, a spus cu altă ocazie: „Vom crea o democrație adecvată scopului și da, unii ar putea muri pe parcurs.”

Stuart Basden, alt cofondator, a publicat un manifest intitulat „Extinction Rebellion isn’t about the Climate”, în care enunță clar: „Sunt aici pentru a spune că XR nu are legătură cu clima. Prăbușirea climei este un simptom al unui sistem toxic care a otrăvit modul în care ne raportăm între noi ca oameni și la întreaga viață din jur. Acest sistem s-a agravat atunci când ‘civilizația’ europeană a fost răspândită pe tot globul prin cruzime și violență, (mai ales) în ultimii 600 ani de colonialism, deși rădăcinile contaminării sunt mult mai vechi.”

Manifestul enumeră viciile capitale ale societății britanice din prezent – suprematismul alb, patriarhatul, eurocentrismul, hetero-seximsul, ierarhia de clasă – și afirmă că problema climatică este doar un simptom al acestor vicii. Prin urmare XR își propune să lupte în egală măsură și împotriva cauzelor adevărate ale răului, așa cum au fost identificate în cele cinci vicii de căpătâi.

Printre celebritățile care susțin ER se numără Rowan Williams (fost arhiepiscop al bisericii anglicane), scriitorii Philip Pullman și Margaret Atwood, profesorul american neomarxist Noam Chomsky, actorii Emma Thompson și Jude Law, cântăreața Natalie Imbruglia, Adam Clayton de la formația U2, manechinul Lily Cole, fotomodelul Daisy Lowe și Greta Thunberg.


SURSA icon-caret-right   Telegraph

0
Partajare
  • 67
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Emil Borcean

De Emil Borcean

Sunt geolog prin formație universitară și programator software de profesie. Am trăit numeroși ani în Anglia, Canada și Germania. În 2007 am întemeiat patruped:bun biped:rău, unul dintre primele bloguri conservatoare de limbă română. (Titlul parafraza expresia "two legs bad, four legs good" din romanul Ferma Animalelor de George Orwell.)
În anul 2010 am înființat, împreună cu colegii de la blogul Dreapta.net, publicația conservatoare În Linie Dreaptă.
Mă consider un conservator de rând, adică al omului de rând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *