Categorii
Știri

Proteste masive în Franța împotriva planului anunțat de eliminare a pensiilor speciale

Aproximativ un milion de oameni au ieșit joi pe străzile din Franța împotriva unei anunțate reforme a pensiilor, în cea mai mare grevă de când Emmanuel Macron a preluat puterea, văzută ca un moment foarte delicat pentru președinția sa.

Țara s-a blocat joi, pe măsură ce școlile, stațiile de cale ferată și clădirile publice au fost închise în această zi care a fost supranumită „joia neagră”. A fost una dintre cele mai copleșitoare greve din trecutul recent, evocând greva din 1995 când Franța a fost paralizată timp de trei săptămâni.

Activiști de extremă stânga au atacat poliția și au declanșat incendii în centrul Parisului, în timp ce protestele împotriva planurilor președintelui Macron de reformă a pensiilor au degenerat în ​​violență. Ofițerii de poliție au fost întâmpinați cu o grindină de cărămizi și alte obiecte aruncate de extremiștii care se infiltraseră într-un marș sindical. Focuri de artificii au fost folosite ca arme de luptă de către protestatari cu ocazia ciocnirilor din Place de la République.

Oficialii au declarat că aproximativ 500 de activiști violenți, îmbrăcați în negru și purtând măști, s-au alăturat manifestației din centrul Parisului și s-au organizat în grupuri de 20 sau 30 de persoane, atacând poliția și provocând haos. Aceștia au dat foc la șantiere de construcții, coșuri de gunoi stradale și la magazinele de-a lungul traseului.

Élisabeth Borne, ministrul transporturilor, a declarat că se așteaptă ca întreruperea transportului public să continue vineri. Liderii sindicali prognozează că țara va fi în continuare blocată și săptămâna viitoare. Cu nouă din zece trenuri anulate, unsprezece din cele paisprezece linii de metrou ale Parisului au fost închise, iar mai mult de jumătate din învățătorii și profesorii țării nu s-au prezentat la catedră, milioane de muncitori și copii rămânând acasă.

Și „vestele galbene” au revenit în stradă, blocând sensurile giratorii, drumuri și depozite de benzină. Poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a-i îndepărta pe cei aproximativ 300 care blocaseră un sens giratoriu în Rouen, Normandia. Șoferii de camion s-au adăugat la perturbări conducând în ritm de melc de-a lungul drumurilor principale de provincie, pentru a cauza blocaje de trafic de lungă durată.

Sindicatele studențești s-au alăturat protestelor, două persoane suferind răni minore când au fost înjunghiate în afara universității din Montpellier, în ceea ce pare a fi fost o ciocnire între un grup de extremă dreapta și activiști de extremă stânga.

Președintele Macron dorește eliminarea pensiilor speciale puse la dispoziția lucrătorilor din sectorul public și a mai multor corporații și profesii, cum ar fi avocații, prin comasarea lor într-un sistem unic de stat. În acest sens Macron urmărește eliminarea celor 42 tipuri de pensie specială din sectorul public și corporatist care includ diverse avantaje, cum ar fi posibilitatea unor lucrători feroviari de a se pensiona începând cu vărsta de 55 ani, toate acestea acumulându-se la un cost pentru contribuabil de 8 miliarde euro anual. Președintele nu a oferit detalii despre planul său, urmează să le difuzeze săptămâna viitoare.

Poliției îi este interzis prin lege să participe la greve, dar multe sindicate ale poliției susțin mișcarea de protest și au blocat secțiile de poliție pentru scurt timp.

Măturători, avocați, medici, lucrători din spitale și cântăreți de operă au fost printre celelalte grupuri care s-au mobilizat în încercarea de a-l împiedica pe Macron de a restrânge regimurile generoase de pensii. Sindicatele studențești s-au alăturat și ele mișcării de protest.

Edith Bonnel, psiholog de spital în vârstă de 39 ani și participantă la marșul din Paris, a declarat: „Se dorește ca toată lumea să aibă același tip de pensie, dar cred că este important să-i diferențiem pe cei care au profesii ‘dure’”.

„Ne agităm datorită unei măsuri căreia nici măcar nu-i cunoaștem conținutul”, a declarat Laurent Berger, secretarul general al sindicatului CFDT, care susține în mare măsură reforma.


SURSA icon-caret-right   The Times   Telegraph

0
Partajare
  • 82
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Emil Borcean

De Emil Borcean

Sunt geolog prin formație universitară și programator software de profesie. Am trăit numeroși ani în Anglia, Canada și Germania. În 2007 am întemeiat patruped:bun biped:rău, unul dintre primele bloguri conservatoare de limbă română. (Titlul parafraza expresia "two legs bad, four legs good" din romanul Ferma Animalelor de George Orwell.)
În anul 2010 am înființat, împreună cu colegii de la blogul Dreapta.net, publicația conservatoare În Linie Dreaptă.
Mă consider un conservator de rând, adică al omului de rând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *