Categorii
Opinii

Necrologul unui terorist, satira de sâmbătă seara și celălalt raid

De ieri a început să cadă cîte-un jihadist. Acum a stat. Presa venerabilă este în doliu și alte întîmplări din ultimele 48 de ore.

Partajare
 • 74
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Într-un interval de câteva ore ziarul Washington Post a schimbat de trei ori titlul necrologului dedicat lui Abu Bakr al-Baghdadi, eliminat sâmbătă noaptea de un comando american.

În prima variantă necrologul se intitula “Abu Bakr al-Baghdadi, ‘teroristul-șef’ al Statului Islamic, moare la 48 de ani“.

Titlul necrologului este modificat curând după aceea și devine “Abu Bakr al-Baghdadi, învățat religios auster la cârma Statului Islamic, moare la 48 de ani“ – imaginea de sub titlul articolului de față.

În urma criticilor ziarul modifică titlul a treia oară, de această dată în “Abu Bakr al-Baghdadi, conducătorul extremist al Statului Islamic, moare la 48 de ani“. Acum apelativul extremist nu mai este încadrat de ghilimele, ca în cazul „teroristului” din prima versiune.

În cuprinsul necrologului ziarul recunoaște că Baghdadi a condus ISIS cu o „brutalitate șocantă”, dar pune accentul pe cariera sa academică: „Omul care avea să devină liderul fondator al celui mai brutal grup terorist din lume și-a petrecut anii timpurii ai perioadei sale adulte în calitate de cadru universitar obscur, vizând o viață liniștită ca profesor de drept islamic”.

Motivul pentru care ziarul a decis să scoată în evidență cariera de învățat și pedagog a lui Baghdadi este neclar, dar subliniază involuntar faptul că Statul Islamic a urmat în mod strict preceptele și acțiunile fondatorilor islamici.

Nu este singura aberație din acest an. Cu ocazia aniversării unei jumătăți de centenar de la prima aselenizare, publicația deplângea rasismul și sexismul programului spațial dezvoltat la NASA. Materia cenușie care a făcut posibilă acea realizare istorică era ambalată în piele prea albă și cu aparatură periferică de reproducere prea elongată. Foarte incorect politic.

Deviza adoptată de Washington Post afirmă că „Democrația moare în întuneric”, dar incidentul de față (împreună cu altele din trecut) arată că venerabila publicație orbecăie mai abitir. Washington Post, împreună cu New York Times, CNN și alte fost venerabile instituții de presă, confirmă altă certitudine: liliecii mor în întuneric.

Și Bloomberg este impresionat de Al-Baghdadi. Aici se adoptă tiparul de divertisment „de la neica nimeni la vedetă” și ni se spune că „Abu Bakr al-Baghdadi, conducătorul Statului Islamic, s-a transformat dintr-un învățător obscur de recitare a versetelor coranice în cârmuitorul unei entități care a cuprins porțiuni din Siria și Irak”. Copii, iată o poveste cu deznodământ inspirător, cum un dascăl, prin sîrg și cu răbdare, a devenit cârmuitor de entitate!

Saturday Night Live (SNL) este o veche emisiune tv de satiră și umor. De asemenea venerabilă, a debutat în 1975 și de-a lungul timpului au căpătat notorietate aici actori ca John Belushi, Chevy Chase, Bill Murray, Eddie Murphy, Chris Rock și lista continuă. SNL îi venerează pe Democrați și îi detestă pe Republicani. De aceea nimic surprinzător la cea mai recentă emisiune. Alec Baldwin într-un scheci parodie, în rolul lui Trump, prezidează un miting și lângă el apare Pete Davidson, actor interpretând un terorist care îi mulțumește președintelui:

„Am fost prizonier în Siria până săptămâna trecută când m-ai eliberat, așa că am vrut doar să spun, mulțumesc că ai readus locuri de muncă pentru ISIS. Și promit că o să fac ISIS din nou grozav!”

„Grozav, ce tip minunat”, răspunde Alec Baldwin. „ISIS a revenit în stil mare, mare, oameni buni. Și noi adorăm asta, nu-i adevărat?”

Știți când a fost difuzată această capodoperă? În aceeași noapte de sâmbătă când comandoul militar trimis de Trump îl lichida pe Al-Baghdadi. Ironia soartei este mai satirică decât comedia scremută.

După ce și-a pierdut capul, ISIS a rămas și fără cuvinte. Într-un alt raid, după eliminarea lui Al-Baghdadi, a pierit și Abu Hassan al-Muhajir, purtătorul de cuvânt al Statului Islamic. A fost o operațiune desfășurată împreună cu kurzii din cadrul Forțelor Democrate Siriene (FDS).

„Al-Muhajir, mâna dreaptă a lui Baghdadi și purtătorul de cuvânt al ISIS, a fost vizat în satul Ain al-Baydah, lângă Jarablus, într-o operațiune coordonată între serviciile de informații FDS și armata americană”, a comunicat pe Twitter Mazloum Abdi, comandantul kurd al FDS. Organizația britanică Syrian Observatory for Human Rights, cu reprezentanți în zonă, a confirmat moartea lui Muhajir, împreună cu alți patru membri ISIS care îl însoțeau.

Ce concluzie se poate trage de aici? Curățenia de toamnă este în toi și de aceea kurzii se simt foarte trădați de Trump.

0
Partajare
 • 74
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Emil Borcean

De Emil Borcean

Sunt geolog prin formație universitară și programator software de profesie. Am trăit numeroși ani în Anglia, Canada și Germania. În 2007 am întemeiat patruped:bun biped:rău, unul dintre primele bloguri conservatoare de limbă română. (Titlul parafraza expresia "two legs bad, four legs good" din romanul Ferma Animalelor de George Orwell.)
În anul 2010 am înființat, împreună cu colegii de la blogul Dreapta.net, publicația conservatoare În Linie Dreaptă.
Mă consider un conservator de rând, adică al omului de rând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *