Categorii
Știri

Proteste răspândite în Iran datorită scumpirii benzinei

Protestatari înfuriați de creșterea cu 50% a prețului la benzină – comercializarea benzinei este monopol de stat în Iran – au blocat sâmbătă traficul în marile orașe și s-au confruntat ocazional cu poliția, după o noapte de manifestații punctate de focuri de armă, în cadrul unor violențe care ar fi ucis cel puțin o persoană.

Protestele au reînnoit presiunile asupra guvernului iranian, care luptă să surmonteze sancțiunile impuse de SUA și care afectează țara după ce președintele Donald Trump a retras unilateral America din acordul nuclear al Teheranului cu puterile mondiale.

Deși în mare parte pașnice, manifestațiile au degenerat în violență în mai multe cazuri, diverse videoclipuri online arătând ofițeri de poliție folosind gaze lacrimogene împotriva protestatarilor și mulțimi incendiind mașini. Protestele reprezintă un risc politic pentru președintele Hassan Rouhani înaintea alegerilor parlamentare din februarie anul viitor și exemplifică, de asemenea, furia larg răspândită în rândul celor 80 milioane de locuitori ai Iranului, care și-au văzut economiile evaporându-se pe fondul penuriei de locuri de muncă și al devalorizării monedei naționale.

Manifestările au izbucnit în numeroase orașe, în orele următoare deciziei lui Rouhani de vineri dimineață de a reduce subvențiile pentru benzină, cu scopul a finanța ajutoare sociale suplimentare pentru săracii din Iran. Benzina din țară rămâne în continuare printre cele mai ieftine din lume, noile prețuri ajungând până la un minim de 15.000 riali pe litru – cu 50% în creștere față de ziua precedentă. Aceasta înseamnă 13 cenți pe litru sau aproximativ 50 cenți pe galon (sau 3,78 litri). În comparație, un galon de benzină obișnuită în SUA costă 2,60 dolari americani.

Dar într-o țară în care mulți lucrează ca șoferi de taxi neautorizați, benzina ieftină este considerată un drept din naștere. Iranul posedă a patra cea mai mare rezervă de petrol brut din lume. Deși era de așteptată de luni întregi, decizia i-a luat totuși pe mulți prin surprindere și a stârnit demonstrații imediate.

Violențele au izbucnit vineri seară în Sirjan, un oraș la aproximativ 800 de kilometri sud-est de Teheran. Agenția de știri IRNA a declarat că „protestatarii au încercat să dea foc depozitului de petrol, dar au fost opriți de poliție”. Nu a dat detalii, dar videoclipurile online care circula pe mediile iraniene de socializare au arătat un incendiu la depozit, în vacarmul sirenelor din fundal. Alt videoclip a surprins o mulțime mare care striga: „Rouhani, să-ți fie rușine! Lasă țara în pace!”

Mohammad Mahmoudabadi, un oficial din Sirjan al ministerului de interne, a declarat ulterior la televiziunea de stat că poliția și manifestanții au schimbat focuri de armă, mai mulți fiind răniți. El a spus că mulți protestatari erau pașnici, dar bărbați mascați înarmați cu arme de foc și cuțite s-au infiltrat ulterior în demonstrație.

„Au insistat să ajungă la depozitul de petrol și să creeze panică”, a spus Mahmoudabadi.

Agenția de știri semi-oficială ISNA l-a citat ulterior Mahmoudabadi, care a declarat că violențele au ucis o persoană.

În provincia Khuzestan, bogată în petrol, videoclipurile online au arătat că poliția arunca gaz lacrimogen asupra mulțimilor. În Khorramshahr, un oraș din această provincie, s-au tras de asemenea focuri de armă, așa cum s-a putut auzi într-un scurt clip redat de televiziunea de stat. Această regiune este de mult timp un butoi de pulbere politică, cu populația sa etnică arabă care se simte desconsiderată de majoritatea de limbă persană a țării.

Sâmbătă dimineață, la începutul săptămânii de muncă iraniene, protestatarii au blocat circulația mașinilor pe principalele artere din capitală. Potrivit videoclipurilor online protestatari pașnici au blocat traficul pe autostrada Imam Ali din Teheran, solicitând poliției să li se alăture, în timp ce cădea prima zăpadă a sezonului. Mai târziu un autocamion a aruncat cărămizi pe carosabil, în uralele mulțimii.

O mulțime largă a demonstrat și în orașul Kermanshah și ulterior a fost atacată de poliție cu gaze lacrimogene. Alte ciocniri s-au înregistrat în Tabriz, un alt oraș iranian important. Videoclipurile online au confirmat raportările Associated Press cu privire la proteste.

Astfel de proteste necesită aprobarea prealabilă a ministerului de interne iranian, deși autoritățile permit în mod obișnuit demonstrații la scară mică în privința problemelor economice, mai ales după ce țara a fost afectată de devalorizarea monedei naționale. Abdolreza Rahmani Fazli, ministrul de interne, a avertizat ulterior la televiziunea de stat că autoritățile vor riposta la orice încercare de amenințare la adresa securității naționale.

Nu a fost imediat clar dacă poliția a făcut arestări. Televiziunea de stat iraniană a difuzat vineri seară un segment care încerca să conteste relatările despre proteste ale posturilor de știri prin satelit ale opoziției, numind videoclipurile înregistrate la demonstrații drept „fake news”. Drept răspuns, demonstranții din numeroase videoclipuri distribuite online au început să identifice sâmbătă ora și locul scenelor înfățișate în înregistrările video.

Între timp, potrivit grupului NetBlocks care monitorizează accesul la internet la nivel mondial, accesul la internet în Iran a înregistrat întreruperi și tăieri de acces începând cu vineri seara și continuând sâmbătă. Sâmbătă seara „datele de rețea în timp real aratau o conectivitate scăzută la doar 7% din nivelul obișnuit după 12 ore de deconectări progresive ale rețelei, pe măsură ce protestele publice au continuat în toată țara”, a declarat NetBlocks.

„Aceste întreruperi continue au fost cele mai grave înregistrate în Iran de la venirea la putere a președintelui Rouhani și cele mai severe înregistrate de NetBlocks în orice țară, din punct de vedere al complexității tehnice și a extinderii”, a declarat grupul. Site-urile mass-media de stat au apărut afectate de întreruperi abia duminică.

Scandările protestatarilor au reflectat multe din nemulțumirile protestelor economice de la sfârșitul anului 2017, care au dus la aproape 5.000 de arestări raportate și cel puțin 25 de persoane ucise. Unii au criticat cheltuielile Iranului în străinătate pentru susținerea palestinienilor și altora, în timp ce oamenii din țară rămân săraci. Între timp alte proteste continuă în Irak și Liban, două națiuni din Orientul Mijlociu care adăpostesc organizații sponsorizate de Iran cruciale pentru influența Teheranului în străinătate.

Iranul suferă de mult timp de probleme economice, de când revoluția islamică din 1979 a întrerupt legăturile țării, vechi de decenii, cu SUA. A urmat războiul de opt ani cu Irak în anii 1980, care a tensionat și mai mult economia.

Prăbușirea acordului nuclear a agravat aceste probleme. Rialul iranian, care tranzacționa la 32.000 pentru un dolar la momentul acordului, s-a deteriorat sâmbătă la 122.600 pentru un dolar. Iranul încalcă de mai mult timp termenii acordului, întrucât încearcă să forțeze Europa să găsească o modalitate de a-i permite să vândă țiței peste hotare, în ciuda sancțiunilor americane.

Henry Rome, analist la Eurasia Group, a declarat că, după protestele în masă din 2017 Rouhani a fost nevoit să renunțe la planul de atunci de a crește prețul carburanților cu 50%.

„Guvernul a fost în mod clar conștient de acest risc: anunțul de acum a fost făcut în mijlocul nopții, înainte de weekend”, a spus Roma. „A intrat în vigoare imediat și a fost anunțat fără consultare directă cu parlamentarii.”


SURSA icon-caret-right   Associated Press

0
Partajare
  • 22
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Emil Borcean

De Emil Borcean

Sunt geolog prin formație universitară și programator software de profesie. Am trăit numeroși ani în Anglia, Canada și Germania. În 2007 am întemeiat patruped:bun biped:rău, unul dintre primele bloguri conservatoare de limbă română. (Titlul parafraza expresia "two legs bad, four legs good" din romanul Ferma Animalelor de George Orwell.)
În anul 2010 am înființat, împreună cu colegii de la blogul Dreapta.net, publicația conservatoare În Linie Dreaptă.
Mă consider un conservator de rând, adică al omului de rând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *